Pago de los Baldíos de San Carlos - Full Moon
-
Výjimečná ovocná chuť čerstvě stáčeného olivového oleje s nízkou aciditou 0,1%
-
Pago Baldíos je olivový olej michelinských kuchařů a First Class aerolinek
-
V nabídce je i jedinečný 12-ti letý balsamikový ocet
-
Řada ocenění na mezinárodních soutěžích
-
Jedinečné mikroklima španělského údolí La Vera, kde rostou olivové háje
-
Tradice pěstování oliv předávaná generacím od 17. století
Španělsko je zemí oliv. Přes 40% světové produkce pochází právě z této země rozprostírající se na Pyrenejském poloostrově. Hlavním centrem pěstování olivovníků je Andalusie, ale čtvrtina španělské produkce pochází z jiných oblastí. Jednou z nich je malebný kraj Extremadura, který leží západně od Madridu při hranicích z Portugalskem. Extremaduře se také říká „tierra de conquistadores“ (země dobyvatelů), protože odsud pochází řada slavných conquistadorů, jako Hernán Cortés, Francisco Pizarro nebo Pedro de Alvarado.
Slunce Extremadury
Extremaduru přirozeně rozděluje řeka Tajo. Jižně od řeky Tajo se nacházejí suché planiny, kde se výborně daří vínu. Severní oblast je pro změnu hornatá a největším pohořím je Sierra de Gredos, které je v zimě pokryto sněhem. Díky tomu je tato část Extremadury bohatá na vodu a má také velmi úrodnou půdu. Čistý vzduch, silné sluneční paprsky, dobrá půda a dostatek vody jsou ideální podmínky pro zemědělství. Pravděpodobně i tyto přírodní faktory mají vliv na špičkovou kvalitu olivového oleje, který produkuje rodinná farma Pago de los Baldíos de San Carlos.
Rodinná farma Pago de los Baldíos de San Carlos
Samotná farma Pago de los Baldíos de San Carlos se nachází poblíž městečka Majadas del Tiétar. Olivové háje rostou na úpatí Sierra de Gredos v údolí La Vera, nedaleko kouzelného kláštera San Jerónimo de Yuste. Údolí La Vera kombinuje vynikající mikroklima s druhovou pestrostí pěstovaných malin, pomerančů nebo třešní. I díky tomu lisuje Pago de los Baldíos de San Carlos olivový olej s velmi nízkou kyselostí. Nejenom přírodní podmínky ovlivňují kvalitu olivového oleje, ale také zkušenosti předávané z generace na generaci již od 17. století. Farmu řídí paní Ana Sánchez de Granda se svým manželem José Perezem.
Mikroklima údolí umožňuje uspíšit sklizeň až o 15 dní a dosáhnout tak výjimečně ovocné chuti, která je na trhu vzácná. Sklizené olivy jsou během několika hodin rozemlety a lisovány pomocí moderní technologické linky a také díky tomu je výsledná acidita (kyselost) na úrovni 0,1%. Extra panenský olivový olej je skladován pod ochranou atmosférou v nerezových tancích v chlazeném sklepě. Olivový olej je lahvován až na základě objednávky zákazníka a díky tomu si udržuje špičkovou kvalitu.
Co je důležité pro kvalitní olivový olej
Základní filozofií Pago de los Baldíos de San Carlos je vyrábět prémiový olivový olej v souladu s přírodou a co nejméně zatěžovat životní prostředí. To potvrzují i základní pravidla, kterými se na farmě řídí.
- nikdy nepoužijeme olivy, které spadly na zem
- selektivně řídíme plodnost pomocí zavlažovacího systému
- lisovat začínáme už pár minut po sklizni
- dodržujeme přísné standardy hygieny při zpracování
- lisujeme vždy při teplotě nižší než 26 ° C
- olivový olej skladujeme v inertní atmosféře s dusíkem při konstantní teplotě 16 ° C
- lahvujeme olivový olej až po objednání zákazníkem
- vždy je pro nás důležitější kvalita než kvantita
Balsamikový ocet
Pěstování oliv a vína se prolíná již po tisíciletí a není proto divu, že farma s několika stoletími historie se věnuje i vínu. Pago de los Baldíos de San Carlos ovšem neprodukuje klasické víno, ale specializuje se na výrobu balzamikového octa. Vinný ocet se vyrábí ze sladkých hroznů odrůdy Pedro Ximénez a v souladu s tradicí stárne v amerických dubových sudech 5 až 12 let. Stejně jako olivový olej má i vinný ocet velmi pozitivní vliv na lidské zdraví. Snižuje hladinu cholesterolu, triglyceridů a krevního tlaku. Kromě toho snižuje riziko srdečních chorob a zlepšuje průtok krve.
Stříbrná medaile na světové soutěži NYIOOC
Ve světě prémiových olivových olejů je každý výrobce hrdý na své úspěchy a získávání prestižních cen je důležité pro obchodní úspěch. Farma Pago de los Baldíos de San Carlos vyrábí několik produktových řad a pravidelně se účastní nejprestižnějších světových soutěží, kde také sbírá ocenění. V poslední době to byla asi nejrespektovanější světová soutěž olivového oleje NYIOOC, konaná v New Yorku, kde získali stříbrnou medaili. Zárukou kvality je také zařazení do prestižního průvodce světem olivových olejů Flos Olei, italského food specialisty Marco Oreggia.
Olivový olej michelinských kuchařů
Pago de los Baldíos de San Carlos nezískává body jen u odborné veřejnosti na specializovaných výstavách, ale je velmi populární v zážitkové gastronomii. Prémiový extra panenský olivový olej Pago de los Baldíos de San Carlos používají špičky světové gastronomie. Patří mezi ně michelinští kuchaři Ferrán Adriá, Martín Berasategui, Hermanos Roca, Juan Mari Arzak, Pedro Subijana, Pepe Vieira, Yayo Daporta nebo Mauricio Giovanni Messina. Tento skvělý olivový olej potěší mlsné jazýčky i ve výškách nad 10 000 metrů. Ve svých First Class jím hýčkají své pasažéry Lufthansa nebo ANA Airlines Japan.
Jsem velmi ráda, že produkty Pago de los Baldíos de San Carlos můžeme přivést na český trh a umožnit vám ochutnat olivový olej patřící ke světové špičce.