Mandarinkový olej Montagano 250 ml
Kód: 1290Související produkty
Detailní popis produktu
Mandarinkový olej Montagano
Mandarinkový olej je další z variací, kdy se olivový olej dochucuje citrusy. V naší nabídce již najdete citrónový olej a pomerančový olej a mandarinka tuto sestavu doplňuje. Mandarinkový olej se vyrábí z oliv jemné odrůdy Peranzana, kdy se olivy lisují dohromady z mandarinkami. Jedná se tedy o 100% přírodní produkt bez umělých dochucovadel. Chuť je sladká a ovocná s výraznou vůní čerstvých mandarinek.
Mandarinkový olej jedinečně doladí letní zeleninový a ovocný salát, grilovanou rybu či kuřecí steak, rybí carpaccio, čerstvého či uzeného lososa. Skvěle se hodí do buchet a sušenek, k dochucení lívanců a palačinek, do dezertů na bázi ricotty
My jsme tento olivový olej poprvé ochutnali v březnu 2023 na výstavě Olio Capitale v Terstu a již po prvním ochutnání jsme se zamilovali. Aroma mandarinek je tak silné a krásně svěží, že máte pocit, že každý doušek olivového oleje chcete skousnout, zas a znova.
Azienda Montagano
Od té doby, co dědeček Umberto Montagano koupil v roce 1933 první hektar olivového háje za 1500 lir, uplynula už spousta času. Vytvořil tím základ pro zrod silné vášně pro půdu, olivy i jejich pěstování. Tato vášeň přetrvává dodnes a v rodině Montagano se cenné zkušenosti s pěstováním oliv předávají již po tři generace.
K dnešnímu dni má rodinný podnik více než 10 000 staletých olivovníků a také svoji vlastní lisovnu. Olivová farma Azienda Montagano leží v městečku San Severo, západně od poloostrova Gargano a na hranici náhorní plošiny Tavoliere delle Puglie. Olivovníky v této oblasti tak těží nejen z teplého středomořského klimatu, ale užívají si také chladnějšího vánku od Apenin. Přesně takové klimatické podmínky jsou pro růst kvalitních oliv velmi přínosné.
Vnuk nesoucí jméno svého dědečka se rozhodl plně chopit příležitosti a v roce 2015 rodina vybudovala vlastní mlýn, kde zpracovává převážně olivovou odrůdu Peranzana. Důležitou roli zde hraje doba zpracování oliv do 24 hodin od sběru při kontrolované teplotě. Díky tomu si olej zachovává své organoleptické vlastnosti a odpovídá požadavkům středomořské stravy. Rodina Montagano každým rokem intenzivně pracuje na zlepšování kvality, a to v každém kroku celého výrobního procesu. I díky tomu získávají četná ocenění v prestižních průvodcích jako je Gambero Rosso nebo Slow Food.
Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů
Doplňkové parametry
Kategorie: | Výběr z oliv |
---|---|
Hmotnost: | 0.5 kg |
Výrobce: | L'extravergine Montagano Srls |
Produkt: | olej |
Druh oleje: | ochucený |
Objem: | 250 ml |
Země původu: | Itálie |
Region: | Apulie |
Typ oleje: | jednodruhový |
Odrůda: | Peranzana |
Certifikace BIO: | ne |
Sklizeň: | říjen 2022 (prémiová kvalita "First Harvest") |
Dárkové balení: | ne |
Aroma: | sladká a ovocná vůně čerstvé mandarinky |
Chuť: | chuť je jemná, ale ne svíravá, s velmi lehkým hořkým tónem |
Složení: | 80% olivy a 20% mandarinky |
Způsob zpracování: | lisovaný za studena, výběrová jakost olivového oleje získaného přímo z oliv pouze mechanickými postupy |
Výživové údaje na 100ml: | energie 3378 kJ/821 kcal, Tuky 91,3 g, z toho nasycené mastné kyseliny 13,8 g, Sacharidy 0,0 g, z toho cukry 0,0 g, Bílkoviny 0,0 g, Sůl 0,0 g |
Skladování: | skladujte v suchu, chraňte před teplem a přímým slunečním světlem |
Dovozce: | OLIVUM s.r.o., Sedmdesátá 7055, 760 01 Zlín |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Od roku 1933, kdy dědeček Umberto Montagano investoval 1500 lir do nákupu svého prvního hektaru olivovníkové plantáže, se mnoho věcí změnilo. Tento nákup položil základy silné lásky k půdě, olivovníkům a jejich pěstování, která se v rodině Montagano udržuje až do dnešních dnů. Tuto vášeň a zkušenosti s pěstováním oliv si už předávají tři generace.
Dnes má rodinná farma v držení přes 10 000 staletých olivovníků a vlastní mlýn pro lisování olivového oleje. Olivovníková farma Azienda Montagano se nachází v malém městě San Severo, na západ od poloostrova Gargano a na okraji náhorní plošiny Tavoliere delle Puglie. Olivovníky zde profitují nejen z teplého středomořského podnebí, ale také z chladnějšího vánku z Apenin, což jsou ideální podmínky pro pěstování kvalitních oliv.
Vnuk s dědečkovým jménem se rozhodl využít příležitosti a v roce 2015 rodina postavila vlastní mlýn, kde se primárně zpracovává olivová odrůda Peranzana. Zásadní je, že zpracování oliv probíhá do 24 hodin od sklizně a za řízené teploty. Tímto způsobem zpracování si olej uchovává své organoleptické charakteristiky a splňuje požadavky středomořské diety. Rodina Montagano každý rok pilně pracuje na vylepšování kvality v každém aspektu výrobního procesu. Díky tomu získávají mnohá ocenění v renomovaných průvodcích jako Gambero Rosso a Slow Food.
Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů