Tipy, jak vybrat olivový olej s vysokým podílem polyfenolů

Spotřebitelé zajímající se o zdravotní přínosy se často ptají, jak najít extra panenské olivové oleje s vysokým obsahem polyfenolů.

Pouze některé farmy uvádí obsah polyfenolů na etiketě nebo na svém webu, často je to ale pouhé číslo bez zmínky o jednotkách, ve kterých byly hodnoty polyfenolů měřeny.

To samozřejmě způsobuje zmatek, protože různé laboratoře mohou používat různé metody testování polyfenolů v závislosti na jejich schopnostech a výsledky polyfenolů tak mohou být velmi odlišné a nejsou přímo srovnatelné.

Tipy, jak vybrat olivový olej s vysokým podílem polyfenolů

Ano, mohli bychom se ponořit do tajů měření polyfenolů. V dnešní uspěchané době ale všichni hledáme možnosti, jak si usnadnit život, a tak ani v tomto případě nebudeme hledat nějaké zbytečné složitosti. Hledáte-li maximum zdravotních benefitů, které extra panenský olivový olej přináší, sáhněte po láhvi s nejvyšším obsahem polyfenolů a vybírejte dle těchto kritérií:

„Early harvest“ tedy časná sklizeň neboli říjnová sklizeň (ne pozdní sběr)

K akumulaci polyfenolů v plodech oliv dochází dříve než k nahromadění oleje. Složení se může během vegetace měnit s pozdějším poklesem na začátku zrání plodů. Olivové oleje z rané sklizně tak mají vyšší hladinu polyfenolů.

„Naši“ farmáři sklízí olivy určené pro výrobu prémiového extra panenského olivového oleje primárně v říjnu. Doba zahájení sklizně se může lišit region od regionu, je závislá na olivové odrůdě a rychlosti jejího dozrávání, na množství vláhy nebo na aktuálním počasí ve dnech sklizně. Všechny tyto atributy hrají velmi důležitou roli na cestě za harmonickým olivovým olejem té nejvyšší kvality a skvělé chuti.

Olivovníky rostou a plodí olivy v mírném podnebí

Rozdíl v obsahu polyfenolů mezi olivami pěstovanými v mírném a pouštním klimatu může být způsoben rychlostí zrání ovoce.

Pouštní olivy nebo olivy rostoucí v extrémně suchých oblastech mohou dozrát dříve s celkově nižší hladinou polyfenolů. Na druhé straně mírný vodní stres, jak je tomu v hájích rozprostírajících se ve středomořském klimatu, může vést ke zvýšení obsahu polyfenolů.

Typickými olivovými zástupci s vysokých podílem polyfenolů jsou odrůdy jako Coratina, Cornicabra, Maurino, Picual, Mission nebo toskánské kupáže. Na druhou stranu olivovníky odrůdy Arbequina nebo Sevillano nikdy nedosáhnou výrazných hodnot a z nich získané olivové oleje se řadí mezi jemné.

Genetika olivových odrůd určuje potenciál hladiny polyfenolů. Obsah polyfenolů v olivách může být stokrát až tisíckrát vyšší než ve výsledném oleji. Bez další úpravy by proto také stolní olivy nebyly poživatelné. Je třeba je zbavit nejen nadměrné štiplavosti, ale především hořkosti, a to nejčastěji fermentací nebo nasolením. Velkovýrobci si opět pomáhají chemickou úpravou.

I v případě, že má farmář k dispozici olivy odrůdy s vysokým podílem polyfenolů, ještě to však neznamená, že i vyrobí olivový olej s vysokou hladinou polyfenolů. Část polyfenolů se totiž ztrácí při zpracování, resp. při mletí, a tak samotná odbornost zpracovatele oliv je velmi důležitá. Proto celý proces často označujeme jako alchymii.

Vyberte si olivový olej s vysokým podílem polyfenolů

Zvolte olivový olej označený jako silný / robustní (ne jemný)

Robustní olivový olej vzniká z olivových odrůd této chuti předurčených. Jsou to oleje štiplavé a nahořklé, a to právě díky dvěma nejvýznamnějším polyfenolům. Oleuropein je zodpovědný za hořkost a oleocanthal za štiplavost, která vás v nestřeženém okamžiku může pěkně potrápit pořádným rozkašláním se. Přítomnost obou polyfenolů pomalu klesá s časem. Vliv zde hraje i způsob skladování oleje nebo doba, po jakou máte láhev otevřenou. Vždy platí, že čím dříve olej spotřebujete, tím více benefitů z něj získáte. Po otevření a postupné spotřebě oleje totiž na stěnách láhve zůstávají kapičky oleje, které při kontaktu se vzduchem oxidují. Při každém nalévání oleje se tak tyto malé kapky smísí se zbytkem oleje a zhorší jeho kvalitu. Na druhou stranu jsou to právě polyfenoly, které bojují s oxidací oleje. Proto čím více polyfenolů olivový olej má, tím je odolnější vůči oxidaci a tím je delší i jeho expirace.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Dagmar :-)