Recept na pečené kuře na bylinkách z ostrova Hvar

V jednoduchosti je krása! A v kuchyni to platí dvojnásob. V dnešní uspěchané době se nikomu nechce stát hodiny u sporáku, a tak je třeba pro nedělní rodinný oběd zvolit takový recept, který bude rychlý a chutný zároveň. No, ruku na srdce, milé dámy, každá jsme ráda, když jsme pak u stolu za hvězdu :-) A jak na to? Tajemství úspěchu tkví v kvalitních surovinách. Protože jen kvalitní suroviny propůjčí pokrmu tu plnou nefalšovanou chuť.

Pečené kuře s kořením Fjori Fora

Máte rádi pečené kuře? Že je to moc fádní jídlo? Omyl! Pokud máte domácí kuře z farmy a k tomu vhodné koření, můžete rodině dopřát skutečně gurmánský zážitek. Cibule, česnek, oregano, tymián, šalvěj, bazalka, bobkový list, majoránka, rozmarýn, mořská sůl… Ne, to všechno nemusíte mít doma. Stačí si pořídit směs těchto bylin a koření a budete mít nejen vystaráno, ale navíc budete překvapeni tou skvělou a nevšední chutí. Tak pojďme na to.

Ingredience na pečené kuře pro 4 osoby:

1 celé kuře cca 1,5 -1,8 kg

60 g másla

1 čajová lžička soli

Marináda na pečené kuře:

4 lžíce olivového oleje (Casas de Hualdo Arbequina / Nobleza del Sur Arbequina Premium)

4 čajové lžičky směsi koření na kuře Fjori Fora

Kuře očistíme, omyjeme a naporcujeme na poloviny nebo čtvrtky. Smícháme olivový olej se směsí koření a vetřeme z obou stran do kuřete. Kuře zabalíme do potravinové fólie a necháme alespoň 2 hodiny odpočinout v lednici a alespoň půl hodiny aklimatizovat při pokojové teplotě. Kuře vyjmeme z fólie, vložíme do pekáče, dosolíme a nahoru rozložíme plátky másla. Lehce podlijeme vodou. Pečeme přikryté cca 1,5 hodiny na 180 °C. Po každé půl hodině přelejeme výpekem, případně přidáme trochu vody, ale ne moc, aby šťáva nebyla příliš naředěná. Na závěr pečeme ještě 0,5 hodiny bez víka, abychom měli křupavou kůrčičku. Jako příloha jsou ideální pečené brambory.

Dobrou chuť!

Tip od olivové someliérky na ještě dokonalejší chuť!

Zkuste místo jemného olivového oleje odrůdy Arbequina použít na marinádu pomerančový olivový olej Arancio od Marina Colonna. Chuť pomerančů a bylin se krásně snoubí a vytvoří vám u nedělního stolu nefalšovanou středomořskou atmosféru.

Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz