Terracuza

Rodinná olivová farma Terracuza

Značka Terracuza vás přenese na úbočí prudkých svahů pohoří Marghine v centrální části ostrova Sardine. Zde v městečku Bolotana sídlí malá rodinná farma, kterou založil Giovanni Nieddu. Nyní farmu řídí jeho syn Giacomo, který se rozhodl olivové oleje Terracuza dostat mezi světovou špičku. Jeho úsilí se mu daří a jeho olivové oleje sbírají prestižní ocenění na respektovaných mezinárodních soutěžích.

Není to jen kvalita výsledného produktu, která činí značku Terracuza výjimečnou. Neméně významný je i jejich přínos pro krajinu a zachování tradičních zemědělských postupů. Zdejší olivové háje rostou na prudkých kamenných svazích a terasách, které jsou zpevněny desítkami kilometrů kamenných opěrných zídek. Terasy jsou zde pracně budované po celá staletí a místní krajina je natolik jedinečná, že je zapsána na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Olivovy na rodinné farmě Terracuza na SardiniiOlivovníky na rodinné farmě Terracuza na Sardinii

Výjimečné a bezesporu krásné místo potěší oko každého návštěvníka, ale hospodaření je tady neskutečně tvrdá dřina. Není možné použít skoro žádnou mechanizaci, a tak se sklizené olivy dopravují na zádech v nůších nebo na hřbetech poníků.  Výnosy jsou ovlivněny počasím více než jinde, protože zavlažování by díky vysokému převýšení bylo extrémně nákladné.

Nejčastěji pěstovanou olivovou odrůdou je Bosana, která je typická pro Sardinii a pěstuje se v náročných podmínkách. Díky místnímu klimatu a půdě má olivový olej z této odrůdy výrazné chuťové vlastnosti. Jeho chuť je intenzivní, s tóny zelených rajčat, artyčoků, mandlí a jemnými hořkými a pikantními podtóny. Tento olej je ideální pro párování s čerstvou zeleninou, grilovaným masem, rybami nebo pro zvýraznění chuti v marinádách a dresincích. Je také skvělý na dochucení teplých jídel těsně před servírováním.

S Giacomem Nieddu při prohlídce olivových hájůLahvování na farmě Terrcoza

Giacomo Nieddu se nezaměřuje pouze na extra panenský olivový olej prémiové kvality, ale vyrábí i ochucené olivové oleje. Příkladem může být česnekový nebo zázvorový olej, který se vyrábí ze surovin pěstovaných na Sardinii. Nabídku ještě obohacují nakládané olivy a med z jeho olivových hájů.

Ochutnejte olivový olej a další produkty Terracuza. Obohatíte svoji kuchyň o špičkovou kvalitu a navíc podpoříte zemědělce, kteří se snaží uchovat starobylé tradice.

Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz

Cena

225649
1225649
5 položek celkem
BIO extra panenský olivový olej Terracuza Biologico 500 ml ze Sardinie
Novinka BIO
649 Kč

Prémiový BIO extra panenský olivový olej z malé rodinné farmy Terracuza na Sardinii. Středně intenzivní ovocná chuť, která sbírá nejvyšší ocenění na mezinárodních...

Kód: 1364
BIO nákládané olivy Terracuza 250 g ze Sardinie
Novinka BIO
225 Kč

SardinieNakládané olivy z certifikované ekologické produkce vyrobené na malé rodinné farmě Terracuza na Sardinii. Pěstováno bez použití umělých hnojiv a chemických...

Kód: 1367
Česnekový olej Terracuza 100 ml ze Sardinie
Novinka
229 Kč

Česnekový olej Terracuza se vyrábí mletím oliv a česneku. Takto získaná intenzivní chuť se skvěle hodí na dochucení masa nebo zeleniny. Čistě přírodní produkt bez přidaných...

Kód: 1365
Med z asfodelových květů ze Sardinie 280 g
Novinka
229 Kč

Asfodelový med je vzácný a aromatický druh medu vyráběný z nektaru květů asfodelu, rostliny běžné ve středomořských regionech, zejména na Sardinii. Tento med má světlou barvu,...

Kód: 1368
Zázvorový olej Terracuza 100 ml ze Sardinie
Novinka
289 Kč

Zázvorový olej Terracuza se vyrábí mletím zázvoru, pěstovaného na Sardinii, a místních oliv. Intenzivní zázvorová chuť předurčuje tento olej k širokému použití...

Kód: 1366

Stránka 1 z 1 - 5 položek celkem