Špagety Carbonara patří k nejoblíbenějším italským jídlům a jejich příprava není nijak složitá. Náš recept vás provede krok za krokem přípravou tohoto jednoduchého, ale skvělého jídla.
- Špagety vařte v osolené vodě, ve velkém hrnci. Špagety musí být „al dente“.
- Pancettu nakrájejte na malé kostičky nebo proužky.
- Oloupejte česnek a lehce stroužky rozdrťte, ale nesmí se rozpadnout.
- Rozmíchejte v misce vejce – 1 celé vajíčko + 1 žloutek na jednu porci. Do vajíček vmíchejte jemně nastrouhaný sýr pecorino, černý pepř čerstvě umletý, případně lehce dosolte.
- Rozehřejte pánev s kvalitním olivovým olejem střední intenzity chutě, doporučujeme Chiavalon Organic nebo Chiavalon Ex Albis, a do křupava opečte pancettu s česnekem. Jak bude pancetta křupavá česnek vytáhněte vyhoďte.
- Sporák již vypněte a na pánev přendejte uvařené špagety, promíchejte s pancettou a přidávejte rozšlehané vejce a trochu vody ze špaget, která vám vytvoří omáčku.
- Servírujete špagety smotané do hnízda, můžete ozdobit nakrájenou petrželí, dochutit pepřem a parmazánem.
Podrobný recept na špagety carbonara s malým výletem do historie :-)
Špagety Carbonara zná asi každý, kdo kdy navštívil Itálii. Patří k základním pilířům italské kuchyně a najdete je na menu skoro v každé restauraci, která připravuje pastu. V překladu jsou to uhlířské špagety, a tak se dá předpokládat, že se jednalo o jídlo italských uhlířů. Podle jiné teorie je jídlo pojmenováno podle tajného spolku karbonářů, kteří bojovali za sjednocení Itálie. Tuto teorii podporuje i fakt, že jídlo je na přípravu velmi jednoduché a zvládli jej i chlapi, kteří trajdali mimo domov a ženám se vymlouvali, že sjednocují Itálii. Špagety Carbonara pocházejí původně z Říma, ale národním jídlem se stali na konci 2. světové války, kdy byly dostupné především domácí vajíčka a slanina od amerických vojáků. Dost, ale historie, pojďme vařit.
Základní suroviny pro 3 – 4 porce špaget Carbonara:
- Pancetta nebo jiná sušená slanina … 100g
- Tvrdý ovčí sýr pecorino … 50g
- Parmazán … 50g
- Vejce … 4ks
- Špagety … 300 – 400g
- 2 stroužky česneku
- Olivový olej … nejlépe Chiavalon Organic nebo Chiavalon Ex Albis nebo jiný olivový olej střední intenzity chutě
- Sůl, čerstvý pepř, petržel
Postup přípravy špaget Carbonara
- Dejte vařit vodu na špagety ve velkém hrnci. Když voda začne vařit, vsypte čajovou lžíci soli. Jak se voda znovu dostane do varu, vložte do ní špagety. Jak dlouho špagety vařit, zjistíte na obalu. Špagety by měly být „al dente“, tedy pevné na skus.
- Zatímco se vaří voda na špagety nakrájejte na proužky nebo na kostičky pancettu a oloupejte česnek, který lehce rozdrťte plochou stranou nože. Pozor, česnek rozdrťte jen lehce, aby povolil, ale nerozpadnul se. V misce rozmíchejte / prošlehejte vajíčka v poměru 1 celé vejce a 1 žloutek na 1 porci. Do prošlehaných vajíček zamíchejte jemně nastrouhaný sýr pecorino a umletý čerstvý pepř. Se solí opatrně, protože pancetta je dost slaná.
- Rozehřejte pánev a nalejte na ni kvalitní olivový olej, doporučujeme Chiavalon Organic nebo Chiavalon Ex Albis, po rozehřátí vsypte pancettu a stroužky česneku. Pancettu opékejte cca 5 minut až bude křupavá. Jak bude pancetta hotová, česnek vytáhněte a vyhoďte, svou chuťovou úlohu již splnil a vypněte sporák po pánví.
- Když jsou špagety al dente, přendejte je z hrnce na pánev. Nevadí, že z nich bude kapat voda, protože škrob ve vodě pomůže vytvořit jemnou omáčku. Pokud špagety slíváte, tak si vodu ze špaget nechte pro další použití. Dvěma vařečkami špagety promíchejte s opečenou pancettou a postupně přidávejte rozšlehané vejce se sýrem. Vejce díky teplu zpevní, ale nezačne se srážet. Přidejte i pár naběraček vody ze špaget, aby nebyly suché. Znovu připomínám, že v tomto okamžiku musí být sporák vypnutý.
- Promíchané špagety s pancetou a sýrem případně dochuťte pepřem, solí a přidejte jemně nakrájenou petržel. Na talíř servírujte pomocí vidličky, kterou vytvoříte „špagetový zámotek“. Porci lehce zasypte jemně nastrouhaným parmazánem.
- Dobrou chuť
Pokud si chcete vytvořit idylu Itálie, tak na rozcvičení žaludku si před jídlem dejte trochu kvalitního olivového oleje s kváskovým chlebem. Na talířek nalijte olivový olej, případně si jej ochuťte solí a pepřem. Chleba trhejte na menší kousky a namáčejte jej do olivového oleje. Pokud máte dobrý oliváč, tak je to pecka :-) Už jste zkoušeli Špagety aglio olio e peperoncino? Není snad jednodušší jídlo na přípravu a recept najdete ZDE.
Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů