Pražma královská je ve Středozemí velmi oblíbená ryba a to v podstatě už od starověku, kdy byla Řeky zasvěcena Afroditě, bohyni lásky, plodnosti a krásy. Má bílé chutné maso a je ideální pro úpravu jak na grilu, tak třeba i na pánvi nebo v troubě. Díky své „lehkosti“ je vhodná i při redukční dietě. Chystáte-li tedy party, nemusíte zákonitě hladovět :-) Grilovaná pražma je skvělou volbu pro lehké letní jídlo s vůní grilu.
Příprava pražmy pro 1 osobu
- 1 celá vykuchaná pražma
- Hrubozrnná sůl
- Čerstvě mletý pepř
- Hrst bylinek ze zahrádky (rozmarýn, tymián, petržel)
- ½ citrónu v bio kvalitě
- Olivový olej Arbequina Casas de Hualdo nebo Chiavalon Romano
Marináda na grilovanou pražmu
- 120 ml olivového oleje Arbequina Casas de Hualdo nebo Chiavalon Romano
- Šťáva z ½ citrónu
- 2 stroužky česneku
- Sůl
- Hrst nasekané hladkolisté petržele
Pražmu omyjte, osušte a do kůže udělejte ostrým nožem několik příčných zářezů z obou stran. Z olivového oleje, citrónové šťávy, najemno utřeného česneku a nasekané petržele si připravte marinádu. Vzniklou směs vetřete do ryby po vnější i vnitřní straně. Pak pražmu naplňte plátky citrónu, snítkou rozmarýnu, tymiánu a petržele. Směs bylinek rybí maso krásně provoní, zjemní a spolu s olivovým olejem mu dodá chuť.
Rybu dejte na grilovací tác, který před tím lehce potřete olivovým olejem. Zabrání se tak přilepení ryby během grilování a jejímu následnému potrhání. A teď už hurá na gril! Anebo můžete ještě rybu nechat odležet spolu s marinádou a bylinkami v lednici. Záleží také na vašich časových možnostech. Protože důležité je, si grilovací party užít a ne se uštvat k smrti, že? :-)
Záleží na tom, jaký máte gril. Naší pražmě stačí cca 12 - 15 minut. Že je hotová, poznáte i podle toho, že se kůže krásně odděluje od masa.
A teď už stačí jen servírovat. Ideální je rybu vykostit ještě na tácu a na talíř servírovat jen „čisté“ maso. Pokud rybu naservírujete na tác nebo talíř přímo z grilu, hosté se alespoň zabaví vybíráním kostiček a vy budete mít čas dát jednu s nimi nebo alespoň si na chvíli sednout se sklenkou dobrého vína a vnímat ten cvrkot a pomlaskávání kolem sebe. Nevím, jak vy, ale já mám tyto okamžiky na grilování skoro nejraději :-) A ještě něco na závěr, ať už servírujete jakkoliv, nezapomeňte rybu zakápnout olivovým olejem, posypat hrubozrnnou solí a lehce opepřit.
Úplně cítím tu vůni :-) Dobrou chuť!