Olivové oleje s vysokým podílem polyfenolů
Kvalitní extra panenský olivový olej vám neposkytne jenom jedinečný gurmánský zážitek, ale je také prevencí proti řadě závažných chorob. Jednou z nejvýznamnějších „zdravých“ složek v olivovém oleji jsou polyfenoly (antioxidanty). Olivový olej s vysokým podílem polyfenolů snižuje špatný cholesterol, podporuje kardiovaskulární systém, snižuje riziko diabetu 2. typu, snižuje výskyt zánětů v těle, podporuje játra, snižuje riziko mrtvice, některých forem rakoviny, deprese, demence, zpomaluje progresi Alzheimerovy choroby.
Nejprodávanější
Značky
První extra panenský olivový olej sklizně 2024 z farmy Sabino Leone v italské Apulii. Krásná zelená barva čerstvě vylisovaného olivového oleje a čerstvá vyvážená chuť....
Prémiový BIO extra panenský olivový olej z malé rodinné farmy Terracuza na Sardinii. Středně intenzivní ovocná chuť, která sbírá nejvyšší ocenění na mezinárodních...
Prémiový extra panenský olivový olej odrůdy Coratina z jihu Itálie. Vyniká výjimečně intenzivní ovocnou chutí a vůní. Jednodruhový extra panenský olivový olej odrůdy Coratina...
Prémiový extra panenský olivový olej s vysokým podílem polyfenolů z jihoitalského regionu Apulie. Tento olivový olej je vyroben z vypeckovaných oliv odrůdy Coratina, čímž se...
Italský prémiový extra panenský olivový olej se střední intenzitou chuti, výraznými ovocnými tóny, nízkou aciditou a vysokým podílem polyfenolů. Olivový olej střední...
BIO olivový olej vyvážené chuti s vůní rajčat, čekanky, avokáda a mandlí, který je skvělý s rýžovými jídly, králičím masem, smaženou chobotnicí nebo saláty s rajčaty a ořechy....
Olivový olej s vysokým podílem polyfenolů …bestseller pro vaše zdraví
Už jste ochutnali olivový olej, který škrábal v krku tak, že vám až vyhrkly slzy? Bravo! Zřejmě jste právě narazili na olivový olej s vysokým podílem polyfenolů. V žádném případě se nejedná o vadu oleje, jak se bohužel někteří domnívají, ale o přítomnost oleocanthalu a oleaceinu, dvou nejaktivnějších fenolických sloučenin olivového oleje. Vysoce fenolický olivový olej je štiplavý až pepřový v krku a hořký na jazyku, což přímo souvisí s jeho zdravotními přínosy. Podle Nařízení Evropské komise o označování zdravotních tvrzení č.EU 432/2012 ze dne 16.května 2021 [1] polyfenoly z olivového oleje přispívají k ochraně krevních lipidů před oxidativním stresem. Toto platí u olivového oleje, který obsahuje nejméně 5 mg hydroxytyrosolu a jeho derivátů (např. oleuropein komplex a tyrosol) na 20 g olivového oleje neboli 250 mg polyfenolů na kilogram. Příznivého účinku je přitom dosaženo při pravidelném denním příjmu 20 g olivového oleje (2-3 lžíce).
Polyfenoly pomáhají regulovat krevní tlak a cholesterol
Bylo zjištěno, že olivové oleje s vysokým obsahem polyfenolů pomáhají regulovat krevní tlak, chránit tepny před poškozením, snížit špatný cholesterol (LDL), snížit riziko diabetu 2.typu, předcházet mnoha typům rakoviny, funkci jater, zabránit mrtvici, bojovat proti předčasnému stárnutí, snížit riziko deprese a demence, zpomalit progresi Alzheimerovy choroby či snížit výskyt zánětů v těle.
O zdravotních benefitech si můžete přečíst v článcích na našem OLIVOVÉM BLOGU v sekci ZDRAVÍ.
A co jsou vlastně polyfenoly?
Fenoly jsou organické sloučeniny, které vznikají jako vedlejší produkt syntézy rostlin. Nacházejí se v některých druzích ovoce, zeleniny, koření a bylin, oříškách, semenech, luštěninách a olivovém oleji. Existují však fenolické sloučeniny jedinečné pro olivový olej uvolňující se během procesu drcení oliv a malaxování. Řeč je o oleocanthalu a oleaceinu, polyfenolech známých pro své protizánětlivé a antioxidační účinky.
Obsah polyfenolů v olivovém oleji je každý rok jiný a liší se podle druhu půdy, počasí, typu olivové odrůdy, doby sklizně, postupů mletí, použité technologie výroby oleje apod. Čím jsou olivy zelenější, tím je obsah polyfenolů vyšší, proto si také farmáři dávají záležet, aby správně určili vhodný čas pro zahájení sklizně. Ani moc brzy, ani moc pozdě. A hlavně co nejrychleji, sbírat i mlít. Na podíl polyfenolů má ale vliv také biodiverzita, která výrazně přispívá k bohatosti půdy i výživě pro olivovníky. Také množství srážek či slunečních paprsků se velmi výrazně podepisuje na kvalitě olivového oleje, jeho chuti i intenzitě. Zkrátka, najít ty nejoptimálnější podmínky je velká alchymie, která si žádá mnoho znalostí, zkušeností i citu pro přírodu.
O polyfenolech si více můžete přečíst v našich článcích:
- Co jsou polyfenoly a proč se o ně zajímat?
- Tipy, jak vybrat olivový olej s vysokým podílem polyfenolů
Olivový olej s vysokým podílem polyfenolů pro vaše zdraví
Pokud hledáte olivový olej s vysokým podílem polyfenolů pro jeho zdravotní přínosy, měli byste s ním zacházet jako s doplňkem stravy a konzumovat jej denně. Nejlépe ráno na lačno nebo v průběhu dne zejména ve studené kuchyni, tedy jako zálivku na chuťově výraznější zeleninu či salát, s pečivem nebo k finalizaci talíře s polévkou, těstovinami či luštěninami. Nezapomeňte ale, že olivový olej s vysokým podílem polyfenolů je chuťově výrazný, štiplavý i hořký. Skvěle tedy podpoří pokrmy, které jsou výrazné nebo lehce nasládlé. Takový olivový olej ideálně kombinujte s kořenovou zeleninou, dýní, jehněčím masem či králíkem, rukolou, čekankou, vyzrálými rajčaty nebo sýry. A pozor si určitě dejte také na skladování. Jakmile láhev otevřete, olivový olej začíná přístupem kyslíku oxidovat. Při oxidaci dochází k „požírání“ polyfenolů, proto, abyste minimalizovali ztrátu polyfenolů, skladujte láhev s olejem vždy dobře uzavřenou na tmavém a chladnějším místě (ne v lednici). Světlo, teplo, vzduch a čas jsou totiž nepřátelé olivového oleje. Tak na zdraví!
[1] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/PDF/?uri=CELEX:32012R0432&from=MT
Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů