Asi neznám nikoho, kdo nemá rád rajčata. Jako dítě jsem milovala odpoledne strávené na zahradě u babičky a dědy. Ke svačině jsem si vždycky mohla jít vybrat a utrhnout rajče, které se mi nejvíc líbilo. A že jich na zahradě měli! Různé velikosti, tvary, barvy,…a ta vůně! Rajčata jsou pro mě krásnou vzpomínkou na dětství…
Rajčata, byť na to nevypadají, jsou úplnou vitamínovou bombou. Obsahují vitamín B, A, C, E, z minerálních látek zejména draslík či důležité karotenoidy, jako lykopen a betakaroten s významnými antioxidačními účinky. Využitelnost lykopenu navíc vzrůstá s tepelnou úpravou, proto je příprava jednoduché rajské polévky určitě tou správnou volbou pro vaše zdraví. Fenykl polévce dodá nečekaný rozměr a chuťově vyrovná sladkokyselá rajčata svojí kořeněnou sladkostí.
Suroviny na 4 porce:
- 1 středně velká šalotka
- 2 stroužky česneku
- 4 lžíce olivového oleje Chiavalon Organic
- ½ lžičky soli
- 3 snítky čerstvého tymiánu
- 2 středně velké mrkve
- 2 bulvy fenyklu
- 530 g rajčatového protlaku Chiavalon
- 400 ml vody
- 1 lžíce čekankového nebo javorového sirupu
- Kokosové mléko
- Sůl a čerstvě namletý pepř na dochucení
Cibuli a česnek oloupejte, cibuli nakrájejte najemno, česnek utřete se solí. V hrnci rozehřejte olivový olej, cibuli a česnek orestujte doměkka. Tymián nasekejte, mrkev očistěte a nastrouhejte a fenykl nakrájejte na tenké plátky. Vše vsypte do hrnce a zarestujte spolu s cibulí a česnekem cca 10 min. Přidejte rajčatový protlak a vše promíchejte. Pak přilejte vodu a nechte vše společně provařit doměkka, 30-40 min. Polévku dochuťte solí, pepřem a doslaďte čekankovým nebo javorovým sirupem a rozmixujte dohladka a případně přidejte vodu dle konzistence polévky. Zjemnit můžete kokosovým mlékem nebo šlehačkou, dochuťte solí a pepřem dle vašich chuťových preferencí. A nezapomeňte polévku na talíři zakápnout extra panenským olivovým olejem Chiavalon Organic.
Dobrou chuť! :-)