Nejen v době prázdnin všechny mámy více přemýšlí nad tím, jak doma nakrmit hladové krky. Ideální je jídlo tak zvaně z jednoho hrnce nebo nějaká rychlovka, která je ale zdravá a chutná. Jistě mi dáte za pravdu, milé mámy, že těstoviny splňují všechny tyto požadavky naprosto s přehledem. A co víc, díky rozličným tvarům, chuťově rozmanitým omáčkám či způsobu úpravy mají tisíc tváří.
Spaghetti, linguine, pappardelle, fettuccine, farfalle, fusilli, penne, rigatoni, cannelloni, ravioli, ….ať již vyberete jakékoliv, jistě nešlápnete vedle. Těstoviny holt hýbou dnešním gastronomickým světem a jsou záchranným světýlkem v moři poněkud zrychleného tempa moderního života.
My jsme pro tento recept vybrali semolinové těstoviny tzv. funghetto. Těstoviny ze semoliny, které se vyrábějí z tvrdozrnné pšenice, mají ve srovnání s klasickými těstovinami z bílé pšeničné mouky vyšší nutriční hodnotu, a to díky vyššímu obsahu bílkovin i minerálních látek. Semolinová mouka navíc nemá tendenci se rozvářet, proto těstoviny budou mít pevný tvar i pokud je uvaříte trochu více než al dente.
Funghetto jsou těstovinové spirálky, které se jako by proplétají omáčkou pro ně připravenou. Oproti těstovinám fusilli méně kloužou z vidličky, a tak se pohodlněji najíte :-)
A jak správně uvařit těstoviny? Kolem jejich přípravy panuje řada mýtů. Přitom se stačí držet pár základních kroků a výsledek bude zaručen. Uvařte těstoviny jako italská matka!
Množství. Při vaření těstovin často tápeme, kolik jich vlastně uvařit. Většinou dáme vařit raději více, aby nechybělo, ale pak se nestačíme divit, jak nabudou na objemu a v kuchyni to rázem vypadá, že vaříme pro celý regiment vojáků. Kolik tedy uvařit? Pokud vaříme těstoviny jako předkrm, po kterém bude následovat ještě masitý hlavní chod, je klasická porce 60 – 80g na osobu. Pokud podáváme pastu jako samostatné jídlo, můžeme uvařit o něco více, cca 100 g na osobu.
Voda z těstovin. Po scezení si vždy uchovejte trochu horké vody. Poslouží k rozředění příliš husté omáčky. Těstoviny vždy vařte ve velkém hrnci. Nešetřete vodou a zapomeňte na pokličku.
Říká se, že voda na vaření těstovin má být slaná jako moře. Solí tedy určitě nešetřete.
Olej do vody na vaření těstovin skutečně nepatří! Těstoviny by pak byly příliš kluzké a omáčka by na nich nedržela.
Pasta „al dente“. Tedy „na skus“ jsou těstoviny uvařené v okamžiku, kdy z jejich středu zmizí bílá moučná tečka. Pasta by po skousnutí měla klást ještě určitý odpor. Tím, že těstoviny hodíte na strop nebo na dlaždici však míru jejich uvaření nepoznáte :-)
K oběma omáčkám jsme vybrali extra panenský olivový olej PICUAL z Casas de Hualdo, který je díky své chuti i aroma nejuniverzálnějším olejem v kuchyni. Skvěle se hodí k těstovinám, zelenině i hřibům. Použít jej můžete jak pro tepelnou úpravu, tak na finalizaci vašeho talíře.
Funghetti s rajčaty a cuketou
Suroviny pro 2 osoby:
200 g semolinových těstovin
60 ml olivového oleje Picual Casas de Hualdo
200 g nakládaných loupaných rajčat
6-8 ks cherry rajčátek
1 středně velká šalotka
2 stroužky česneku
½ menšího pórku
1 středně velká cuketa
Sůl a pepř na dochucení
1 lžička sušeného oregana
1 lžička sušené bazalky
1 lžička sušeného česneku
Hrst nasekané čerstvé petrželky
Parmezán na ozdobu
Těstoviny uvařte podle návodu. V hlubší pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte najemno nasekanou šalotku, pórek a na kolečka pokrájený česnek. Vše společně zarestujte. Pórek i česnek dají tomuto jídlu skvělou chuť, jen pozor, ať je nepřismahnete, omáčka by měla nahořklý ocásek. Přidejte nakládaná rajčata, bazalku, oregano a sušený česnek. Jakmile se odvaří tekutina z rajčat, přidejte na kolečka nakrájená cherry rajčátka a na malé kostičky nasekanou cuketu. Ideálně nasekejte jen plátky, které odkrojíte po obvodu cukety. Střed cukety by se velmi rychle rozvařil a zbytečně pustil vodu. Můžete jej raději využít na zahuštění zeleninové polévky. Vše spolu promíchejte, přidejte najemno nasekanou petrželku a dle chuti osolte a opepřete čerstvě umletým pepřem. Konzistence omáčky záleží jen a jen na vás. Pokud máte raději řidší, použijte trochu vody z uvařených těstovin. Těstoviny přesuňte do pánve a společně s omáčkou lehce promíchejte. Na talíři zakápněte olivovým olejem Picual a posypte strouhaným parmezánem nebo hoblinkami.
Funghetti s žampióny, špenátem a smetanou
Suroviny pro 2 osoby:
200 g semolinových těstovin
60 ml olivového oleje Picual Casas de Hualdo
250 g žampiónů
125 g listů špenátu
250 ml smetany ke šlehání 31%
1 středně velká šalotka
4 stroužky česneku
½ menšího pórku
Sůl a pepř na dochucení
1 lžička sušeného česneku
Parmezánové hoblinky na ozdobu
Šalotku, česnek i pórek očistěte a nasekejte najemno. Žampióny pokrájejte na plátky, špenát pořádně omyjte pod vlažnou vodou.
Těstoviny uvařte podle návodu. V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte šalotku, česnek i pórek. Společně zarestujte. Do pánve přidejte plátky žampiónů a restujte téměř dozlatova. Přidejte omytý špenát a nechte lehce zavadnout. Vzniklou zeleninovou směs ochuťte sušeným česnekem, solí a pepřem. Zalejte smetanou a nechte chvíli povařit. Přidejte uvařené těstoviny a lehce společně promíchejte. Servírujte s hoblinkami parmezánu. Na finální doladění chutí můžete ještě zakápnout olivovým olejem Casas de Hualdo Picual. Dobrou chuť!