Kyklopas
Řecká rodina Kelidis vyrábí olivový olej řadu generací a běžní spotřebitelé jej mohou koupit pod značkou Kyklopas. Hlavou rodiny je Argyris Kelidis, který mezi olivovníky vyrůstal a od svých rodičů se dozvěděl vše o pěstování a zpracování oliv. Vlastní olivový mlýn vybudoval Argyris v roce 1982 poblíž vesnice Makri. Je to místo v severním Řecku nedaleko turecké hranice, které má bohatou historii. V sousedství je Homerova jeskyně a od starověku zde vede cesta Via Egnatia, která spojuje evropské Turecko s Římem.
Rodina Kelidis obhospodařuje více než 12 000 olivovníků a část z nich roste v jednom z nejstarších olivových hájů Středomoří. I když rodina Kelidis vyrábí olivový olej již po generace, v současné době nepoužívá „tradiční“ způsob výroby, ale přizpůsobili se novým trendům a respektují nejen životní prostředí, ale přistupují k výrobě olivového oleje s použitím nejnovějších technologií, filtrace i způsobů skladování. Olivy jsou sbírány pomocí ručních třesaček a ještě ten den převezeny do mlýna k lisování. Po vylisování při méně než 25 ℃ a filtraci je olivový olej uložen v nerezových tancích na studeném místě, kde pak už jen čeká na nalahvování na základě objednávky.
Díky plné kontrole nad každou jednotlivou fází výrobního procesu – od kultivace olivového háje, přes extrakci olivového oleje ve vlastním mlýně až po stáčení oleje ve vlastních prostorách – rodina Kelidis zaručuje prémiovou kvalitu extra panenského olivového oleje KYKLOPAS. Právě díky skvělé kvalitě olivového oleje a mnoha oceněním na světových soutěžích se rodině Kelidis podařilo zařadit region Makri na světovou mapu odvětví olivového oleje.
Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů