Luxusní polévka z červené řepy

Také patříte do fanklubu červené řepy?

Červená řepa v posledních letech opět nabývá na své oblíbenosti a není divu. Díky svému složení je to doslova pokladnice pro lidské zdraví. V polovině 20.století byly provedeny výzkumy, při nichž se potvrdilo, že řepa obsahuje řadu významných protirakovinných látek, které zabraňují tvorbě volných radikálů a pomáhají chránit zdravé buňky před poškozením. Poměrně vysoký obsah železa, manganu a kyseliny listové ovlivňuje krvetvorbu, působí proti anémii a podporuje vytváření hemoglobinu v krvi. Vitamín E pomáhá předcházet ateroskleróze, protože neutralizuje volné radikály, a tím zamezuje oxidačnímu poškození cholesterolu s následným zúžením cévních stěn. Draslík se stará o normální krevní tlak, čímž snižuje možný výskyt cévní mozkové příhody.

Polévka z červené řepy

Nejvíce benefitů z řepy získáme při její konzumaci v syrovém stavu. Co ale zkusit něco zcela nového a použít ji jako hlavní ingredienci do polévky? Netradiční osvěžující chuť vás zcela jistě překvapí tak, jako nás.

Ingredience na polévku z červené řepy:

Červenou řepu oloupejte, nakrájejte na menší kostičky nebo nastrouhejte na hrubém struhadle. Na olivovém oleji zarestujte cibuli spolu s bobkovým listem a novým kořením a po chvíli přidejte řepu. Restujte cca 5 min, přidejte rajčata, najemno nasekaný zázvor a společně duste cca 10 min. Přidejte česnek utřený se solí a společně restujte 1-2 minuty. Podlijte vodou nebo zeleninovým vývarem a přidejte balzamikový ocet. Nechte spolu cca 10 minut provařit. Pokud vám směs přijde kyselá, přidejte lžičku javorového sirupu. Někdy je řepa sama o sobě krásně nasládlá a nebude tak to nebude třeba. Dle chuti osolte, opepřete. Vytáhněte bobkové listy a kuličky nového koření. Vše společně rozmixujte a můžete servírovat. Talíř dochuťte pár kapkami olivového oleje Peperoncino, který dá polévce ten správný šmrnc, a lžící čerstvé smetany, která ji zjemní. Výsledkem tak bude krásně vybalancovaná sametová polévka, která dokonale potěší všechny vaše chuťové pohárky.  Dobrou chuť!

Dagmar Kublová

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz