Milí příznivci olivového oleje,
před čtrnácti dny jsme vám představili skvělý olivový olej Orlandi Fioi z Verony, na kterém si už mnozí z vás pochutnávají. Dnes vám pro změnu přinášíme pár specialit ve středomořském stylu z naší oblíbené farmy Marina Colonna.
Balsamico s vůní růží
Začněme netradičním balsamicem s vůní růží. Je to úplně něco jiného než nedávno představené tradiční modenské Il Borgo del Balsamico. Vinagro Rosé je vinný ocet, který zraje v sudech z jasanového dřeva po dobu pěti let a uchovává si svou průzračnou podobu.
Vyrábí se z moštu hroznů Modenese Trebbiano a Ancellotta pěstovaných na rodinných vinicích Acetaia Malpighi v kombinaci s růžovou esencí získanou z rostlin na farmě Tenuta del Cigno. Tento vinný ocet představuje nový inovativní koncept vaření. Skvěle doladí listové zeleninové saláty či ovocné saláty, rybí pokrmy, měkkýše, škeble, kaviár nebo osvěží dezerty, kterým růžová esence propůjčí originální a rafinovanou vůni.
Bruschetina
Poctivá směs čerstvých ručně krájených rajčat pěstovaných v regionu Molise doplněná extra panenským olivovým olejem Marina Colonna, celerem, mrkví, paprikou, česnekem, petrželkou, oreganem a solí. Chuťově vyladěná směs bez konzervantů a chemických přísad. Ideální jako pomazánka na opečený toast nebo kváskový chleba potřený stroužkem česneku či v kombinaci s kanapkami ve středomořském stylu. Překvapivě rychlé pohoštění pro neohlášenou návštěvu. Skvěle chutná i s těstovinami nebo grilovaným masem.
Olivy Kalamata
Odrůda oliv Kalamata je spjata především s Řeckem, ale pěstuje se i na farmě Marina Colonna v Itálii. Jedná se o ručně sbírané tmavé nevypeckované olivy naložené ve slaném nálevu. Obsah polyfenolů zůstává v olivách po zpracování nezměněn, což jim dodává charakteristickou, mírně nahořklou chuť. Ideální jako předkrm, do salátů a těstovin.
Určitě něco z našich dobrot ochutnejte !
Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů