Barbecue omáčku běžně koupíte v obchodě, ale pokud nechcete průmyslovou omáčku neznámého původu, udělejte si svou domácí. Je to jednoduché a náš recept vás provede přípravou krok za krokem.
Ingredience na domácí barbecue omáčku:
- 1 větší červená cibule
- 2 stroužky česneku
- Sušená drcená chilli paprička - případně Chilli olivový olej
- 400 g loupaných sterilovaných rajčat
- 80 g hnědého třtinového cukru
- Extra panenský olivový olej – robustní olivový olej se silnou chutí
- Vinný ocet
- Rajčatový protlak
- Sůl
Recept na přípravu domácí barbecue omáčky:
- Najemno nakrájejte červenou cibuli a dva stroužky česneku.
- Ve větším hrnci nebo hlubší pánvi rozehřejte například olivový olej Chiavalon Atilio.
- Cibuli, česnek a chilli papričku osmahněte na oleji. U papričky pozor na pálivost, aby byla omáčka poživatelná:-)
- Až je cibulka do sklovita, přidejte rajčata, 2 lžíce vinného octa, třtinový cukr, dvě polévkové lžíce rajčatového protlaku. Přiměřeně osolte.
- Pokud chcete chuť ještě vylepšit, použijte polévkovou lžíci kvalitního balsamica – doporučujeme Vinagro Organic Red Balsamic Marina Colonna.
- Pomalu vařte a redukujte omáčku až zhoustne do požadované konzistence.
- Rozmixujte tyčovým mixérem a nechte vychladnout.
- Uchovávejte v lednici.
Domácí barbecue omáčku můžete použít například do domácího hovězího hamburgeru nebo s grilovanou krkovičkou.
Pokud chcete dostávat tipy na nové recepty nebo informace ze světa olivových olejů, začněte nás sledovat na Facebooku, Instagramu nebo se zaregistrujte k odběru Newsletteru.
Přeji vám dobrou chuť!
Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů