Teploměr se za oknem sice ještě zdráhá, ale kalendář už hlásí, že jaro je v plném proudu. Na zahradách kvetou první sněženky a bledule a při procházkách v přírodě můžete kromě petrklíčů narazit i na medvědí česnek. Malé lístky se derou ven ze země často už koncem února, ale v plné síle jsou většinou až začátkem dubna, než česnek rozkvete. Posel jara, který má odér podobný klasickému česneku, obsahuje silici allicin se silnými antibakteriálními, antivirovými a fungicidními účinky. Medvědí česnek je ale také skvělým parťákem pro jarní detoxikační kůry. V listech této bylinky najdeme vitamíny A,B a také velmi vysokou dávku vitamínu C, minerály železa, zinku, vápníku i hořčíku. Blahodárné účinky těchto látek ale podléhají vysoké teplotě a oxidaci, takže zamrazení, lihová tinktura nebo pesto jsou ideálním způsobem, jak medvědí česnek uchovat a jeho benefitů využívat i během roku.
Díky allicinu je tento po-zimní životabudič skvělým parťákem při chřipce, nachlazení, angínách, potírá stafylokoky a streptokoky, předchází vzniku oparů a podporuje hojení ran. Pomáhá rovněž při vysokém krevním tlaku, zanesených cévách, chronicky zanesené pleti nebo léčbě mykóz a plísní. Zabraňuje rakovinovému bujení, působí močopudně, čímž pročišťuje ledvinový systém těla, ničí parazity a střevní bakterie, harmonizuje trávení a podporuje chuť k jídlu.
Tak už chápete, proč je medvědí česnek učiněný poklad? A když jej navíc spojíte s extra panenským olivovým olejem, jeho blahodárné působení na celé tělo jen umocníte.
A jaký olivový olej vybrat, aby pesto mělo ten správný šmrnc a chutnalo celé rodině?
Máte dvě možnosti. Můžete sáhnout po chuťově jemném olivovém oleji, který štiplavou chuť medvědího česneku lehce potlačí a nechá vyniknout aroma česneku. V tomto případě určitě vyberte jemnou odrůdu Arbequina z Nobleza del Sur nebo Casas de Hualdo. Druhým extrémem je, pokud sáhnete po láhvi chuťově výrazného olivového oleje, který je už sám o sobě „bylinkový“ až kořenitý, čímž ještě více podtrhnete chuť a hlavně štiplavost medvědího česneku. A když navíc zvolíte vysoce polyfenolický olivový olej jako je Coratina Le Selezioni z Le Tre Colonne nebo Chiavalon Organic, výsledkem bude chuťově skvělé a antioxidanty našlapané kombo, před kterým žádné viry ani bakterie nemají šanci. Pozor si jen dejte na olivový olej s poněkud výraznější hořkostí jako je třeba Ecologico z Casas de Hualdo nebo Moraiolo z Fattoria Ramerino.
Ingredience na pesto z medvědího česneku:
- 100 g listů medvědího česneku
- 150 ml extra panenského olivového oleje
- 50 g parmezánu
- 50 g kešu oříšků nesolených a namočených ve vlažné vodě na alespoň 30 min.
- Sůl a čerstvě mletý pepř pro dochucení
Listy medvědího česneku omyjte, osušte, nakrájejte na menší kousky. Přidejte parmezán, kešu oříšky a olivový olej. Rozmixujte do hladka. Dochuťte solí a pepřem. Konzistenci pesta můžete regulovat přidáním olivového oleje.
Pesto z medvědího česneku je skvělou alternativou klasického bazalkového pesta. Můžete jej zamíchat do těstovin, ale potřít jím i steak nebo rybu. Skvělé je v toastech, na kváskovém chlebu nebo s grilovanou zeleninou.
Pesto skladujte v uzavíratelné sklenici v lednici. Pokud navíc pesto zakápnete olivovým olejem, vydrží vám ještě o pár týdnů déle. Tak dobrou chuť a na zdraví!
Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů