Extra panenské olivové oleje

Kvalitní extra panenský olivový olej je jako víno. Jeho chuť se liší v závislosti na odrůdě, půdě i klimatu. Pro vaši lepší orientaci rozdělujeme oleje podle intenzity chuti na jemné, střední a silné. Pečlivě pro vás vybíráme a dovážíme nejlepší olivové oleje z malých rodinných farem, které si dlouhodobě drží vysokou kvalitu. Ta je nezávisle ověřována na testovacích (ochutnávacích) panelech na mezinárodních soutěžích. Vhodný olivový olej si můžete vybrat podle kategorií nebo podrobným výběrem jednotlivých parametrů, když kliknete na tlačítko OTEVŘÍT FILTR.

Nejprodávanější

2 položek celkem

Cena

725799
1725799

Značky

Druh oleje

Intenzita chutě

Objem

Země původu

Region

Typ oleje

Odrůda

Certifikace BIO

Vymazat filtry

Položek k zobrazení: 2
Prémiový extra panenský olivový olej Guadagnólo Dulcis Biologico 500 ml z Toskánska
BIO NOVÁ SKLIZEŇ 24/25
725 Kč

Prémiový BIO extra panenský olivový olej je kupáží odrůd Moraiolo, Frantoio, Leccino a Americano, která je vybalancovaná k chuťové dokonalosti. BIO olivový olej...

Kód: 1289
Prémiový extra panenský olivový olej Moraiolo Biologico 500 ml z Toskánska
BIO NOVÁ SKLIZEŇ 24/25
799 Kč

Středně intenzivní BIO extra panenský olivový olej s chutí zelených oliv a jemnými bylinkovými tóny. Harmonicky vyvážená pikantnost a hořkost. BIO olivový olej...

Kód: 1287

Párování olivového oleje s jídlem

Extra panenský olivový olej má bezpočet různých chutí a vůní a je dobré zvolit ke konkrétnímu pokrmu ten nejvhodnější. Protože právě ten podtrhne a zvýrazní chuť připravovaného jídla.

Extra panenský olivový olej lisovaný za studena v teplé a studené kuchyni

Olivový oleje můžete používat v teplé i studené kuchyni. Hodně rozšířený mýtus tvrdí, že se na olivovém oleji nemá vařit a smažit. Není to pravda, protože středomořské národy olivový olej běžně používají na vaření již tisíce let. A jaký olivový olej na smažení a vaření vybrat? Kvalitní extra panenský olivový olej lisovaný za studena, s nízkou aciditou a filtrovaný. Ten má totiž podobný kouřový bod jako slunečnicový nebo řepkový olej, na kterých se v naší kuchyni smaží běžně. Jedinou nevýhodou je, že  při tepelné úpravě ztratí olivový olej většinu zdraví prospěšných látek. Na oplátku vám ale dobrý olivový olej provoní připravovaný pokrm a při vaření i celou kuchyni.  S přihlédnutím k parametru "olivový olej cena", je proto vhodnější sáhnout po velkém, tzv. rodinném balení, extra panenského olivového oleje jako je např. Casas de Hualdo Armónia 3 litry.

Prémiový olivový olej vám také skvěle poslouží k finálnímu dochucení teplých pokrmů. Můžete jím zakápnout rybu, steak, hamburger, grilovanou zeleninu, rizoto, nebo dochutit krémovou polévku. Jak správně používat extra panenský olivový olej v kuchyni se dozvíte v našem článku "Vaření s extra panenským olivovým olejem? Jednoznačně ANO!".

Extra panenské olivové oleje lisované za studena jsou samozřejmě nedílnou součástí studené kuchyně, kde najdou široké uplatnění v dochucení zeleninových salátů, carpaccia a tataráků, polotvrdých a tvrdých sýrů. U nás není příliš běžné kombinovat olivový olej se sladkými pokrmy, ale v jižních zemích se často používá k dochucení ovocných salátů, dezertů nebo zmrzliny. Vyzkoušejte třeba výrazný olivový olej s lava cakem.

. . . . . . . . . . .

Párování olivového oleje s jídlem

Otázka zní, jak vybrat ten nejlepší olivový olej ke konkrétnímu jídlu. Nezoufejte, v dalších odstavcích vás provedeme labyrintem jídel a olivových olejů. Výčet pokrmů a kombinací s olivovými oleji berte jako orientační. Vždy záleží na vaší konkrétní chuti a na konkrétním oleji. Některé olivové oleje se mohou svoji chutí pohybovat na hraně níže uvedených kategorií. Inspiraci na zajímavá jídla kombinovaná s různými chutěmi olivového oleje najdete v našich receptech.

Jemný olivový olej

Jemný olivový oleje je vhodný pro dochucení chuťově nepříliš výrazných jídel a nejčastěji se pojí s rybami a nepříliš výraznou zeleninou. Aktuální nabídku najdete v kategorii "Jemné olivové oleje".

Druhy jídel:

  • Bílé rybí maso (mořský vlk, pražma, platýs, kambala, kanic, mořský ďas, …)
  • Plody moře (humr, krevety, slávky, oliheň, sépie, chobotnice, …)
  • Zeleninové saláty s nevýraznou chutí (především listové saláty)
  • Jemné sýry
  • Pečivo (jak pro přípravu těsta, tak pro dochucení)
  • Ovocné saláty

Jemné extra panenské olivové oleje

Vhodné olivové oleje:

Středně výrazný olivový olej

Chuťově středně výrazné olivové oleje mají nejširší využití v kuchyni a mohou sloužit k přípravě široké škály jídel. Nabídku středně výrazných olivových olejů najdete v kategorii "Středně výrazné olivové oleje".

Druhy jídel:

  • Caprese salát (rajčata s buffalo mozzarellou a bazalkou)
  • Bruschetta s rajčaty
  • Výraznější zeleninové saláty – především tam, kde jsou rajčata
  • Carpaccio a tatarák z lososa, tuňáka nebo jemného telecího
  • Bílé maso
  • Jemné telecí nebo jehněčí
  • Ryby s tmavým masem (losos, tuňák)
  • Italské těstoviny a rizoto, paella
  • Luštěniny
  • Polotvrdé a tvrdé sýry
  • Krémové a houbové polévky
  • Vanilková zmrzlina

Středně výrazné extra panenské olivové oleje

Vhodné olivové oleje:

Silné a výrazné olivové oleje

Nejvýraznější olivové oleje mají intenzivní hořkou chuť a vysoký podíl polyfenolů, které způsobují štiplavější chuť. Nabídku silných a chuťově výrazných olivových olejů najdete v kategorii "Silné olivové oleje".

Druhy jídel:

Silné extra panenské olivové oleje

Vhodné olivové oleje:

Dětské olivové oleje

O tom, že olivový olej je velmi prospěšný lidskému zdraví si můžete přečíst v našem článku „Vliv olivového oleje na zdraví“. Proč jej tedy nedávat i dětem, aby získali řadu zdraví prospěšných látek, jako jsou vitamíny a antioxidanty. Výrobci prémiových olivových olejů myslí i na ty nejmenší a připravují olivové oleje pro děti, které nejsou tak výrazné a chutnají mlsným dětským jazýčkům.

Dětské extra panenské olivové oleje

Vhodné olivové oleje:

. . . . . . . . . . .

Jak vybrat dobrý olivový olej

Nevybrali jste si olivový olej v našem e-shopu OLIVUM.cz a radši vyrazíte na nákup olivové dobroty do kamenného obchodu? Dáme vám pár tipů, jak dobře vybrat a na co si dát pozor.

  1. Vybírejte vždy láhve s označením extra panenský olivový olej (extra virgin olive oil)
  2. Láhev musí být skleněná a tmavá, případně se musí jednat o plechový obal
  3. Podezřele nízká cena nevěstí nic dobrého
  4. Na láhvi by měl být uveden výrobce, farma, kde olivy vypěstovali, země původu a odrůda/y … označení „Směs olivových olejů pocházejících z EU“ vám sděluje, že nevíte, co kupujete
  5. Nejlepší oleje pocházejí z říjnové sklizně
  6. Filtrovaný olivový olej je lepší než nefiltrovaný

Pokud se chcete dozvědět více, přečtěte si náš článek „DESATERO, jak vybrat dobrý olivový olej“.

. . . . . . . . . . .

Ještě trocha teorie o kategoriích olivového oleje

Olivový olej dělíme do pěti základních skupin:

  • Extra panenský olivový olej (označení Extra Virgin)
  • Panenský olivový olej (označení Virgin)
  • Nepanenské olivové oleje, tzv. olivový olej z pokrutin (označení Pomace)
  • Rafinované olivové oleje
  • Olej pro průmyslové účely (označení Lampante)

Extra panenské olivové oleje (lisované za studena)

Extra panenské olivové oleje (na etiketách často značené anglicky Extra Virgin Olive Oil) je označení pro nejvyšší kvalitu olivového oleje. Olej se získává z oliv výhradně mechanickým lisováním a tzv. za studena. Tím je myšleno, že se nepoužívá vysokých teplot, které by zvýšily výtěžnost. Acidita (kyselost) tohoto olivového oleje nesmí překročit 0,8%.

Zvláštností extra panenského olivového oleje je, že se jej prodává výrazně více než se vyrobí. Často je pančován rafinovaným olivovým olejem a mnohdy i oleji z jiných rostlin.  Více o těchto praktikách v našem článku „Olivový olej aneb jeho druhy, výběr, ochutnávání, historie, sklizeň a výroba“.

Panenské olivové oleje

Stejně jako extra virgin i panenské olivové oleje musí být lisované mechanicky za studena, ale mají vyšší aciditu od 0,8% do 2%. V obchodech na ně narazíte spíše výjimečně.

Nepanenské olivové oleje

Tento druh olejů bývá někdy označován Pomace a jedná se o olej z pokrutin. Jsou to v podstatě  zbytky z prvního lisování, kdy zbytky pasty obsahují olej, ale ten se nedá mechanicky za studena vylisovat. Olej z pokrutin se získává za vysokých teplot a za pomocí chemických rozpouštědel. Výsledný produkt je sice zdravotně nezávadný, ale nemá žádné pozitivní účinky pro lidský organismus.

Rafinované olivové oleje

Cílem rafinace je odstranit defekty na chuti a snížit vysokou aciditu u olejů získaných za pomocí chemických rozpouštědel nebo nekvalitních olejů ze studeného lisu. Rafinace se provádí při teplotách okolo 250֯ C a tak olej, stejně jako Pomace, ztrácí většinu zdraví prospěšných látek.

Průmyslové olivové oleje

Někdy také označované jako Lampante (olej pro lampy) je olivový olej s aciditou vyšší než 2%, který není vhodný ke konzumaci.

. . . . . . . . . . .

Zajímavé odkazy k olivovým olejům

Pokud se chcete o olivových olejích dozvědět více, podívejte se na naše články:

Další zajímavé informace k olivovým olejům se dozvíte na našem Olivovém blogu, a inspiraci pro přípravu různých dobrot načerpáte v sekci Recepty.

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz

Benefity