Kyklopas

Kyklopas-logo-kat-min

Řecká rodina Kelidis vyrábí olivový olej řadu generací a běžní spotřebitelé jej mohou koupit pod značkou Kyklopas. Hlavou rodiny je Argyris Kelidis, který mezi olivovníky vyrůstal a od svých rodičů se dozvěděl vše o pěstování a zpracování oliv. Vlastní olivový mlýn vybudoval Argyris v roce 1982 poblíž vesnice Makri. Je to místo v severním Řecku nedaleko turecké hranice, které má bohatou historii. V sousedství je Homerova jeskyně a od starověku zde vede cesta Via Egnatia, která spojuje evropské Turecko s Římem.

Rodina Kelidis vyrábějící olivový olej Kyklopas

Rodina Kelidis obhospodařuje více než 12 000 olivovníků a část z nich roste v jednom z nejstarších olivových hájů Středomoří. I když rodina Kelidis vyrábí olivový olej již po generace, v současné době nepoužívá „tradiční“ způsob výroby, ale přizpůsobili se novým trendům a respektují nejen životní prostředí, ale přistupují k výrobě olivového oleje s použitím nejnovějších technologií, filtrace i způsobů skladování. Olivy jsou sbírány pomocí ručních třesaček a ještě ten den převezeny do mlýna k lisování. Po vylisování při méně než 25 ℃ a filtraci je olivový olej uložen v nerezových tancích na studeném místě, kde pak už jen čeká na nalahvování na základě objednávky.

Nejstarší olivové háje ve StředomoříSklizené olivy na dopravníku do mlýna

Díky plné kontrole nad každou jednotlivou fází výrobního procesu – od kultivace olivového háje, přes extrakci olivového oleje ve vlastním mlýně až po stáčení oleje ve vlastních prostorách – rodina Kelidis zaručuje prémiovou kvalitu extra panenského olivového oleje KYKLOPAS. Právě díky skvělé kvalitě olivového oleje a mnoha oceněním na světových soutěžích se rodině Kelidis podařilo zařadit region Makri na světovou mapu odvětví olivového oleje.

Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů

Dagmar Kublová - OLIVUM.cz

Žádné produkty značky Kyklopas nebyly nalezeny...