Zajímavosti o olivovém oleji, Strana 4

Vliv olivového oleje na zdraví

Homér jej označoval za tekuté zlato a nutno podotknout, že se jistě nepletl, ačkoliv neměl k dispozici dnešní vědecké studie. Olivový olej je vynikajícím doplňkem pro středoevropskou kuchyni, která je díky němu o poznání zdravější. Jak spolu souvisí extra panenský olivový olej a zdraví? V čem všem nám vlastně může pomoci? Výčet pozitiv pro vaše zdraví je poměrně široký.  Pravidelné užívání olivového oleje je dobrou prevencí proti civilizačním onemocněním, jde o surovinu, která se ...

Olivový olej aneb jeho druhy, výběr, ochutnávání, historie, sklizeň a výroba

Olivový olej provází lidstvo po tisíciletí a posledních dvacet let zdomácněl i v naší kuchyni. Olivový olej je potravina, která má velmi pozitivní vliv na lidský organismus, ale je také opředena řadou mýtů a nesmyslů. Také byla po tisíciletí předmětem obchodních spekulací a podvodných praktik. Pojďme se tedy spolu podívat podrobněji na tuto báječnou surovinu. Přehled témat tohoto článku, aneb klikněte na to, co vás zajímá:-)   Druhy olivových olejů – Extra panenský, Panenský, Pomac...

Sklizeň oliv 2019 u Chiavalonu skončila

Je pondělí 28.10.2019 a na farmě Chiavalon končí sklizeň oliv 2019. Sklizeň začala 5. října a všichni, včetně brigádníků, pracovali 12 hodin denně. Jediné volné dny byly neděle, které sloužily k odpočinku a jako rezerva v případě přerušení sklizně deštěm. Podle Tediho Chiavalona byla letošní sklizeň úspěšná a vše probíhalo podle plánu, protože ani jeden den nepršelo. V hájích Chiavalonu se zásadně sklízí olivy ručně, pomocí ručních vibračních třesaček. Olivy jsou ještě ten samý de...