Každou sklizeň spolu s farmáři s napětím sledujeme, jak si s nimi příroda pohrává z hlediska intenzity chuti a aroma jednotlivých olivových odrůd. Byla to pro nás již čtvrtá sklizeň, kdy jsme sledovali chemické i organoleptické analýzy, a tak trochu doufali, že hodnoty polyfenolů či stupeň ovocnosti, štiplavosti a hořkosti bude v mezích standardů dané odrůdy a my nebudeme muset překopávat úplně všechny informace na webu. Tak ani letos to nevyšlo :-)
Rok 2022 byl opět nevyzpytatelný a pro řadu farmářů velkou výzvou. Ono pěstovat olivy a snažit se z nich udělat kvalitní olivový olej, když vám několik měsíců neprší, v době kvetení olivovníků sněží a dnem zahájení sklizně začne slejvák, to je opravdu nadlidský výkon. A ono se jim to podařilo! A dokonce mnohem lépe než roky před tím. Rok 2022 a jeho olivový olej je výjimečný svojí intenzitou chuti i aroma a také vysokým obsahem polyfenolů. A co víc, některé odrůdy opravdu překvapily. Na špici mezi vysoce polyfenolickými oleji i letos zůstávají olivové oleje odrůdy Coratina nebo Cornicabra a po roce se k nim opět přidává Manzanilla.
Co je ale velkým překvapením, je olivová odrůda Picual z Casas de Hualdo se svými úctyhodnými 883 mg/kg. Na druhou stranu, vysoké teploty a nedostatek vláhy během roku si vybrali svoji daň v podobě nižší sklizně. A jaký tedy je ten letošní Picual? Opět skvělý! Výrazné ovocné aroma s vůní nezralých rajčat, bazalky, máty a olivových listů vás překvapí pomalu doznívající štiplavostí a jemnou hořkostí. Určitě neváhejte, je to skvělý parťák pro plnění novoročních předsevzetí týkajících se hubnutí nebo zdravého životního stylu:-)
Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů