Olivový olej a zdraví

Od starověku jsou známé léčivé účinky olivového oleje a moderní věda v řadě studií dokazuje, že naši předci se nemýlili. V této části blogu najdete články věnované zdraví a zdravotním benefitům olivového oleje. Při tvorbě článků vycházíme z našich znalostí a zkušeností, ale také velmi často ze zahraničních vědeckých studií. Pokud v našich článcích nenajdete odpovědi na témata, která vás zajímají, tak neváhejte nám napsat nebo zavolat.

Pro lepší přehlednost zařazujeme články a příspěvky na Olivovém blogu do následujících rubrik:

 

OLIVOVÝ OLEJ vs. MÁSLO. Který tuk je zdravější?

Máslo i extra panenský olivový olej (EVOO) jsou kulinářské tuky, které hojně používáme v kuchyni a které hrají klíčovou roli v tradičních stravovacích zvyklostech po celém světě. Který z nich je ale zdravější?   Největšími konzumenty olivového oleje v EU jsou Itálie a Španělsko. V každé z těchto zemí se ročně spotřebuje okolo 500 000 tun oleje. Největší spotřebu olivového oleje na obyvatele má ale Řecko a to přibližně 12 kg za rok [1]. A kdo je největším spotřebitelem másla na světě?...

Máte rádi olivy?

Oliva je ovoce, přesněji řečeno peckovice, rostoucí na stále zeleném středomořském stromě - olivovníku (Olea europaea). Říká se, že olivami je třeba se „projíst“. Mají zcela specifickou chuť, kterou jen stěží k něčemu přirovnáte.  Pokud máte rádi středomořskou stravu, pak olivy vašemu jazýčku určitě neunikly. Tyto malé kulaté plody, stejně jako olivový olej, jsou základem středomořské diety, která je v posledních letech velmi oblíbená, a to zejména pro obsah nenasycených mastných...

Kouřový bod olivového oleje a proč se ho (ne)obávat

Patříte mezi ty, kteří stále váhají, zda je vhodné vařit, péct, restovat či smažit na olivovém oleji? Tak už konečně odhoďte své pochybnosti stranou!  Ano, s extra panenským olivovým olejem můžete vařit a co víc, dokonce velmi zdravě a chutně. Vždyť se stačí podívat do kuchyní v Itálii, Španělsku, Řecku,…viděli jste snad kuchaře či hospodyňky na jihu Evropy používat jiný než olivový olej? A není divu! Na jeho konzumaci stojí principy středomořské diety. Pokud ještě s olivovým o...

Odhalení elixíru dlouhověkosti: Zdravotní přínosy olivového oleje

Ve snaze o zdravější a delší život se mnozí obracejí ke stravovacím zvyklostem regionů známých svou výjimečnou dlouhověkostí, běžně označovaných jako tzv. Modré zóny. Icaria (Řecko) – na řeckém ostrově v Egejském moři se lidé dožívají vysokého věku díky středomořské dietě bohaté na olivový olej, červené víno a doma vypěstovanou zeleninu. Ogliastra, Sardinie (Itálie) – region na Sardinii je domovem nejstarších lidí světa. Žijí v horách, kde pracují na svých farmách a denně konzumují...

Černý česnek – malý velký zázrak pro vaše zdraví

Máte rádi česnek? Že ne, protože je těžce stravitelný a má na vás až příliš výraznou vůni? Pak vyzkoušejte jeho černou variantu! Je obecně známo, že česnek má blahodárné účinky na zdraví, ale ne každého zažívání jej snese. Černý česnek je výsledkem fermentace bílého česneku. Při tomto procesu se celé paličky česneku nechávají zrát ve fermentačních boxech při řízené teplotě a vlhkosti. Teplota se zpravidla pohybuje mezi 55°C a 75°C a česnek se nechá takto uložený po dobu 3-4 týdnů, přičemž posl...

Balzamikový ocet: exploze chutí i méně známý léčitel

Už jste ochutnali tradiční italské balzamiko? Balzamikový ocet (aceto balsamico) je tmavý, koncentrovaný ocet intenzivní chuti a vůně vyráběný z redukovaného hroznového moštu zrajícího několik let v dřevěných sudech. Vyrábí se výhradně v italských regionech Modena a Reggio Emilia tradičními postupy a na výrobu od začátku do konce dohlíží speciální certifikační agentura. Slovo „balsamico“ pochází z latiny a znamená „obnovující“ či „léčivý“.  Pravý balzamikový ocet se vyr...

Olivový olej … elixír zdraví a dlouhověkosti

Koloběh života je nevyhnutelný, a i když nikdo z nás nemůže zastavit čas, existují přirozené prodlužovače života, které mohou aktivovat dráhy dlouhověkosti a zpomalit stárnutí. Jak říká Dr. David Sinclair, PhD., biolog a akademik známý svým výzkumem stárnutí a epigenetiky, klíčem ke zdravému životnímu stylu a dlouhověkosti není genetika, ale způsob, jakým žijeme. Rychlost stárnutí máme ve svých rukou až z 80%. Faktory, které podle Dr. Sinclaira mohou zásadně ovlivnit délku života každ...

Oxidační stres a olivový olej

Oxidační stres, fenomén, který je v posledních letech skloňovaný snad ve všech pádech. Je třeba se ho obávat? Jak vzniká a jak s ním bojovat? Naše tělo je komplexní systém, ve kterém se každou sekundu odehrávají stovky procesů a chemických reakcí. Tyto procesy nám mimo jiné dodávají tolik potřebnou energii nezbytnou pro jakoukoliv činnost tím, že přeměňují to, co jíme, v nutriční látky, které vyživují a podporují každou buňku našeho těla. Jídlo je tedy jakýmsi palivem, které nám ...

Olivový olej … zdravý tuk v boji s obezitou

Obezita je chronické onemocnění, které se v posledních letech v západním světě stále častěji týká nejen dospělých, ale také dětí. Dle aktuálních studií trpí nadváhou či obezitou přes miliardu obyvatel naší planety, přičemž v České republice se jedná až o dvě třetiny dospělé populace a asi 15% dětí. To je celkem alarmující, nemyslíte? Příčinou obezity je nezdravý životní styl, stres nebo genetické předpoklady. Za následek může mít nejen psychické potíže a deprese, ale také vážné z...

Světový den srdce

Světový den srdce ❤️ (World Heart Day) si každoročně připomínáme 29.září. Již od roku 2000 jej vyhlašuje Světová federace srdce (WHF) a Světová zdravotnická organizace (WHO) s cílem upozornit na stále se zvyšující počet kardiovaskulárních onemocnění, jejich prevenci a léčbu. A jak lépe oslavit Světový den srdce než panáčkem kvalitního olivového oleje! 💚🌿🫒 Extra panenský olivový olej má vysoký obsah mononenasycených tuků a bioaktivních látek, které jsou klíčové pro udržování našeho srdce a cévn...

Oslavte s olivovým olejem měsíc středomořské diety!

Květen je mezinárodním měsícem středomořské stravy. Ta je, jak již název napovídá, založena na stravovacích zvyklostech národů žijících v oblasti Středomoří. Kuchyně v zemích, které sousedí se Středozemním mořem, jsou velmi rozmanité. A i když se země od země liší, jedno mají společné, a to je skladba každodenního jídelníčku: Vysoká spotřeba ovoce a zeleniny Celá zrna a luštěniny Ořechy a semena Bylinky a koření Konzumace ryb a mořských plodů dvakrát týdně Umírněná konzumace vaj...

Pomůže olivový olej předcházet diabetu 2.typu?

14.duben je Světový den monitoringu diabetu. Diabetes 2. typu neboli cukrovka, vznikající v dospělosti, je v současnosti jedním z nejzávažnějších onemocnění, a to nejen v ČR. Diabetiků na celém světě významně přibývá. V České republice je to až 10% z celkové populace, tedy přibližně 1 milión. Ve světě je to pak více než 370 miliónů diabetiků a počty každoročně dramaticky stoupají. Diabetes 2. typu je metabolickou poruchou, resp. onemocněním slinivky břišní, projevu...

Strašák jménem cholesterol a olivový olej

Téma cholesterolu je v současné době skloňované snad ve všech pádech. Optimální hladina cholesterolu, vysoký cholesterol, jak snížit cholesterol, co je dobrý cholesterol, špatný cholesterol, … ale kdo se v tom má vyznat? Cholesterol je voskovitá steroidní látka, která je součástí naší krve. V dnešní době je jeho zvýšený cholesterol velkým strašákem, protože bývá spojován s onemocněním kardiovaskulárního typu. Na druhou stranu, a o čem se moc nemluví, je to taky velký pomocní...

Budeme letos zdravější aneb obsah polyfenolů v olivovém oleji 2022-23

Polyfenoly jsou přírodní antioxidanty vyskytující se v potravinách rostlinného původu. Najdeme je v oříškách, ovoci, zelenině, hořké čokoládě, červeném víně a extra panenském olivovém oleji. Vědecké studie naznačují, že konzumace těchto přírodních sloučenin nabízí širokou škálu výhod, včetně zlepšení trávení, kognitivních funkcí či ochrany kardiovaskulárního zdraví. Přičemž hlavním benefitem polyfenolů jsou jejich výrazné antioxidační vlastnosti. Polyfenoly v těle neutralizují vol...

Novoroční předsevzetí, hubnutí a olivový olej

Naučím se anglicky, konečně zhubnu, budu „zdravě žít“, … Dáváte si novoroční předsevzetí? Takto do kouta se dobrovolně každoročně zatlačí až polovina Čechů, většině však dodržování předsevzetí vydrží jen několik týdnů. A proč tomu tak je? Údajně to není otázkou pevné vůle a vnitřního rozhodnutí, ale spíše zrcadlení snahy všech kolem nás „být o něco lepší“. No, s tím prvním předsevzetím vám asi nepomůžeme (i když vlastně proč ne!? … po mnohaleté zkušenosti s výukou angličtiny :-)), ale...

Olivový olej na vlasy, pleť a další využití mimo vaření

Olivový olej je jedním z nejdéle používaných rostlinných olejů vůbec. Již od biblických dob se používá pro vaření, jako léčebný i kosmetický prostředek nebo se přidává do mýdel. V kuchyni je extra panenský olivový olej velebený jako jeden z nejzdravějších tuků, které Matka Příroda „vytvořila“ a to nejen díky vysokému obsahu mononenasycených mastných kyselin, ale také díky antioxidantům a vitamínům v oleji obsažených. Olivový olej se jako prostředek pro zlepšení zdraví, fyzic...