Recept na carpaccio z červené řepy

Úprava masa, ryb nebo zeleniny v provedení „carpaccio“ si v posledních letech získala řadu svých příznivců. Historie carpaccia a jeho příprava z hovězí svíčkové sahá až do roku 1950, kdy se v Benátkách hoteliér Giuseppe Cipriani snažil potěšit chuťové pohárky a zároveň splnit dietní požadavky hraběnky Mocenigopové. Více se o přípravě carpaccia dozvíte v našem receptu.

Dnešní varianty na tento lehký pokrm mohou zahrnovat nejen maso, ale v lepších restauracích se setkáte i s carpacciem rybím nebo zeleninovým. A my dnes volíme právě tu vegetariánskou variantu. Vybrali jsme řepu, která je bohužel jako surovina v kuchyni hodně opomíjená.  A je to velká škoda.

Carpaccio z červené řepy

Řepa je bohatou zásobárnou vitamínů a minerálních látek. Kromě významného množství betakarotenu v ní najdeme vitamíny B1, B2, B9, ale také vitamín E, který je velmi silným antioxidantem a najdete ho právě také v kvalitním olivovém oleji. Výčet minerálů je až neuvěřitelný – draslík, vápník, železo, hořčík, křemík, měď, jód, selen, mangan, rubidium, cezium, … no zkrátka to vypadá jako celá periodická tabulka prvků :-) Kromě toho, řepa obsahuje také pektin, stejně jako jablka, který pomáhá snižovat LDL cholesterol (tedy ten „špatný“) v krvi, vyživuje a upravuje střevní mikroflóru a předchází vzniku polypů či nepříjemné zácpy.

Kromě barviva betakarotenu zde najdeme také betain a betanin. Betain chrání buňky proti rakovině a zároveň podporuje náš největší detoxikační orgán, játra. Betanin stejně jako rutin zpevňuje cévní stěny.

Když budete řepu kupovat, vyberte raději menší bulvy, ty mají mnohem více chuti a pevnější střed.

Řepu můžete samozřejmě používat za tepla i studena do salátů nebo nastrouhat do pomazánek. My ji dnes upekli a upravili jako carpaccio. K úpravě jsme použili extra panenský olivový olej Ecológico z farmy Casas de Hualdo. Kupáž Arbequiny a Cornicabry chuť řepy krásně doladí a pozvedne. Arbequina jí dodá ovocnost a Cornicabra díky svému kořeněnému a lehce nahořklému ocásku stáhne její nadměrnou sladkost.

Suroviny na 1 porci carpaccio z červené řepy

Řepu dobře omyjte, zakápněte olivovým olejem a zabalte do alobalu tak, aby neucházela žádná pára. Troubu rozehřejte na 200 °C, vložte balíčky s řepou a pečte cca 1 hodinu doměkka. Zda je řepa měkká, vyzkoušíte jednoduše po rozbalení a píchnutí vidličkou. Jen opatrně, ať na vás neofoukne horká pára. Řepu nechte vychladnout, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Rozložte v jedné vrstvě na talíři, zakápněte olivovým olejem, posypte hrubozrnnou solí a čerstvě umletým pepřem. Posypte piniovými oříšky a rukolou. Přidat můžete také nadrobený sýr Feta. Na závěr ještě jednou zakápněte oliváčem tak, aby pokryl všechny ingredience a tím propojit jejich chutě. Konzumovat můžete samotné nebo s opečenou bagetkou či toastem.

Dobrou chuť a řepě zdar!

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz