Máte rádi lanýže? Že nevíte, protože jste je ještě neměli možnost ochutnat?
Přinášíme vám recept na super rychlé a jednoduché těstoviny se salsou z hříbků s černým lanýžem. Předpokládáme, že lanýže doma běžně nemáte a tak můžete tento recept připravit za pomocí Salsa tartufata. Jak se říká, v jednoduchosti je krása, a tento recept je toho jasným důkazem. Během pár minut totiž vykouzlíte naprosto jedinečný pokrm plný chutí a vůní, který by mohl být hoden i králů.
Ingredience pro 2 osoby:
- 300 g těstovin (fuži, penne, rigatoni)
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje Chiavalon Ex Albis
- 1 středně velká šalotka
- 2 jarní cibulky
- 300 g hnědých krémových žampiónů
- 250 ml smetany 31%
- 1 polévková lžíce lahůdkového droždí
- Karlić Salsa Tartufata
- Karlić lanýžová sůl
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- Strouhaný parmezán
Na rozehřátou pánev nalejte olivový olej. Šalotku a jarní cibulku nasekejte najemno a vhoďte do pánve. Nechte zesklovatět. Žampióny oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Část žampiónových plátků dejte stranou. Na kapce olivového oleje je můžete orestovat na samostatné pánvi. Vytvoříte jakési žampionové chipsy, které pak použijete k dekoraci výsledného pokrmu. Ostatní plátky žampiónů přidejte do pánve a zarestujte, aby se vyvařila voda. Zalejte smetanou, osolte, opepřete a přidejte 1 polévkovou lžíci lahůdkového droždí. Nechte společně lehce provařit, aby omáčka zhoustla. Stáhněte teplotu a přidejte Salsu Tartufata. Pozor, už nezvyšujte teplotu! Abyste zachovali lanýžové aroma, omáčka by již neměla projít varem. Ideální je přidat alespoň polovinu lahvičky Salsa Tartufata a druhou část si nechat třeba na opečenou bagetku jako předkrm.
Těstoviny uvařte v osolené vodě „al dente“, slejte a dejte do omáčky. Vše společně promíchejte, dochuťte případně lanýžovou solí a pepřem dle libosti. A můžete servírovat, ideálně s čepicí ze strouhaného parmezánu a žampionovými chipsy :-) Tak dobrou chuť a ať žijí lanýže!
Dagmar Kublová