Azienda Montagano
Od roku 1933, kdy dědeček Umberto Montagano investoval 1500 lir do nákupu svého prvního hektaru olivovníkové plantáže, se mnoho věcí změnilo. Tento nákup položil základy silné lásky k půdě, olivovníkům a jejich pěstování, která se v rodině Montagano udržuje až do dnešních dnů. Tuto vášeň a zkušenosti s pěstováním oliv si už předávají tři generace.
Dnes má rodinná farma v držení přes 10 000 staletých olivovníků a vlastní mlýn pro lisování olivového oleje. Olivovníková farma Azienda Montagano se nachází v malém městě San Severo, na západ od poloostrova Gargano a na okraji náhorní plošiny Tavoliere delle Puglie. Olivovníky zde profitují nejen z teplého středomořského podnebí, ale také z chladnějšího vánku z Apenin, což jsou ideální podmínky pro pěstování kvalitních oliv.
Vnuk s dědečkovým jménem se rozhodl využít příležitosti a v roce 2015 rodina postavila vlastní mlýn, kde se primárně zpracovává olivová odrůda Peranzana. Zásadní je, že zpracování oliv probíhá do 24 hodin od sklizně a za řízené teploty. Tímto způsobem zpracování si olej uchovává své organoleptické charakteristiky a splňuje požadavky středomořské diety. Rodina Montagano každý rok pilně pracuje na vylepšování kvality v každém aspektu výrobního procesu. Díky tomu získávají mnohá ocenění v renomovaných průvodcích jako Gambero Rosso a Slow Food.
Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů
Stránka 1 z 1 - 1 položek celkem