Které maso na grilu máte nejraději? Říká se, že vepřová krkovička je ze všech druhů mas na gril ta nejlepší. Prostě královna. Ale jen ta správně prorostlá. Je to právě tuk, díky kterému zůstane maso krásně vláčné.
Marinád na krkovici najdete nespočet. My razíme cestu, že méně znamená více. Kvalitní olivový olej, byliny, sůl a pepř. Na doladění třeba domácí barbecue omáčku nebo cibulové chutney. Protože právě to krásně doladí svojí nasládlou chutí onen ogrilovaný kus čuníka. Věřte mi, vaši hosté se budou olizovat až za ušima.
Věnujte čas přípravě, tady to platí dvojnásob. Skočte k řezníkovi a kupte čerstvé plátky krkovice. Plátky silné cca 2 cm rozhodně nerozklepávejte! Maso naložte do domácí marinády s určitým časovým předstihem. Doba marinování se nedá uspěchat a pokud ano, odrazí se to ve výsledku. Je třeba alespoň 4 hodin, aby koření a bylinky „vsákly“ do masa. Ideálně tedy nechte maso odpočívat v lednici přes noc. Před samotným grilováním pak nechte maso opět odpočinout, ale tentokrát při pokojové teplotě. Než dáte maso na gril, opravdu dobře jej rozpalte. Intenzívní chuť, šťavnatost a vůni grilovaného masa získáte totiž jen grilováním nad přímým žárem. Povrch masa se musí rychle zatáhnout, jen tak zůstane veškerá šťáva uvnitř. Grilujte na etapy. Pokud grilu naložíte moc, teplota se sníží, maso se nedokáže rychle zatáhnout a začne pouštět šťávu. Buďte tedy trpěliví, přece se nepřipravíte o to nejlepší!
Grilovaná krkovička pro 4 osoby
- 4 plátky krkovičky o váze asi 200g
Marináda na přípravu grilované krkovičky
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 4 stroužky česneku pokrájeného na kolečka
- Hrst lístků rozmarýnu
- Olivový olej s výraznou chutí na maso a steaky Chiavalon Atilio
- Sůl a pepř
Z hořčice, utřeného česneku, nasekaných lístků rozmarýnu, pepře a olivového oleje připravte marinádu. Nejdůležitější ingrediencí je zde právě olivový olej Chiavalon Atilio. A proč? Má krásně kořeněné aroma s výrazným pepřovým ocáskem a lehkým mandlovým dozvukem. Marinádu vetřete do masa a uložte do lednice k odpočinku. Než budete další den dávat maso na gril, nezapomeňte ho osolit. Pokud přidáte sůl už do marinády, maso pustí šťávu, což takhle předčasně nechcete. Ogrilované plátky masa ještě na talíři dochuťte solí, pepřem a hlavně olivovým olejem Chiavalon Atilio.
Pokud milujete intenzivnější a exotické chutě tak můžete výsledný steak dochutit uzeným olejem, sherry olejem nebo pikantním chilli olejem dle receptury oblíbené severoafrické omáčky Harissa.
Podívejte se i na další naše recepty, kde hraje větší či menší roli kvalitní olivový olej.
Dobrou chuť!
Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů