Recept na Banana bread s vůní pomerančů

  • 3 zralé banány
  • 2 vejce vel. M
  • 1 hrnek hladké špaldové mouky
  • 0,5 hrnku polohrubé špaldové mouky
  • 80 ml pomerančového olivového oleje Arancio od Marina Colonna
  • kůra z bio pomeranče (nemusí být)
  • 1 lž. prášku do pečiva
  • 1 lž. jedlé sody
  • špetka soli
  • 1 lž. vanilkové esence
  • 0,5 hrnku rozinek, nasekaných vlašských ořechů

 Recept na banana bread

Banány rozmačkáme vidličkou. Čím zralejší jsou, tím lépe. Dodají dezertu sladkost. Celá vejce vyšleháme do pěny. Smícháme sypké suroviny, mouku s práškem do pečiva a sodou. Po pěny z vajíček přidáme pomerančový olivový olej, vanilkovou esenci a do hladka rozmačkané banány. Postupně zašleháváme sypkou směs. Nakonec přidáme ořechy, rozinky a pomerančovou kůru.

Troubu předehřejeme na 170°C. Těsto vlijeme do vymazané, polohrubou moukou vysypané formy. Použít můžeme formu na chlebíček nebo dortovou formu. Pečeme 25-30 minut. Před vyndáním z trouby zkontrolujeme špejlí, zda je těsto dobře propečené.

Banana bread je rychlý, jednoduchý, vláčný, a tak akorát sladký. Díky sladkým banánům nemusíme přidávat žádný cukr, takže je cukrfree. Výborný dezert, který díky pomerančovému olivovému oleji předčí vaše očekávání. Dobrou chuť!

Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz