Italskou rodinnou farmu Frantoio Tini, a jejich olivový olej Caravaggio, jsme vám představili již v září minulého roku. Malou rodinnou farmu a mlýn se stoletou historií vedou manželé Roberta a Vicenzo. Oba jsou profesionální olivoví someliéři a k výrobě olivového oleje přistupují s velkou pečlivostí. Frantoio Tini leží mezi nádhernými kopci kraje Abruzzo.
Když jsme byli v létě na farmě, měli již vyprodáno a tak jsme dovezli několik posledních lahví, které okamžitě zmizely. Proto jsme rádi, že máme novou zásobu z říjnové sklizně 2021 a nabídku jsme rozšířili ještě o další dva známé „italské umělce“. Krátce vám je představíme.
Olivový olej Caravaggio již někteří z vás měli možnost ochutnat. Olej je jednodruhový vyrobený z italské odrůdy Dritta. Má střední intenzitu chuti a v ústech ucítíte harmonické tóny hořkosti, pikantnosti, balsamica a na závěr zelených mandlí. Párovat můžete ideálně s červeným masem, grilovanou drůbeží, lososem, pečenými bramborami, rizotem. Svou vyváženou chutí je poměrně univerzálním olejem do kuchyně, který je skvělý na přípravu celé řady jídel.
Naším novým „umělcem“ je Tintoretto, jednodruhový olej z poměrně vzácné odrůdy Castiglionese, jejíž domovinou je právě Abruzzo. Když ochutnáte Tintoretto ucítíte na patře harmonické náznaky hořkosti a kořenitosti, připomínající černý pepř a artyčok. Je skvělý na přípravu polévek, pečeného masa, grilované drůbeže, opékaných brambor, luštěnin a na dochucení syrové zeleniny, carpaccia, rajčatového caprese.
Do třetice vám představujeme Botticelliho. Olivový olej s příchutí citrónu zní možná podivně, je ale skvělý především na dochucení ryb. Dlouhou dobu jsme hledali opravdu dobrý citrónový olej a nakonec jsme vybrali právě Botticelli z Tini. Olej neobsahuje žádné umělé příchutě, vyrábí se zcela přírodní cestou. Olivy sklizené v druhé polovině října jsou v mlýně rozemlety společně s citróny v BIO kvalitě ze Sicílie. Citrónový olivový olej je vynikající na grilované, pečené nebo restované ryby, studené saláty, saláty z mořských plodů, bílá masa, tatarák, carpaccio nebo uzeného lososa.