Milí příznivci olivového oleje,
i když se v průběhu července touláme po Itálii, rozhodli jsme se vám v tyto letní dny představit olivovou novinku z Andalusie. Olivová farma Oleum Hispania se nachází na úpatí pohoří Sierras Subbéticas. Tato oblast je historicky spojena s tradičním pěstováním oliv. Olivové háje se rozprostírají v nadmořské výšce 652 metrů nad mořem a půda je zde velmi úrodná. Farma pěstuje několik olivových odrůd. My jsme si vybrali Hojiblancu a to z několika důvodů. Zaujal nás design láhve, který krásně doladí každý letně prostřený stůl. A taky, tuto odrůdu jsme zatím neměli zahrnutou v naší nabídce, i když je ve Španělsku hojně zastoupená, a bylo by škoda vás ochudit o gurmánský zážitek, který můžete za pomoci tohoto skvělého olivového oleje vykouzlit.
Odrůda Hojiblanca se vyznačuje širokou škálou chutí. Na začátku lehce nasládlá chuť s mírnou hořkostí nezralého ovoce a dochutí mandlí postupně přechází v harmonické ovocné aroma, které je zakončeno jemnou chutí růžového pepře. Skvěle se hodí do těsta na chleba, buchet či jiného pečiva a to díky své ideální konzistenci a struktuře, kterou těstu dává. Skvěle s ním dochutíte také saláty, těstoviny, grilovanou zeleninu, rýžové pokrmy či typicky španělské studené polévky, gazpacho a salmorejo, které vás v horkých letních dnech dokonale osvěží.
Tak neváhejte a ochutnejte! Koupíte zde.
Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů