Slávky na bílém víně

Slávky se v našich kuchyních příliš často nevaří, ale čas do času se objevují v rybích koutcích supermarketů nebo specializovaných prodejnách. Proto tu máme pro vás jednoduchý recept, jak připravit pochoutku ze slávek.

 Slávky na víně

Čerstvé slávky poznáte tak, že jsou zavřené a při tepelné úpravě se krásně otevřou. Ty, které zůstanou zavřené, nejsou vhodné k jídlu a ihned je vyhoďte. Slávky zpracujte co nejdříve potom, co si je přivezete z obchodu, žádné otálení. Našli jste v pytlíku některou slávku už otevřenou? Také není v pořádku a vyhoďte ji rovnou.

Očistěte je zvenčí od nečistot, vytahejte z nich „chlupy“, které trčí ven ze skořápky. Ideální je, když je ještě na půl hodiny namočíte do mísy s ledovou vodou, aby se z nich vyplavily nečistoty.

Namočené a vyčištěné slávky pořádně sceďte. Mezitím, co budou okapávat, si připravte ve velkém hrnci nebo pánvi základ.

Na trošce oleje a másla orestujte nadrobno nakrájenou šalotku a nasekaný česnek. Až cibulka zesklovatí, přidejte bílé víno, které prudce vařte, aby zredukovalo svůj objem (asi na polovinu) a zároveň ztratilo nepříjemně nakyslou chuť. Přidejte také rajčata rozkrojená na polovinu.

Jemné olivové oleje vhodné na přípravu slávek na víně

VYBERTE SI NEJLEPŠÍ OLIVOVÉ OLEJE NA PŘÍPRAVU SLÁVEK

Teď vsypejte slávky. Hrnec nebo pánev přiklopte poklicí, plotnu mějte zapnutou na plný výkon a čekejte. Asi tak po pěti až osmi minutách se slávky otevřou a budou hotové. Přidejte nasekanou zeleninu, ještě kousek másla.

Neotevřené slávky vyhoďte.

Podávejte s křupavou francouzskou bagetkou a bílým vínem. Stejným, jaké jste používali k vaření. K rozpečené křupavé bagetě můžete přidat ještě domácí česnekovo-bylinkové máslo na mazání.

Přejeme vám dobrou chuť a věříme, že si pochutnáte.

BOHYNĚ KUCHYNĚ