Focaccia a olivový olej patří jednoznačně k sobě. Je to tradiční italské kynuté pečivo, které si doma připravíte s italskou elegancí a dříve, než řeknete „Italy“. Toto pečivo je nejen krásně vláčné, ale můžete jej při každém pečení „vylepšovat“. Jednou přidáte bylinky, podruhé sušená rajčátka, potřetí olivy, počtvrté…. Fantazii se meze nekladou.
Nejlépe ale chutná v základní verzi a jen tak s dobrým olivovým olejem.
Ingredience na plech o velikosti 35x30 cm
- 0,5 kg hladké špaldové mouky
- 400 ml teplé vody
- 20 g (½ kostky) čerstvého droždí
- 1 polévková lžíce olivové oleje do těsta
- 1 polévková lžíce olivového oleje na vymazání plechu
- 3 polévkové lžíce olivového oleje na finální potření
- ½ čajové lžičky soli
- Hrubá mořská sůl
- Snítky čerstvého rozmarýnu
Do teplé vody rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. Mouku přesejte do mísy, přidejte kvásek, sůl a lžíci olivového oleje. Na pomoc si vezměte robot a hněťte tak dlouho, dokud se nebudou vytvářet bublinky. Těsto je samo o sobě spíše lepkavé. Nechte kynout na teplém místě cca 1 hodinu nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Plech vymažte olivovým olejem. Těsto z mísy přemístěte na plech a navlhčenýma rukama se jej snažte rozprostřít po celé ploše plechu. Těsto nechte ještě cca 10 min. kynout na plechu. Na závěr jej zakápněte olivovým olejem a posypte hrubozrnnou solí a kousky čerstvého rozmarýnu. Pečte v rozehřáté troubě na 210 – 220 °C cca 20 min. do zlatavé barvy. Nechte lehce vychladnout a pusťte se do toho! Nejlepší je si focacciu trhat na malé kousky a namáčet do mističky s olivovým olejem. Vyzkoušejte třeba lahodný olivový olej Amue.
Buon apetito!
Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů