Také patříte do fanklubu červené řepy?
Červená řepa v posledních letech opět nabývá na své oblíbenosti a není divu. Díky svému složení je to doslova pokladnice pro lidské zdraví. V polovině 20.století byly provedeny výzkumy, při nichž se potvrdilo, že řepa obsahuje řadu významných protirakovinných látek, které zabraňují tvorbě volných radikálů a pomáhají chránit zdravé buňky před poškozením. Poměrně vysoký obsah železa, manganu a kyseliny listové ovlivňuje krvetvorbu, působí proti anémii a podporuje vytváření hemoglobinu v krvi. Vitamín E pomáhá předcházet ateroskleróze, protože neutralizuje volné radikály, a tím zamezuje oxidačnímu poškození cholesterolu s následným zúžením cévních stěn. Draslík se stará o normální krevní tlak, čímž snižuje možný výskyt cévní mozkové příhody.
Nejvíce benefitů z řepy získáme při její konzumaci v syrovém stavu. Co ale zkusit něco zcela nového a použít ji jako hlavní ingredienci do polévky? Netradiční osvěžující chuť vás zcela jistě překvapí tak, jako nás.
Ingredience na polévku z červené řepy:
- 450 – 500 g /4-6 ks červené řepy
- 40 ml extra panenského olivového oleje
- 240 g nakládaných rajčat
- 2 menší šalotky
- 2 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
- 1 lžičky balzamikového octa Il Borgo del Balsamico Orange Label
- 1 lžička javorového sirupu
- 15 g zázvoru
- 1,5 l vody nebo zeleninového vývaru
- Sůl a pepř na dochucení
- 1 lžíce zakysané smetany
- 1 lžička olivového oleje Peperoncino na dochucení
Červenou řepu oloupejte, nakrájejte na menší kostičky nebo nastrouhejte na hrubém struhadle. Na olivovém oleji zarestujte cibuli spolu s bobkovým listem a novým kořením a po chvíli přidejte řepu. Restujte cca 5 min, přidejte rajčata, najemno nasekaný zázvor a společně duste cca 10 min. Přidejte česnek utřený se solí a společně restujte 1-2 minuty. Podlijte vodou nebo zeleninovým vývarem a přidejte balzamikový ocet. Nechte spolu cca 10 minut provařit. Pokud vám směs přijde kyselá, přidejte lžičku javorového sirupu. Někdy je řepa sama o sobě krásně nasládlá a nebude tak to nebude třeba. Dle chuti osolte, opepřete. Vytáhněte bobkové listy a kuličky nového koření. Vše společně rozmixujte a můžete servírovat. Talíř dochuťte pár kapkami olivového oleje Peperoncino, který dá polévce ten správný šmrnc, a lžící čerstvé smetany, která ji zjemní. Výsledkem tak bude krásně vybalancovaná sametová polévka, která dokonale potěší všechny vaše chuťové pohárky. Dobrou chuť!
Dagmar Kublová