BIO extra panenský olivový olej Terracuza Biologico 500 ml ze Sardinie
Kód: 1364Související produkty
Detailní popis produktu
Extra panenský olivový olej Terracuza Biologico
BIO extra panenský olivový olej Terracuza Biologico vyrábí malá rodinná farma Giacoma Nieddu. Jedná se o certifikovanou ekologickou BIO produkci, kdy farma nepoužívá umělá hnojiva a chemické postřiky. Olivy jsou sklízeny ručně za pomocí ručních třesaček a co nejrychleji převáženy do mlýna. Zpracování probíhá maximálně do 12-ti hodin, aby byla zaručena co nejlepší chuť olivového oleje.
Párování s pokrmy
Chuť Terracuza Biologico je ovocná, středně intenzivní a v olivovém oleji ucítíte rajčata, artyčok, mandle a také zralé hrušky. Vysoký podíl polyfenolů propůjčuje oleji lehce pikantní a kořenité tóny. Střední intenzita chuti dává Terracuza Biologico široké uplatnění v kuchyni. Můžete jej použít pro přípravu zeleninových salátů, grilované zeleniny, chuťově výraznějších ryb jako je losos, tuňák nebo makrela, bílého i červeného masa, a to jak při restování nebo grilování a samozřejmě na klasické italské pokrmy jako jsou těstoviny, pizza a risotto.
Olivový olej je samozřejmě filtrovaný a vysoký podíl polyfenolů mu dává vysokou teplotní stabilitu, takže jej bez obav můžete používat i v teplé kuchyni.
Kupáž dvou olivových odrůd
Tento olej je kupáž dvou tradičních sardských olivových odrůd Bosana a Nera di Oliena. Bosana je jedna z hlavních olivových odrůd pěstovaných na Sardinii, známá svou odolností vůči větru a náročným přírodním podmínkám. Pěstuje se převážně na severu Sardinie, často na strmých terasách. Z této odrůdy se vyrábí extra panenský olivový olej s výraznými chuťovými tóny zelených rajčat, artyčoků, mandlí a jemně pikantním i hořkým dozvukem. Nera di Oliena je vzácná sardská odrůda oliv, která se pěstuje převážně v oblasti kolem města Oliena. Odrůda je ceněná pro svou vysokou kvalitu a intenzivní chuť. Olivový olej z této odrůdy má bohaté ovocné aroma s tóny černých oliv a sušeného ovoce, doplněné jemnými pikantními a hořkými podtóny.
Vysoký podíl polyfenolů pro vaše zdraví
Tento extra panenský olivový olej má vysoký podíl polyfenolů, které posilují jeho antioxidační a protizánětlivé účinky. Polyfenoly pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály a snižují riziko chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, rakovina a diabetes. Navíc podporují zdraví srdce tím, že snižují hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a zvyšují hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu. Pravidelná konzumace olivového oleje s vysokým obsahem polyfenolů může také zlepšit funkci cév a snížit záněty v těle.
Rodinná farma Terracuza
Rodinná farma Terracuza pěstuje olivovníky na svazích pohoří Marghine v centrální části Sardinie, v blízkosti města Bolotana. Založil ji Giovanni Nieddu, ale dnes farmu řídí jeho syn Giacomo Nieddu, který se rozhodl dostat olivové oleje Terracuza mezi světovou špičku. To se Giacomovi v průběhu posledních let podařilo.
Olivovníky rostou v krásné přírodní scenérii, na strmých svazích a terasách zpevněných kamennými zídkami. Oblast je natolik výjimečná, že je zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO. Krása této oblasti je vykoupena tvrdou dřinou, protože zde není možné využívat mechanizaci ani zavlažování. Sklizeň oliv probíhá ručně a sklizené olivy se často přenášejí v nůších na zádech nebo hřbetech poníků.
Nejčastěji pěstovanou odrůdou je Bosana, která je typická pro Sardinii. Olivový olej z této odrůdy má výrazné tóny zelených rajčat, artyčoků a zelených mandlí, s jemnými hořkými a pikantními podtóny. Produkty Terracuza jsou nejen prémiové kvality, ale také odrážejí filozofii zachování tradičních zemědělských postupů a uchování tradice pěstování oliv v geograficky velmi náročných oblastech.
Giacomo nezůstává jen u výroby extra panenského olivového oleje. Rozšířil sortiment o ochucené oleje, například s česnekem nebo zázvorem, které jsou vyrobeny ze surovin pěstovaných přímo na Sardinii. Nabídku dále doplňují nakládané olivy a med.
Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů
Doplňkové parametry
Kategorie: | TERRACUZA |
---|---|
Hmotnost: | 1 kg |
Výrobce: | Azienda Agricola Giacomo Nieddu |
Produkt: | olej |
Druh oleje: | olivový extra panenský |
Intenzita chutě: | střední |
Objem: | 500 ml |
Země původu: | Itálie |
Region: | Sardinie |
Typ oleje: | kupáž |
Odrůda: | Bosana, Nera di Oliena |
Certifikace BIO: | ano |
Sklizeň: | říjen 2023 (prémiová kvalita "First Harvest") |
Dárkové balení: | ne |
Acidita: | 0,17% |
Polyfenoly: | 880 mg/kg |
Aroma: | svěží a ovocná vůně |
Chuť: | středně intenzivní chuť s tóny rajčat, artyčoku, zelených mandlí, zralé hrušky, lehce pikantní a kořenité intenzity |
Způsob zpracování: | lisovaný za studena, výběrová jakost olivového oleje získaného přímo z oliv pouze mechanickými postupy |
Výživové údaje na 100g: | energie 3389 kJ/824 kcal, Tuky 91,6 g, z toho nasycené mastné kyseliny 14 g, Sacharidy 0,0 g, z toho cukry 0,0 g, Bílkoviny 0,0 g, Sůl 0,0 g |
Skladování: | skladujte v suchu, chraňte před teplem a přímým slunečním světlem |
Dovozce: | OLIVUM s.r.o., Sedmdesátá 7055, 760 01 Zlín |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Značka Terracuza vás přenese na úbočí prudkých svahů pohoří Marghine v centrální části ostrova Sardine. Zde v městečku Bolotana sídlí malá rodinná farma, kterou založil Giovanni Nieddu. Nyní farmu řídí jeho syn Giacomo, který se rozhodl olivové oleje Terracuza dostat mezi světovou špičku. Jeho úsilí se mu daří a jeho olivové oleje sbírají prestižní ocenění na respektovaných mezinárodních soutěžích.
Není to jen kvalita výsledného produktu, která činí značku Terracuza výjimečnou. Neméně významný je i jejich přínos pro krajinu a zachování tradičních zemědělských postupů. Zdejší olivové háje rostou na prudkých kamenných svazích a terasách, které jsou zpevněny desítkami kilometrů kamenných opěrných zídek. Terasy jsou zde pracně budované po celá staletí a místní krajina je natolik jedinečná, že je zapsána na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.
Výjimečné a bezesporu krásné místo potěší oko každého návštěvníka, ale hospodaření je tady neskutečně tvrdá dřina. Není možné použít skoro žádnou mechanizaci, a tak se sklizené olivy dopravují na zádech v nůších nebo na hřbetech poníků. Výnosy jsou ovlivněny počasím více než jinde, protože zavlažování by díky vysokému převýšení bylo extrémně nákladné.
Nejčastěji pěstovanou olivovou odrůdou je Bosana, která je typická pro Sardinii a pěstuje se v náročných podmínkách. Díky místnímu klimatu a půdě má olivový olej z této odrůdy výrazné chuťové vlastnosti. Jeho chuť je intenzivní, s tóny zelených rajčat, artyčoků, mandlí a jemnými hořkými a pikantními podtóny. Tento olej je ideální pro párování s čerstvou zeleninou, grilovaným masem, rybami nebo pro zvýraznění chuti v marinádách a dresincích. Je také skvělý na dochucení teplých jídel těsně před servírováním.
Giacomo Nieddu se nezaměřuje pouze na extra panenský olivový olej prémiové kvality, ale vyrábí i ochucené olivové oleje. Příkladem může být česnekový nebo zázvorový olej, který se vyrábí ze surovin pěstovaných na Sardinii. Nabídku ještě obohacují nakládané olivy a med z jeho olivových hájů.
Ochutnejte olivový olej a další produkty Terracuza. Obohatíte svoji kuchyň o špičkovou kvalitu a navíc podpoříte zemědělce, kteří se snaží uchovat starobylé tradice.
Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů