Čím zelenější, tím lepší? Ochutnejte první olivový olej sezóny!

Sklizeň oliv je každoročně pro naše farmáře završením přírodního cyklu a oslavou celoroční dřiny. Proto není divu, že první doušek olivového oleje nové sezóny je radostnou událostí.

Abychom se mohli radovat z opravdu kvalitního olivového oleje, je nejlepší čas pro sběr oliv v okamžiku, kdy jsou olivy ještě zelené nebo se lehce zbarvují do růžova či žluta dle olivové odrůdy. Oliva je ovoce, a tak olivový olej je 100% „ovocná šťáva“.

Barva olivového oleje není indikátorem kvality, a přesto má čerstvý olivový olej rozmanitých zelených tónů více zdravotních benefitů než o pár dní později lisované olivové oleje. A proč? To tajemství tkví v chlorofylu.

Nové olivové oleje sezóny

Všechny olivové plody obsahují chlorofyl. Během procesu extrakce oleje je část chlorofylu extrahována spolu s olejem. Díky tomu má olivový olej své jedinečné vlastnosti i zdravotní benefity, které nemůže lidskému tělu poskytnout žádný jiný olej lisovaný ze semen nebo ořechů (slunečnice, řepka, kokos, hroznová semena,…) Je to právě chlorofyl, který propůjčuje olivovému oleji zelené tóny různé intenzity označované jako „čerstvě posečená tráva“ či „listy rajčat“.

Chlorofyl je přírodní pigment obsažený v zelených rostlinách a řasách. Toto zelené barvivo je zodpovědné za fotosyntézu, tedy přeměnu slunečního světla, oxidu uhličitého a vody na cukry a kyslík nezbytný pro všechny živé organismy. To ale zdaleka není jeho jediný přínos! Chlorofyl je často nazýván jako „tekuté slunce“ nebo „krev rostlin“. Jeho molekula má téměř identickou strukturu jako molekula hemoglobinu obsaženého v červených krvinkách. A nejen to. Dokáže také zvyšovat schopnost těla hemoglobin produkovat a tím zvyšuje kvalitu a množství červených krvinek. Dokáže velmi dobře přenášet kyslík a tím má vliv na regeneraci organismu, jeho okysličení a zpomalení procesu stárnutí.  

A jak jinak ještě chlorofyl prospívá našemu tělu?

  • Příznivě působí na celý trávicí trakt, především upravuje správnou peristaltiku střev a tím podporuje imunitní systém, protože až 70% imunity sídlí právě ve střevě.
  • Má pozitivní vliv na léčbu hemoroidů, hojení ran a popálenin.
  • Působí protizánětlivě u akutních i chronických zánětů kůže. Snižuje bolest a svědění.
  • Působí pozitivně na celou oběhovou soustavu tím, že reguluje krevní tlak.
  • Má také vliv na celkovou detoxikaci organismu a podporuje při redukci tělesné váhy.
  • Reguluje pH organismu. Tím, že snižuje kyselost vnitřního prostředí, dochází k úbytku zánětlivých ložisek v těle.
  • Dodává tělu vitamíny a stopové prvky.

Pokud vás benefity zeleného rostlinného barviva nadchly, nezůstávejte jen u konzumace čerstvého olivového oleje, ale zařaďte do svého jídelníčku také zelenou zeleninu jako je brokolice, kadeřávek, rukola, řeřicha, špenát či petržel. V kombinaci s kvalitním časně vylisovaným olivovým olejem vytvoříte na talíři výživově bohaté kombo, za které vám vaše tělo poděkuje.

Vzhledem k uvedeným benefitům chlorofylu bychom mohli říct, že platí přímá úměra, tedy, čím zelenější olej, tím více chlorofylu z oliv a tím větší zdravotní benefity. Ale pozor! I tady platí být ostražitý a konzumovat čerstvý olivový olej jen z osvědčených zdrojů. Někteří výrobci, s cílem vyrobit olivového Rákosníčka, totiž velmi často do lisu přidávají i olivové listy, které také obsahují chlorofyl a brčálové barvě tím tak trochu „pomohou“.

Čerstvý olivový olej najdete na trhu pod označením Novello nebo Il Primo (Itálie) či NOVO (Španělsko). Chorvatští výrobci tento první olej označují jako Mlado. Zpravidla se jedná o olivový olej lisovaný během prvních tří dnů sklizně a vyrábí se jen v limitované edici. Je to také jediný prémiový olivový olej, který se lahvuje do čirých lahví, aby vynikla krásná zelená barva se všemi svými odlesky. Pokud si láhev takového olivového oleje pořídíte, nepodceňujte její skladování. Chlorofyl je velmi citlivý na světlo, a tak svoji první láhev sezóny bedlivě chraňte před světlem, aby vám všechny ty jeho blahodárné benefity vydržely až na dno :-)

Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz