Po minulém „výletu“ do světa olivové kosmetiky, kdy jsme vám představili balzámy z včelího vosku Kyklopas, máme pro vás pořádnou olivovou novinku jménem BEMBO.
Bembo je název rodinné olivové farmy z malebného chorvatského městečka Bale. Farmu vlastní manželé Elena a Vedran Lupić, kteří první olivovníky vlastnoručně zasadili v roce 2000. Oba jsou neskuteční dříči, kteří vlastníma rukama za necelé čtvrt století vybudovali farmu, kde pěstují 5400 olivovníků, 450 mandloní, 400 fíků a 400 lískových ořechů.
Vybrali jsme pro vás olivový olej odrůdy Buža, který nás nadchnul svou výraznou svěží vůní zelených rajčat a bylinek. Chuť je středně intenzivní s výraznou ovocností, elegantními hořkými tóny s výraznější kořenitostí. Buža je jednou z nejoblíbenějších olivových odrůd na Istrii, především pro svou vyváženou a harmonickou chuť, která má široké uplatnění v kuchyni. Bužu si vychutnejte jen tak s bílou bagetou nebo kváskovým chlebem. Kousky pečiva namáčejte misky s olivovým olejem a přikusujte třeba sýr. V kuchyni skvěle dochutí zeleninové saláty, grilovanou či restovanou zeleninu, dobře si bude rozumět s lososem a tuňákem. Můžete použít i na dochucení bílého masa a samozřejmě klasických italských jídel jako je pasta, risotto nebo pizza. Buža je také výtečná na dochucení míchaných vajíček anebo vejce ve skle.
Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů