Italsky „pasta“ či těstoviny jsou snad vždy sázka na jistotu. A proč? Protože italská kuchyně je rychlá a plná barev a chutí. A proto ji milujeme.
Pesto pochází původně z Janova. Je to jednoduchá, ale přitom velmi chutná směs několika základních ingrediencí jako je bazalka, česnek, piniová semínka, parmezán, pecorino a olivový olej. Existuje ale celá řada upravených receptů a jeden takový vznikl i v naší kuchyni. Je super rychlý a lehký, na přípravu i vaše zažívání. Těstovinový talíř v barvách italské trikolóry tak potěší vaše oko i chuťové pohárky.
Ingredience pro 3 osoby:
- 300 g těstovin
- 60 ml extra panenského olivového oleje Amue
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 středně velká šalotka
- 2 stroužky česneku
- 1,5 lžíce lahůdkového droždí
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 zralé avokádo
- Velká hrst petrželové natě nebo bazalky
- 50 g strouhaného parmezánu
- 15-20 ks cherry rajčátek
- 40 g piniových semínek
- Mozzarella nebo parmezán na ozdobu
- Sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení
Těstoviny uvařte v osolené vodě, aby byly al dente. Než těstoviny slijete, odeberte si trochu vody stranou, v případě potřeby ji použijete na rozředění pesta. Šalotku a česnek nasekejte nadrobno a orestujte na 1 lžíci olivového oleje. Ztratí tím svoji štiplavost a budou lépe stravitelné. Cherry rajčata omyjte a dejte na plech, zakápněte 2 lžícemi olivového oleje a vložte do trouby na gril na cca 210 °C a 12 minut. Do mixéru dejte olivový olej, zelenou nať (petržel nebo bazalku), oloupané avokádo, lahůdkové droždí, strouhaný parmezán, citrónovou šťávu, piniová semínka a orestovanou šalotku s česnekem. Vše rozmixujte. Pokud je směs příliš hustá, trochu ji rozřeďte vodou z těstovin, a ještě trochu promixujte. Dochuťte solí a pepřem dle chuti. Těstoviny promíchejte s omáčkou a můžete podávat. Talíř dozdobte grilovanými rajčátky, natrhanou mozzarellou nebo strouhaným parmezánem a zakápněte extra panenským olivovým olejem.
Dobrou chuť!
Dagmar Kublová