Extra panenské olivové oleje
Kvalitní extra panenský olivový olej je jako víno. Jeho chuť se liší v závislosti na odrůdě, půdě i klimatu. Pro vaši lepší orientaci rozdělujeme oleje podle intenzity chuti na jemné, střední a silné. Pečlivě pro vás vybíráme a dovážíme nejlepší olivové oleje z malých rodinných farem, které si dlouhodobě drží vysokou kvalitu. Ta je nezávisle ověřována na testovacích (ochutnávacích) panelech na mezinárodních soutěžích. Vhodný olivový olej si můžete vybrat podle kategorií nebo podrobným výběrem jednotlivých parametrů, když kliknete na tlačítko OTEVŘÍT FILTR.
- NOVÝ OLEJ 2024
- BIO olivové oleje
- Jemná intenzita chutě
- Střední intenzita chutě
- Silná intenzita chutě
- Maximum POLYFENOLŮ
- Ochucené oleje
- Dětské olivové oleje
- Testovací vzorky
- Španělský olivový olej
- Italský olivový olej
- Chorvatský olivový olej
- Řecký olivový olej
Nejprodávanější
Značky
Druh oleje
Intenzita chutě
Objem
Země původu
Region
Typ oleje
Odrůda
Certifikace BIO
Botticelli je italský BIO olej s přírodní příchutí citronu, který se vyrábí z kvalitního olivového oleje a citrónů ze Sicílie. Jedinečně vyladí tatarák, carpaccio, bílé...
Prémiový BIO extra panenský olivový olej je kupáží odrůd Moraiolo, Frantoio, Leccino a Americano, která je vybalancovaná k chuťové dokonalosti. BIO olivový olej...
Vánoční balení extra panenského olivového oleje Guizzo vám navodí vánoční atmosféru ve vaší kuchyni anebo potěší jako dárek vaše blízké. Navíc ve vánočním obalu se skrývá skvělý...
Párování olivového oleje s jídlem
Extra panenský olivový olej má bezpočet různých chutí a vůní a je dobré zvolit ke konkrétnímu pokrmu ten nejvhodnější. Protože právě ten podtrhne a zvýrazní chuť připravovaného jídla.
Extra panenský olivový olej lisovaný za studena v teplé a studené kuchyni
Olivový oleje můžete používat v teplé i studené kuchyni. Hodně rozšířený mýtus tvrdí, že se na olivovém oleji nemá vařit a smažit. Není to pravda, protože středomořské národy olivový olej běžně používají na vaření již tisíce let. A jaký olivový olej na smažení a vaření vybrat? Kvalitní extra panenský olivový olej lisovaný za studena, s nízkou aciditou a filtrovaný. Ten má totiž podobný kouřový bod jako slunečnicový nebo řepkový olej, na kterých se v naší kuchyni smaží běžně. Jedinou nevýhodou je, že při tepelné úpravě ztratí olivový olej většinu zdraví prospěšných látek. Na oplátku vám ale dobrý olivový olej provoní připravovaný pokrm a při vaření i celou kuchyni. S přihlédnutím k parametru "olivový olej cena", je proto vhodnější sáhnout po velkém, tzv. rodinném balení, extra panenského olivového oleje jako je např. Casas de Hualdo Armónia 3 litry.
Prémiový olivový olej vám také skvěle poslouží k finálnímu dochucení teplých pokrmů. Můžete jím zakápnout rybu, steak, hamburger, grilovanou zeleninu, rizoto, nebo dochutit krémovou polévku. Jak správně používat extra panenský olivový olej v kuchyni se dozvíte v našem článku "Vaření s extra panenským olivovým olejem? Jednoznačně ANO!".
Extra panenské olivové oleje lisované za studena jsou samozřejmě nedílnou součástí studené kuchyně, kde najdou široké uplatnění v dochucení zeleninových salátů, carpaccia a tataráků, polotvrdých a tvrdých sýrů. U nás není příliš běžné kombinovat olivový olej se sladkými pokrmy, ale v jižních zemích se často používá k dochucení ovocných salátů, dezertů nebo zmrzliny. Vyzkoušejte třeba výrazný olivový olej s lava cakem.
. . . . . . . . . . .
Párování olivového oleje s jídlem
Otázka zní, jak vybrat ten nejlepší olivový olej ke konkrétnímu jídlu. Nezoufejte, v dalších odstavcích vás provedeme labyrintem jídel a olivových olejů. Výčet pokrmů a kombinací s olivovými oleji berte jako orientační. Vždy záleží na vaší konkrétní chuti a na konkrétním oleji. Některé olivové oleje se mohou svoji chutí pohybovat na hraně níže uvedených kategorií. Inspiraci na zajímavá jídla kombinovaná s různými chutěmi olivového oleje najdete v našich receptech.
Jemný olivový olej
Jemný olivový oleje je vhodný pro dochucení chuťově nepříliš výrazných jídel a nejčastěji se pojí s rybami a nepříliš výraznou zeleninou. Aktuální nabídku najdete v kategorii "Jemné olivové oleje".
Druhy jídel:
- Bílé rybí maso (mořský vlk, pražma, platýs, kambala, kanic, mořský ďas, …)
- Plody moře (humr, krevety, slávky, oliheň, sépie, chobotnice, …)
- Zeleninové saláty s nevýraznou chutí (především listové saláty)
- Jemné sýry
- Pečivo (jak pro přípravu těsta, tak pro dochucení)
- Ovocné saláty
Vhodné olivové oleje:
- Chiavalon Romano – blendovaný prémiový olivový olej z chorvatské rodinné farmy
- Full Moon – jednodruhový prémiový olivový olej Arbequina ze španělské Extredamury
- Nobleza del Sur Arbequina Premium – z rodinné farmy ve španělské Andalusii
- Casas de Hualdo Arbequina - ze španělské farmy nedaleko Toleda
- Marmaro - z malé řecké rodinné farmy v regionu Chalkidiki
Středně výrazný olivový olej
Chuťově středně výrazné olivové oleje mají nejširší využití v kuchyni a mohou sloužit k přípravě široké škály jídel. Nabídku středně výrazných olivových olejů najdete v kategorii "Středně výrazné olivové oleje".
Druhy jídel:
- Caprese salát (rajčata s buffalo mozzarellou a bazalkou)
- Bruschetta s rajčaty
- Výraznější zeleninové saláty – především tam, kde jsou rajčata
- Carpaccio a tatarák z lososa, tuňáka nebo jemného telecího
- Bílé maso
- Jemné telecí nebo jehněčí
- Ryby s tmavým masem (losos, tuňák)
- Italské těstoviny a rizoto, paella
- Luštěniny
- Polotvrdé a tvrdé sýry
- Krémové a houbové polévky
- Vanilková zmrzlina
Vhodné olivové oleje:
- Casas de Hualdo Picual - nejoblíbenější španělská olivová odrůda z rodinné farmy
- Chiavalon Ex Albis – zařazen mezi TOP 15 extra panenských olivových olejů světa
- Nobleza del Sur Centenarium Premium – z rodinné farmy ve španělské Andalusii
- Caravaggio a Tintoretto - z malé italské rodinné farmy Frantoio Tini
- Olivový olej odrůdy Buža - z chorvatské farmy Grubić
Silné a výrazné olivové oleje
Nejvýraznější olivové oleje mají intenzivní hořkou chuť a vysoký podíl polyfenolů, které způsobují štiplavější chuť. Nabídku silných a chuťově výrazných olivových olejů najdete v kategorii "Silné olivové oleje".
Druhy jídel:
- Steaky a hamburgery
- Červené maso
- Lasagne
- Zvěřina
- Houbová jídla
- Čokoládové dorty a čokoládová zmrzlina
Vhodné olivové oleje:
- Casas de Hualdo Ecológico - BIO olivový olej výrazné chutě a vůně ze španělské farmy
- Chiavalon Atilio – výrazný prémiový olivový olej s tóny černého pepře z chorvatské rodinné farmy
- Casas de Hualdo Cornicabra - jednodruhový olivový olej výrazné španělské odrůdy
- Chiavalon Organic – BIO prémiový olivový olej z certifikované ekologické produkce
- Rožinjola Grubić - jednodruhový olivový olej výrazné chorvatské odrůdy
- Olivový olej odrůdy Coratina - silný a výrazný olivový olej z italské farmy Frantoio Muraglia
Dětské olivové oleje
O tom, že olivový olej je velmi prospěšný lidskému zdraví si můžete přečíst v našem článku „Vliv olivového oleje na zdraví“. Proč jej tedy nedávat i dětem, aby získali řadu zdraví prospěšných látek, jako jsou vitamíny a antioxidanty. Výrobci prémiových olivových olejů myslí i na ty nejmenší a připravují olivové oleje pro děti, které nejsou tak výrazné a chutnají mlsným dětským jazýčkům.
Vhodné olivové oleje:
- Nobleza del Sur určený pro děti (for children) – ze španělské rodinné farmy
- Casitas de Hualdo ze španělské farmy Casas de Hualdo
. . . . . . . . . . .
Jak vybrat dobrý olivový olej
Nevybrali jste si olivový olej v našem e-shopu OLIVUM.cz a radši vyrazíte na nákup olivové dobroty do kamenného obchodu? Dáme vám pár tipů, jak dobře vybrat a na co si dát pozor.
- Vybírejte vždy láhve s označením extra panenský olivový olej (extra virgin olive oil)
- Láhev musí být skleněná a tmavá, případně se musí jednat o plechový obal
- Podezřele nízká cena nevěstí nic dobrého
- Na láhvi by měl být uveden výrobce, farma, kde olivy vypěstovali, země původu a odrůda/y … označení „Směs olivových olejů pocházejících z EU“ vám sděluje, že nevíte, co kupujete
- Nejlepší oleje pocházejí z říjnové sklizně
- Filtrovaný olivový olej je lepší než nefiltrovaný
Pokud se chcete dozvědět více, přečtěte si náš článek „DESATERO, jak vybrat dobrý olivový olej“.
. . . . . . . . . . .
Ještě trocha teorie o kategoriích olivového oleje
Olivový olej dělíme do pěti základních skupin:
- Extra panenský olivový olej (označení Extra Virgin)
- Panenský olivový olej (označení Virgin)
- Nepanenské olivové oleje, tzv. olivový olej z pokrutin (označení Pomace)
- Rafinované olivové oleje
- Olej pro průmyslové účely (označení Lampante)
Extra panenské olivové oleje (lisované za studena)
Extra panenské olivové oleje (na etiketách často značené anglicky Extra Virgin Olive Oil) je označení pro nejvyšší kvalitu olivového oleje. Olej se získává z oliv výhradně mechanickým lisováním a tzv. za studena. Tím je myšleno, že se nepoužívá vysokých teplot, které by zvýšily výtěžnost. Acidita (kyselost) tohoto olivového oleje nesmí překročit 0,8%.
Zvláštností extra panenského olivového oleje je, že se jej prodává výrazně více než se vyrobí. Často je pančován rafinovaným olivovým olejem a mnohdy i oleji z jiných rostlin. Více o těchto praktikách v našem článku „Olivový olej aneb jeho druhy, výběr, ochutnávání, historie, sklizeň a výroba“.
Panenské olivové oleje
Stejně jako extra virgin i panenské olivové oleje musí být lisované mechanicky za studena, ale mají vyšší aciditu od 0,8% do 2%. V obchodech na ně narazíte spíše výjimečně.
Nepanenské olivové oleje
Tento druh olejů bývá někdy označován Pomace a jedná se o olej z pokrutin. Jsou to v podstatě zbytky z prvního lisování, kdy zbytky pasty obsahují olej, ale ten se nedá mechanicky za studena vylisovat. Olej z pokrutin se získává za vysokých teplot a za pomocí chemických rozpouštědel. Výsledný produkt je sice zdravotně nezávadný, ale nemá žádné pozitivní účinky pro lidský organismus.
Rafinované olivové oleje
Cílem rafinace je odstranit defekty na chuti a snížit vysokou aciditu u olejů získaných za pomocí chemických rozpouštědel nebo nekvalitních olejů ze studeného lisu. Rafinace se provádí při teplotách okolo 250֯ C a tak olej, stejně jako Pomace, ztrácí většinu zdraví prospěšných látek.
Průmyslové olivové oleje
Někdy také označované jako Lampante (olej pro lampy) je olivový olej s aciditou vyšší než 2%, který není vhodný ke konzumaci.
. . . . . . . . . . .
Zajímavé odkazy k olivovým olejům
Pokud se chcete o olivových olejích dozvědět více, podívejte se na naše články:
- Olivový olej aneb jeho druhy, výběr, ochutnávání, historie, sklizeň a výroba
- DESATERO, jak vybrat dobrý olivový olej
- Vliv olivového oleje na zdraví
- Výroba olivového oleje
Další zajímavé informace k olivovým olejům se dozvíte na našem Olivovém blogu, a inspiraci pro přípravu různých dobrot načerpáte v sekci Recepty.