BIO extra panenský olivový olej Frantoi Cutrera PRIMO 250 ml ve spreji
Kód: 1334Související produkty
Detailní popis produktu
Prémiový extra panenský olivový olej Frantoi Cutrera PRIMO 250 ml ve spreji
Praktické balení extra panenského olivového oleje ze sicilské rodinné farmy Frantoi Cutrera obsahuje jednodruhový extra panenský olivový olej, který je vylisovaný z oliv odrůdy Tonda Iblea. Perfektně vyvážená chuť s kořenitými a hořkými tóny najde široké uplatnění v kuchyni. Olivový olej PRIMO skvěle doladí grilovaná masa a ryby, polévky, bruschettu či zeleninové saláty. Balení ve spreji umožňuje přesně dávkovat množství tuku a také vytvořit olejový film například na pánvi nebo při dochucování zeleniny. Sprej neobsahuje žádný aerosol, konzervanty ani freony a systém Bag-on-Valve eliminuje riziko oxidace olivového oleje.
O rodinné farmě Frantoi Cutrera
Již šestá generace rodiny Cutrera se věnuje pěstování oliv a výrobě olivového oleje na Sicílii. Rodinná tradice se začala psát v roce 1906, když rodina začala pečovat o první divoké olivovníky. Po více jak století usilovné práce dnes patří Frantoi Cutrera k respektovaným výrobcům olivového oleje.
Rodinná farma Cutrera působí v regionu Monti Iblei. Olivovníky rostou na 150 hektarech místní půdy, pro kterou jsou charakteristické vápencové planiny a hluboká údolí. Olivy se zde pěstují v organické kvalitě podle přísných zásad ekologického zemědělství. V posledních letech byl dokončen ambiciózní projekt modernizace výroby a rodinný podnik se přestěhoval do nového supermoderního mlýnu.
Lisování oliv se provádí nejmodernější technologií firmy Pieralisi, která je světovým lídrem ve výrobě olivových mlýnů. Olivový olej je uložen pod inertní atmosférou v nerezových zásobnících a lahvován je až před odesláním zákazníkům. Od roku 2012 začala farma vyrábět i řadu dalších potravin inspirovaných tradiční sicilskou kuchyní. Prémiový olivový olej ovšem i nadále zůstává hlavním produktem této úspěšné rodinné firmy.
Farma Cutrera získala více jak 650 ocenění z mezinárodních soutěží a jejich produkty nesou hrdé označení Monti Iblei DOP. V současnosti si špičkovou kvalitu Frantoi Cutrera vychutnávají gurmáni v padesáti zemích světa. Více se o farmě a její historii dozvíte na stránce „Rodinná farma a olivový mlýn Frantoi Cutrera“.
Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů
Doplňkové parametry
Kategorie: | Rodinné farmy |
---|---|
Hmotnost: | 0.3 kg |
Výrobce: | FRANTOI CUTRERA S.R.L. |
Produkt: | olej |
Druh oleje: | olivový extra panenský |
Intenzita chutě: | střední |
Objem: | 250 ml |
Země původu: | Itálie |
Region: | Sicílie |
Typ oleje: | jednodruhový |
Odrůda: | Tonda Iblea |
Certifikace BIO: | ano |
Sklizeň: | říjen 2023 (prémiová kvalita "First Harvest") |
Dárkové balení: | ne |
Acidita: | 0,25% |
Polyfenoly: | 260 mg/kg |
Aroma: | ovocné aroma s výraznými tóny zelených rajčat, čerstvě posečené trávy a aromatických bylin |
Chuť: | plná chuť s vyváženými kořenitými a hořkými tóny |
Způsob zpracování: | lisovaný za studena, výběrová jakost olivového oleje získaného přímo z oliv pouze mechanickými postupy |
Výživové údaje na 100g: | energie 3389 kJ/824 kcal, Tuky 91,6 g, z toho nasycené mastné kyseliny 14 g, Sacharidy 0,0 g, z toho cukry 0,0 g, Bílkoviny 0,0 g, Sůl 0,0 g |
Skladování: | skladujte v suchu, chraňte před teplem a přímým slunečním světlem |
Dovozce: | OLIVUM s.r.o., Sedmdesátá 7055, 760 01 Zlín |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Rodinná farma a olivový mlýn Frantoi Cutrera
Olivová historie rodinné farmy Frantoi Cutrera se začala psát v roce 1906. Již tehdy rodina Cutrera pečovala o divoce rostoucí olivovníky na jihovýchodě Sicílie v Chiaramonte Gulfi. V té době se zabývali také zpracováním místních vinných hroznů na mošt.
Ve 30. letech minulého století začala rodina Cutrera provozovat olivový mlýn, který využíval tradiční staleté postupy. Olivy byly lisovány pomocí kamenných kol a jako pohon sloužila síla mul. Technologický posun přišel v roce 1979, kdy Giovanni Cutrera postavil vlastní olivový mlýn, který sloužil nejenom pro vlastní výrobu, ale také ostatním farmářům z okolí.
O dvacet let později, v roce 1999, otevřel Giovanni druhý olivový mlýn a změnil svou obchodní strategii. Spolu se svými dětmi, Marií, Giuseppinou a Salvatorem, se začal zaměřovat na výrobu vysoce kvalitního, tzv. prémiového, extra panenského olivového oleje. Rodinné dědictví i síla hodnot, tradic a znalostí se tak odráželo v každé kapce olivového oleje značky Cutrera. Špičková kvalita tohoto olivového oleje vedla dokonce k získání ocenění DOP Monti Iblei.
Monti Iblei DOP … Oblast Monti Iblei je natolik výjimečná, že užívá označení DOP (Denominazione di Origine Protetta - chráněné označení původu). Nachází se v jihovýchodní Sicílii. Pro tuto oblast jsou charakteristické vápencové planiny a hluboká údolí. Rostou zde staleté olivovníky a zdejší olivy, zejména odrůdy Moresca a Tonda Iblea, jsou známé pro svou vyváženou chuť s výraznými tóny rajčat a čerstvé trávy.
Další modernizace přišla v roce 2001, kdy Maria, Giuseppina a Salvatore transformovali rodinné mlýny na moderní a efektivní podnik. V té době jejich olivový olej "Primo" získal první ocenění a v dalších dvaceti letech rodinný podnik Frantoi Cutrera sbíral další ocenění v Olivovém světě, kterých dnes napočítáme více než 650.
Sicílie, kromě olivového oleje, nabízí celou řadu dalších skvělých surovin a potravin. Proto v roce 2012 došlo k další proměně této rodinné farmy. Výroba se postupně rozšířila o tradiční sicilské speciality "Segreti di Sicilia", které oslavují sicilskou gastronomickou tradici.
Rozšíření výroby o další škálu produktů si vyžádalo rozjetí dalšího ambiciózního projektu, a to výstavbu nového výrobního závodu. I přes všechny proměny rodinného podniku Cutrera v čase olivový olej stále zůstává hlavním produktem, který se vyrábí dnes již v „hypermoderním“ olivovém mlýně.
Cílem této modernizace bylo další zlepšení kvality, zefektivnění a zvýšení výroby a také snížení dopadu výroby na životní prostředí. Klíčová je spolupráce s firmou Pieralisi, která je světovým lídrem ve výrobě technologií pro výrobu olivového oleje. Díky této spolupráci je jejich mlýn jedním z nejmodernějších a technologicky nejvyspělejších na světě.
Samotný projekt byl dokončen nedávno. V létě 2023 jsme měli možnost celou výrobu osobně navštívit. Viděli jsme spoustu menších i větších olivových mlýnů a můžeme potvrdit, že Frantoi Cutrera patří k absolutní špičce ve svém oboru.
V současnosti farma hospodaří na 150 hektarech v jihovýchodní části Sicílie mezi majestátním vulkánem Etna a Středozemním mořem. Pěstování oliv probíhá v režimu biologického zemědělství, což potvrzuje respekt k místní půdě.
Již šestá generace rodiny Cutrera tak pokračuje v rozvíjení odkazu předků, kombinuje znalosti a zkušenosti s neustálými inovacemi. Jejich prémiový olivový olej z Monti Iblei si vychutnávají zákazníci v 50 zemích světa.
Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů