Od jara jsme objížděli různé olivové farmy a hledali jsme pro vás další olivové oleje, které nejsou jen dobré, ale jsou skvělé a je za nimi nějaký zajímavý lidský příběh. Olivové oleje rodiny Grubić jsme v jejich mlýně ochutnali v dubnu, ale chtěli jsme počkat na nový olej z letošní sklizně. Rodinný mlýn stojí na okraji městečka Bale na chorvatské Istrii. Mlýn pochází z roku 1927 a dnes je zde výroba i malé muzeum se showroomem. Rodina hospodaří v relativně malém olivovém háji s 1.700 olivovníky. Hlavními pěstovanými odrůdami je zde velmi populární Buža a Rožinjola.
Před dvěma týdny jsme byli na Istrii, a tak jsme se u Grubićů znovu zastavili a ochutnali olej z nové sklizně. Olivy byly sklizeny a vylisovány v prvních říjnových dnech, a tak čerstvější jen těžko najdete. Oleje jsme přechutnali a jsou opravdu vynikající.
Buža má střední intenzitu chuti a je univerzálním olejem do kuchyně. Můžete s ním připravovat lososa, tuňáka, bílé i červené maso, těstoviny, rizoto atd. Kupte si čerstvý kváskový chleba a namáčejte si kousky do misky s Bužou. Tak si nejlépe vychutnáte tento čerstvý olivový olej, a navíc uděláte něco pro zdraví.
Druhým olivovým olejem od Grubićů je Rožinjola. Chuť Rožinjoli je silnější a intenzivnější než Buža s větší pikantností a přiznanými hořkými tóny. Tento olivový olej se páruje s chuťově výraznými jídly, jejichž chuť podtrhne a doladí. Skvěle se páruje s mastnými rybami, steaky, zvěřinou, jehněčím, s omáčkami jako je boloňská nebo „brown souce“. Vyzkoušejte pro přípravu různých forem dušených mas (guláše) nebo v zeleninových lasagních.
Věřím, že vám bude prémiový olivový olej Grubić chutnat a že do vašich domácností přinese kousek istrijského slunce.