Salát Caprese se skládá z několika jednoduchých, ale dokonale spárovaných surovin, které reprezentují italskou kuchyni v celé své kráse. Připomíná také barvy italské vlajky: zelená, bílá a červená. Je to pokrm, který i přes svou jednoduchost dokáže nabídnout tisíc různých chutí a kde klíčovou složkou je právě extra panenský olivový olej.
Název salátu pochází z ostrova Capri a o jeho historii panuje několik verzí. Jedna verze vypráví příběh stavebního dělníka a jeho barevných sendvičů s bazalkou, mozzarellou a rajčetem. Jiná verze je založená spíše na historických událostech a popisuje první zmínku salátu Caprese v nabídce hotelu Quisisina v roce 1920.
Hotel Quisisana je známý hotel na ostrově Capri. Salát Caprese byl podávaný během večeře uspořádané na počest Filippa Tommasa Marinettiho, básníka a zakladatele futuristického hnutí, první italské avantgardy 20.století, která protestovala proti neapolské kuchyni bohaté na tuky a smažená jídla. Proto hotelový šéfkuchař zařadil do menu tento velmi lehký, ale skutečně chutný pokrm, a to pouze a výhradně proto, aby zapůsobil na básníka.
A tady jsou ingredience na CAPRESE pro 2 osoby:
Na 200 g čerstvé mozzarelly budete potřebovat 4-5 zralých rajčat, extra panenský olivový olej, lístky čerstvé bazalky, sušené oregano, sůl a pepř.
Rajčata omyjte, nakrájejte na plátky a osolte. Mozzarellu osušte a nakrájejte také na plátky stejné tloušťky jako rajčata. Doporučujeme použít mozzarellu di bufala, tedy sýr z buvolího mléka, který není tuhý, ale jeho struktura je krásně měkká a lehce pružná.
Na talíř střídavě skládejte rajčata a mozzarellu a mezi plátky vždy vložte lístek bazalky. Přidat můžete ještě špetku soli, oregana a pepře.
Nakonec celý pokrm zakončíte vydatným zakápnutím extra panenským olivovým olejem. Doladit můžete také balsamikem. Buon apetito!
Dagmar Kublová
OLIVUM.cz