- 3 zralé banány
- 2 vejce vel. M
- 1 hrnek hladké špaldové mouky
- 0,5 hrnku polohrubé špaldové mouky
- 80 ml pomerančového olivového oleje Arancio od Marina Colonna
- kůra z bio pomeranče (nemusí být)
- 1 lž. prášku do pečiva
- 1 lž. jedlé sody
- špetka soli
- 1 lž. vanilkové esence
- 0,5 hrnku rozinek, nasekaných vlašských ořechů
Banány rozmačkáme vidličkou. Čím zralejší jsou, tím lépe. Dodají dezertu sladkost. Celá vejce vyšleháme do pěny. Smícháme sypké suroviny, mouku s práškem do pečiva a sodou. Po pěny z vajíček přidáme pomerančový olivový olej, vanilkovou esenci a do hladka rozmačkané banány. Postupně zašleháváme sypkou směs. Nakonec přidáme ořechy, rozinky a pomerančovou kůru.
Troubu předehřejeme na 170°C. Těsto vlijeme do vymazané, polohrubou moukou vysypané formy. Použít můžeme formu na chlebíček nebo dortovou formu. Pečeme 25-30 minut. Před vyndáním z trouby zkontrolujeme špejlí, zda je těsto dobře propečené.
Banana bread je rychlý, jednoduchý, vláčný, a tak akorát sladký. Díky sladkým banánům nemusíme přidávat žádný cukr, takže je cukrfree. Výborný dezert, který díky pomerančovému olivovému oleji předčí vaše očekávání. Dobrou chuť!
Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů