TERRACUZA

Terracuza je malá rodinná farma nacházející se v horské oblasti Marghine na Sardinii. Zdejší olivovníky rostou na strmých svazích a terasách zpevněných kamennými zídkami, kde se skoro nedá využít mechanizace.  Terracuza se zaměřuje na ekologickou produkci olivového oleje a zároveň zachovává tradiční zemědělské postupy používané na Sardinii. Ochutnejte tradiční sardské olivové odrůdy, nakládané olivy, ochucené oleje nebo med z olivových hájů.

Nejprodávanější

5 položek celkem

Cena

225649
1225649

Značky

Položek k zobrazení: 5
BIO extra panenský olivový olej Terracuza Biologico 500 ml ze Sardinie
Novinka BIO
649 Kč

Prémiový BIO extra panenský olivový olej z malé rodinné farmy Terracuza na Sardinii. Středně intenzivní ovocná chuť, která sbírá nejvyšší ocenění na mezinárodních...

Kód: 1364
Česnekový olej Terracuza 100 ml ze Sardinie
Novinka
229 Kč

Česnekový olej Terracuza se vyrábí mletím oliv a česneku. Takto získaná intenzivní chuť se skvěle hodí na dochucení masa nebo zeleniny. Čistě přírodní produkt bez přidaných...

Kód: 1365
Zázvorový olej Terracuza 100 ml ze Sardinie
Novinka
289 Kč

Zázvorový olej Terracuza se vyrábí mletím zázvoru, pěstovaného na Sardinii, a místních oliv. Intenzivní zázvorová chuť předurčuje tento olej k širokému použití...

Kód: 1366
BIO nákládané olivy Terracuza 250 g ze Sardinie
Novinka BIO
225 Kč

SardinieNakládané olivy z certifikované ekologické produkce vyrobené na malé rodinné farmě Terracuza na Sardinii. Pěstováno bez použití umělých hnojiv a chemických...

Kód: 1367
Med z asfodelových květů ze Sardinie 280 g
Novinka
229 Kč

Asfodelový med je vzácný a aromatický druh medu vyráběný z nektaru květů asfodelu, rostliny běžné ve středomořských regionech, zejména na Sardinii. Tento med má světlou barvu,...

Kód: 1368

Rodinná olivová farma Terracoza na Sardinii

Mladého Giacoma Nieddu jsem poznala před pár lety, kdy se jeho olivový olej začal umísťovat na předních příčkách v olivových soutěžích. Když jsme letos (2024) plánovali cestu po olivových farmách Sardinie, tak jsme samozřejmě jeho farmu nemohli vynechat. Viděli jsme za poslední roky mnoho olivových farem, ale drsné přírodní podmínky a tvrdá práce ve zdejších olivových hájích nás obzvlášť překvapily a zapůsobily na nás.

Giacomo je vystudovaný inženýr, který v Římě stavěl a ozvučoval hudební scény. Toto poměrně atraktivní povolání opustil, když jej jeho otec Giovanni požádal o pomoc a převzetí rodinné olivové farmy.  Rodinné olivové háje se nachází v horské oblasti Marghine, okolo městečka Bolotana v centrální části Sardinie. Zdejší oblast je osídlena již od pravěku a v okolí najdete řadu archeologických lokalit.

S Giacomem Nieddu při prohlídce olivových hájůOlivy odrůdy Bosana, kteríá je hojně rozšířena na Sardinii

Olivovníky zde rostou na strmých svazích, na terasách zpevněných kamennými zídkami. Jedná se o unikátní oblast, které je součástí světového kulturního dědictví UNESCO. Zdejší horská krajina je velmi působivá, ale nedá se zde použít skoro žádná mechanizace ani umělé zavlažování. Péče o olivovníky a sklizeň je především o těžké manuální práci. Olivy se sklízejí ručně pomocí třesaček, v řadě případů jsou přenášeny v nůších na zádech nebo hřbetech zdejších poníků. Každý litr vyrobeného olivového oleje je tak vykoupený těžkou dřinou.

Rodina Nieddu postupně rekultivuje staré, mnohdy opuštěné a neudržované olivové háje v souladu s filozofií „Heroic Olive Cultivation“. Téma „hrdinské kultivace“ se v posledních letech začíná čím dál častěji diskutovat v rámci italského zemědělství. Nejedná se pouze o olivovníky, ale také vinice či citroníky, které rostou na strmých svazích, na terasách podepřené kilometry zídek poskládaných na sucho z kamene. Srdcaři si uvědomují, že tento druh starobylého zemědělství, typický třeba pro Ligurii, Toskánsko, Sicílii nebo právě Sardinii, je součástí historie a také důležitým krajinotvorným prvkem. Bohužel ekonomika pěstování plodin v těchto podmínkách je neúprosná, protože se dají používat zpravidla jen staré a neefektivní postupy založené na lidské práci bez použití mechanizace a moderních strojů.

Olivové háje na úbočí strmých kopcůPoníci jsou vydatní pomocníci při sklizni

Nejrozšířenější olivovou odrůdou je zde Bosana, která je jednou z nejvýznamnějších sardských odrůd oliv, známá svou robustní chutí a univerzálností. Olivový olej odrůdy Bosana má výrazné tóny zelených rajčat, artyčoků, mandlí a často i jemné pikantní a hořké dozvuky. Olej z této odrůdy je ideální pro použití s čerstvou zeleninou, grilovaným masem a rybami, a je také vynikající jako základ pro marinády či dresinky. Tato odrůda se pěstuje především na severu Sardinie.

Rodina Nieddu vyrábí prémiový extra panenský olivový olej, ochucené olivové oleje, nakládané olivy, ale také med.

Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz

Benefity