OLIVOVÝ BLOG

Nechceme být pouze e-shopem, který vám nabízí své zboží za každou cenu, ale chceme vám poskytovat i zajímavé informace, které se pojí s olivovým světem. Olivový olej a vše kolem něj se stalo naším koníčkem, a tak trochu i vášní. Proto se chceme s vámi podělit o informace, které se díky naší zálibě a práci dozvídáme. Máme ambici vám na tomto místě přinášet zajímavé informace o zdravotních benefitech olivového oleje, možných gurmánských zážitcích, informace ze života farem, se kterými spolupracujeme anebo tipy na zajímavá místa pro cestování. A možná toho bude časem i více, podle toho, co nám život přinese.

Pro lepší přehlednost zařazujeme články a příspěvky na Olivovém blogu do následujících rubrik:

 

Bari je brána do srdce Apulie

Do Apulie se na našem cestovatelském blogu vracíme již potřetí. Apulie, jako italské centrum výroby olivového oleje, je pro nás zajímavým místem, kde máme stále co objevovat, ale je to také region se spoustou přírodních a historických památek. Tento nádherný kout země, tvořící "podpatek italské boty", je známý svou bohatou historií, jedinečnou kulturou, malebnými vesničkami a úchvatnými plážemi. Apulie je místem, kde se mísí starověká tradice s moderním životem, a nabízí návštěvníkům pestrou pal...

Olivový olej … elixír zdraví a dlouhověkosti

Koloběh života je nevyhnutelný, a i když nikdo z nás nemůže zastavit čas, existují přirozené prodlužovače života, které mohou aktivovat dráhy dlouhověkosti a zpomalit stárnutí. Jak říká Dr. David Sinclair, PhD., biolog a akademik známý svým výzkumem stárnutí a epigenetiky, klíčem ke zdravému životnímu stylu a dlouhověkosti není genetika, ale způsob, jakým žijeme. Rychlost stárnutí máme ve svých rukou až z 80%. Faktory, které podle Dr. Sinclaira mohou zásadně ovlivnit délku života každ...

Jarní prořezávání olivovníků

Jak naši farmáři tráví jaro? Už teď makají na tom, aby na podzim sklidili výsledky své práce a nalili nám panáčka opravdu kvalitního olivového oleje. Na přelomu zimy a jara dostávají olivovníky novou frizúru. Technika prostřihávání a zkracování větví má zásadní význam a vliv na kvalitu oliv a tím i lisovaného olivového oleje. Jarní péče o olivovníky spočívá v odstraňování listů a větví s cílem zlepšit jejich zdraví, produktivitu a strukturu. Prořezávání olivovníků má na stromy jednoznačně po...

NOVINKA Olivový olej Castillo de Canena z Andalusie

Milí přátelé a příznivci olivového oleje,  pojďte se s námi dnes přenést na jih Španělska, do sluncem zalité Andalusie, kde najdete nejen vášnivé tanečnice flamenca, tradiční býčí zápasy, nádherné pobřeží, celoročně zasněžené vrcholky hor a vyhlášenou gastronomii, ale hlavně více než 64 milionů olivovníků. A právě tady, v moři olivovníků, se zrodila DOKONALOST. Dokonalost v chuti i aroma. Olivový olej, který je již po několik let na nejvyšší příčce mezinárodních soutěží, v průvodci Flos Ol...

Zapečené avokádo s vejcem

Také každé ráno přemýšlíte, čím rodině zpestřit snídani, aby byla výživná a chutná? Tak vyzkoušejte zapečené avokádo! I když se tváří jako zelenina, je avokádo živinami nabité ovoce. Obsahuje zdravé mononenasycené tuky, vitamíny B, E, C a je zdrojem vlákniny a bílkovin. Ingredience pro 2 osoby: 2 zralá avokáda 4 vejce od slepiček z volného výběhu 2 polévkové lžíce olivového oleje Castillo de Canena Harissa Pažitka nebo jarní cibulka na ozdobu 1/2 papriky kapie 100 g sýra feta S...

Navštivte srdce Andalusie: Jaén, Baeza a okouzlující hrad Canena

Andalusie, region na jihu Španělska, je země plná slunce, vášně a nádherné architektury, která odráží bohatou historii a kulturu této oblasti. Jednou z nejkrásnějších a nejautentičtějších částí Andalusie je bezpochyby provincie Jaén, známá svými rozsáhlými olivovými háji, nádhernými historickými městy a hrady, které vás vrátí v čase. Dnes vás zavedeme do dvou míst, kde se snoubí historie, krásná architektura a samozřejmě olivový olej. Představíme vám město Baeza a hrad Castillo de Canena. Baeza...

Alimentaria Barcelona 2024

Sledujete nás na sociálních sítích? Pokud ano, tak jste s námi v minulém týdnu "cestovali" do Barcelony a navštívili ALIMENTARIA, veletrh trendů v gastro odvětví a pohostinství. Po čtyři dny se Barcelona stala městem jídla, gastronomie a pohostinství, přehlídkou tradičních i "zdravějších" potravin, inovativních metod zpracování,... Akce to byla velkolepá a my jsme díky tomu měli možnost se potkat nejen s našimi dodavateli, ale taky pro vás najít řadu novinek. Určitě se máte na co těšit! 🫒 100.0...

10 tipů na jarní úklid s olivovým olejem

Jaro s sebou přináší slunce, nový život, více energie do každé oblasti života…a taky chuť uklízet a vymetat všechny kouty našeho domova. Že neuklízíte rádi, protože vám není dobře z chemických čistících prostředků? Jste citliví na jejich zápach i výpary? Použijte na úklid olivový olej! Budete překvapení, jaké budou výsledky v kombinaci s dalšími přírodními přísadami jako je ocet, citrón či esenciální oleje. Těmito přírodními zdravotně nezávadnými směsmi můžete čistit podlahy,...

Sedm nejzajímavějších míst v Madridu

Španělsko je největším výrobcem olivového oleje na světě, a tak nemůže na našem OLIVOVÉM BLOGU chybět čas do času cestovatelské doporučení pro tuto zemi. Tentokrát se nebudeme věnovat typické olivové destinaci, ale zůstaneme rovnou v hlavním městě. Pokud budete do Španělska cestovat letecky, je totiž Madrid jednou z nejpravděpodobnějších vstupních bran. Proč se tedy s tímto městem neseznámit blíže! V Madridu si užijete krásné památky, jedinečná umělecká díla, moderní kulturu ...

Olivový olej italské olivové legendy QUEEN MARIPA

Milí přátelé a příznivci olivového oleje,  kdo jste s námi od našich začátků, tak už víte, že vám jednou za čas představíme něco opravdu výjimečného. Vloni v tuto dobu to byl michelinský extra panenský olivový olej Queen Maripa, jehož limitovaná edice zmizela skoro mrknutím oka. Rok se s rokem sešel a my tu máme od Lago di Garda opět něco naprosto výjimečného. Olivový olej, který byl vylisovaný a vyladěný jen a jen pro OLIVUM a tedy pro vás, naše milé a vážené zákazníky. Tohoto zodpovědnéh...

Oxidační stres a olivový olej

Oxidační stres, fenomén, který je v posledních letech skloňovaný snad ve všech pádech. Je třeba se ho obávat? Jak vzniká a jak s ním bojovat? Naše tělo je komplexní systém, ve kterém se každou sekundu odehrávají stovky procesů a chemických reakcí. Tyto procesy nám mimo jiné dodávají tolik potřebnou energii nezbytnou pro jakoukoliv činnost tím, že přeměňují to, co jíme, v nutriční látky, které vyživují a podporují každou buňku našeho těla. Jídlo je tedy jakýmsi palivem, které nám ...

NOVINKA Keramické dózy na olivový olej

Nedávno jsme vám představili NOVINKU, prémiový extra panenský olivový olej v 3 litrovém balení BAG-IN-BOX. A protože přenášení třílitrové krabice s olejem na jídelní stůl není úplně ideální, můžete si k rodinnému balení olivového oleje vybrat také keramickou dózu, kterou lze plnit opakovaně. Bag-In-Box i dózy jsou sladěné do black & white, aby působily elegantně v každé kuchyni. Můžete tak mít vždy po ruce dostatečné množství olivového oleje na vaření i na finální servírování. Keramické...

Kolik existuje olivových odrůd a které jsou nejoblíbenější?

V desítkách zemí na šesti kontinentech roste více než 1300 druhů olivových odrůd, resp. olivy se pěstují na všech kontinentech kromě Antarktidy. Podle IOOC (International Olive Oil Council) je v současné době 90 % sklízených oliv určeno k výrobě oleje. Zbývajících 10% se pak zpracovává jako stolní olivy. Jako příležitostný spotřebitel možná znáte dva druhy oliv – zelené a černé. Ale pozor! Všechny olivy jsou zpočátku zelené a zráním některé odrůdy mění svoji barvu na růžové a čer...

Jemný a intenzivní olivový olej v balení BAG-IN-BOX

Dnes vám přinášíme novinku, která jistě zaujme ty z vás, kteří si stejně jako my vypěstovali závislost na kvalitním olivovém oleji a jeho týdenní spotřeba je tak velká, že už vás nebaví neustále vyhazovat prázdné láhve od oleje. Slyšeli jste o balení Bag-In-Box? Tento způsob balení tzv."sáček v krabici" není vhodný jen pro víno. Je to jeden z nejlepších způsobů balení olivového oleje, protože olej se uchovává bez přístupu světla a vzduchu a tím se snižuje riziko jeho oxidace. Zároveň jde o balen...

Víte, že světlo "zabíjí" olivový olej?

Extra panenský olivový olej je 100% olivová šťáva. Je to „živá hmota“ a tak i ten kvalitativně nejlepší olivový olej má ihned po vylisování tendenci stárnout a degradovat. Jak čas plyne, defekty přibývají a pozitivní atributy postupně ubývají, až úplně vymizí. Právě z tohoto důvodu je dobré vždy volit olivový olej té nejvyšší kvality. Časový interval degradace tuku je pak výrazně delší než u oleje nevalné kvality. Pojďme se na chvíli společně přenést do hodiny fyziky...vzpomíná...

Treska v papilotě

Říká se, že ryby bychom měli zařadit do jídelníčku alespoň jednou týdně. Je to nutričně výživné jídlo a díky jejich chuťové rozmanitosti také pestré a rychlé na přípravu. Ryby ale nemusíte připravovat vždy jen na pánvi. Skvělá je také příprava v troubě a pokud navíc rybku zabalíte do „papiloty“, máte super oběd nebo večeři na stole do 20 minut.   A co že je to ta „papilota“? Je to obálka nebo kapsa vytvořená z pečícího papíru, do které se vkládají syrové nebo lehce tepelně upra...