Dnešní novinka vás zavede do Řecka, do staletých olivových hájů v Thrákii. Poblíž městečka Makri, nedaleko tureckých hranic, vybudoval v roce 1982 olivový mlýn Argyris Kelidis. Ten v olivových hájích strávil celé dětství a od rodičů se naučil vše o pěstování a zpracování oliv. Vybudování vlastního mlýna bylo vyvrcholením rodinné farmářské tradice. Své znalosti a dovednosti dnes postupně předává svým dětem a rodinná farma opečovává 12 000 olivovníků a 2 000 olivovníků v BIO režimu. Značka Kyklopas, kterou rodina používá, odkazuje na prastarou řeckou mytologii a nedaleko se nachází dokonce i Homérova jeskyně.
Odkaz na mytologii naštěstí neznamená, že by se olej vyráběl „tradičním“ způsobem, kdy se nedalo dosáhnout top kvality. Rodinný olivový mlýn dnes disponuje špičkovou technologií, která dokáže z oliv sklizených v říjnu dostat to nejlepší. Důkazem jsou četné zlaté medaile, které tento olivový olej získává na prestižních olivových soutěžích.
Do naší nabídky jsme vybrali to nejlepší z rodinné produkce, prémiový extra panenský olivový olej Kyklopas Ages, který se vyrábí z oliv rostoucích v jednom z nejstarších olivových hájů ve Středomoří. Některé olivovníky jsou staré až 500 let. Je to jednodruhový olivový olej místní odrůdy Makri (není to překlep, jméno odpovídá názvu obce), který má střední intenzitu chuti. Aroma připomíná čerstvě posečenou trávu, rajčata, zelené jablko a slupky banánu. V chuti rozeznáte harmonickou sladkost s tóny zelených mandlí a černého pepře.