Olivová tapenáda je původně specialitou francouzské kuchyně, nicméně její obliba roste, a to i v dalších zemích, kde se olivy pěstují. Nejčastěji se podává jako chuťovka či tapas k vínu. Ale nejen to! Olivová tapenáda je všestranná a lze ji použít v široké škále receptů. Svou jedinečnou chuť přináší do jídel od předkrmů až po hlavní jídla a její použití není omezeno na žádnou konkrétní kuchyni. Doplňuje a dodává chuť a eleganci každému pokrmu.
Dnešní novinkou je šestice olivových tapenád z řecké rodinné farmy Marmaro. Olivový olej minulé sklizně už nám sice došel, ale můžete si vychutnat rafinované chutě, které majitel farmy Dimitris ladil se špičkovými šéfkuchaři. Vyzkoušejte tapenády z černých a zelený oliv se sušeným hovězím masem, se sušenými rajčaty a oreganem, s uzenou paprikou, ančovičkami nebo švestkami, brandy a kávou. Vaše chuťové pohárky zajásají!
Tapenády jsou skvělé jako snack, tapas k vínu, k přípravě předkrmů i hlavních chodů. U každé tapenády uvádíme tipy, jak ji použít.
Dagmar Kublová
OLIVUM.cz