Slávky se v našich kuchyních příliš často nevaří, ale čas do času se objevují v rybích koutcích supermarketů nebo specializovaných prodejnách. Proto tu máme pro vás jednoduchý recept, jak připravit pochoutku ze slávek.
- 1 kg čerstvých slávek
- 3 šalotky
- 2 stroužky česneku
- jemný extra panenský olivový olej jako je Chiavalon Romano nebo Casas de Hualdo Arbequina
- kousek másla
- 200 ml kvalitního bílého vína
- oblíbené bylinky: úžasně se hodí zelená petrželka, tymián, bobkový list
- 10 rozpůlených cherry rajčátek
- sůl a pepř
Čerstvé slávky poznáte tak, že jsou zavřené a při tepelné úpravě se krásně otevřou. Ty, které zůstanou zavřené, nejsou vhodné k jídlu a ihned je vyhoďte. Slávky zpracujte co nejdříve potom, co si je přivezete z obchodu, žádné otálení. Našli jste v pytlíku některou slávku už otevřenou? Také není v pořádku a vyhoďte ji rovnou.
Očistěte je zvenčí od nečistot, vytahejte z nich „chlupy“, které trčí ven ze skořápky. Ideální je, když je ještě na půl hodiny namočíte do mísy s ledovou vodou, aby se z nich vyplavily nečistoty.
Namočené a vyčištěné slávky pořádně sceďte. Mezitím, co budou okapávat, si připravte ve velkém hrnci nebo pánvi základ.
Na trošce oleje a másla orestujte nadrobno nakrájenou šalotku a nasekaný česnek. Až cibulka zesklovatí, přidejte bílé víno, které prudce vařte, aby zredukovalo svůj objem (asi na polovinu) a zároveň ztratilo nepříjemně nakyslou chuť. Přidejte také rajčata rozkrojená na polovinu.
VYBERTE SI NEJLEPŠÍ OLIVOVÉ OLEJE NA PŘÍPRAVU SLÁVEK
Teď vsypejte slávky. Hrnec nebo pánev přiklopte poklicí, plotnu mějte zapnutou na plný výkon a čekejte. Asi tak po pěti až osmi minutách se slávky otevřou a budou hotové. Přidejte nasekanou zeleninu, ještě kousek másla.
Neotevřené slávky vyhoďte.
Podávejte s křupavou francouzskou bagetkou a bílým vínem. Stejným, jaké jste používali k vaření. K rozpečené křupavé bagetě můžete přidat ještě domácí česnekovo-bylinkové máslo na mazání.
Přejeme vám dobrou chuť a věříme, že si pochutnáte.