Vánoční panettone s olivovým olejem

Pokud jste se někdy před Vánoci nebo během svátků toulali v uličkách některého z italských měst, v kavárnách i obchodech vám jistě neuniklo sladké pečivo, které připomíná obrovský muffin. Panettone je italský sladký chléb původem z Milána. O jeho historii se povídá hned několik příběhů. Jedním z nejpřitažlivějších je ten o milánském pekaři Tonim, který se zamiloval do krásné ženy, která každý den procházela kolem jeho pekárny. Ve snaze nalákat ji dovnitř a získat si její náklonnost, strávil měsíce vytvářením voňavého bochníku s vůní vanilky a citrusové kůry, který nazval „Pan di Toni“.

Sladký chléb brzy získal na oblibě. Později se do těsta začalo přidávat kandované ovoce v zelených a červených barvách, které spolu s bílým cukrem symbolizují barvy italské vlajky.

Italský sladký chléb panettone

Výroba tradičního panettone je zdlouhavá procedura. Samotný proces kynutí může trvat i několik dní, což umožňuje „dozrát“ chuti a rozvinout charakteristické nadýchané textuře. Poté se peče v přesných pecích s řízenou teplotou a ihned po upečení se věší dnem vzhůru, aby vychladl, čímž se teplý koláč natáhne a získá charakteristický kulovitý tvar.

Náš recept je mnohem jednodušší na přípravu v domácí kuchyni a nebojte se, nemusíte ho věšet hlavou dolů!

Ingredience:

  • 400 g hladké špaldové mouky
  • 100 g třtinového cukru
  • 6 g čerstvého droždí
  • 70 ml olivového oleje s příchutí pomeranče (Marina Colonna ARANCIO)
  • 160 ml vlažné vody
  • 25 ml mléka
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce medu
  • 100 g rozinek (přes noc namočených do rumu)
  • 100 g kandované pomerančové kůry
  • Kůra z bio citrónu
  • 1 vanilkový lusk
  • Mandlové lupínky na posypání

Pro dosažení dobrého výsledku je třeba dodržet postup v jednotlivých krocích.

Polovinu čerstvého droždí pokojové teploty rozpustíme v 80 ml vlažné vody a smícháme se 150 g mouky ve velké míse. Společně vymícháme, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme kynout na teplém místě, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

Do této „startovací“ směsi přidáme druhou polovinu droždí rozpuštěného v 80 ml vlažné vody. V malé misce smícháme 2 žloutky s 35 ml olivového oleje a ušleháme vidličkou. Ty přidáme do startovací směsi spolu s 50 g cukru a 150 g mouky. Přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme opět v kynout na teplém místě, dokud se objem nezdvojnásobí.

Do těsta přidáme nastrouhanou citrónovou kůru spolu se semínky z vanilkového lusku. Opět si stranou prošleháme 2 žloutky s 35 ml olivového oleje, 25 ml mléka s 2 lžícemi medu a přidáme k těstu spolu s 50 g cukru, lžičkou soli a 100 g mouky. Dobře prohněteme. Konzistence těsta by měla být lepivá, ale vláčná. Nakonec přidáme rozinky a kandovanou pomerančovou kůru.

Těsto přendáme buď do papírové formy na panettone nebo vymažeme hrnec máslem a vyložíme jej pečícím papírem. Dobře poslouží také dortová forma. Necháme kynout na teplém místě, dokud těsto nedosáhne horního okraje formy.

Troubu vyhřejeme na 180 °C. Panettone posypeme mandlovými lupínky. Pečeme cca 10-12 minut na 180 °C, poté teplotu stáhneme na 160 °C a pečeme dalších 25-30 min.

Upečený panettone necháme lehce zchládnout a teprve pak vyjmeme z formy. A teď už jen ochutnejte, udělejte si hrnek kakaa nebo dobré kávy a užívejte adventní čas…

Dagmar Kublová

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz