Zajímavosti o olivovém oleji, Strana 3

Co jsou polyfenoly a proč se o ně zajímat?

Extra panenský olivový olej (EVOO) je po staletí oslavován jako nejzdravější olej v kuchyni. Mnozí na něj poukazují jako na významný zdroj mononenasycených tuků, jejichž konzumace je spojena s úbytkem hmotnosti a snížením rizika kardiovaskulárních onemocnění. Ale nejen to. Odborníci na zdravou výživu i lékaři se shodují, že vliv olivového oleje na lidské zdraví je mnohem významnější. „Zdravotní přínosy olivového oleje z 99 % souvisí s přítomností fenolických sloučenin, nikoli...

Pozor na měnící se podíl polyfenolů u nové sklizně!

Olivový olej je čistě přírodní produkt a rozmary počasí ovlivňují jeho chuť i vlastnosti. Jedním z velmi proměnlivých faktorů je podíl polyfenolů. Postupně dostáváme do prodeje olivové oleje z nové sklizně 2021 a polyfenoly se nám u některých olivových olejů výrazně mění. Polyfenoly ovlivňují chuť a tak přesouváme některé oleje do jiných chuťových kategorií. Zatím nejrazantněji se tento parametr projevil u olivového oleje Casas de Hualdo Manzanilla. Tento olivový olej je oblíbený předevš...

Jak chutná dobrý olivový olej?

Než nás doslova pohltil Olivový svět, mysleli jsme si, že olivový olej je jen „nějaká“ mastná hmota, která voní trochu více než slunečnicový nebo řepkový olej. Co taky čekat od oleje, že? Když jsme absolvovali naši první ochutnávku prémiových olivových olejů u bratrů Chiavalon na Istrii, zjistili jsme, že je to báječná surovina, která má neuvěřitelnou paletu různých chutí a vůní. Taky jsme zjistili, že náš oliváč ze supermarketu má s opravdu dobrým olivovým olejem společný jen nápis na etik...

Atmosféra v olivovém mlýně Chiavalon během času sklizně

Olivová sklizeň je vyvrcholením celoroční práce a nejdůležitějším obdobím každé olivové farmy. My jsme se minulý týden vypravili na pár dní za bratry Chiavalon na Istrii, abychom omrkli, jak se jim daří v novém mlýně. Mlýn zprovoznili minulý rok, bohužel ve složitém covidovém období jsme se na sklizeň nedostali. Máme ovšem srovnání s rokem 2019, kdy ještě používali „starý“ mlýn a hned na začátku musíme přiznat, že je to opravdu velká změna, resp. velký skok vpřed. Přijíždíme do ...

Sklizeň 2021 v plném proudu

Na většině „našich“ farem se již tento týden rozběhla sklizeň oliv nové sezóny. Zatím to bohužel  vypadá, že výnos ze sklizně bude nepříznivě ovlivněn letošním počasím. Chorvatská farma Chiavalon zahájila sklizeň v pondělí. Přes původní ambice navýšit objem oproti minulému roku o cca 30% to dle posledních informací vypadá spíše na úrodu o 20 až 30% nižší. Úrodu nepříznivě ovlivnily extrémní výkyvy počasí na jaře. Překvapivé sněžení o Velikonocích a následný rychlý nástup vysokých teplo...

Arbequina & Picual … nerozlučná dvojice v kuchyni

Olivový olej již zdomácněl ve většině našich kuchyní, ale ne každý ví, že olivový olej má celou škálu různých chutí a vůni. Je to podobné jako s vínem, tisíciletým souputníkem olivového oleje. Dobrá vína se párují s konkrétními jídly, aby se chutě podtrhly a harmonicky ladily. Stejné je to i s olivovým olejem, kdy je důležité zvolit správný oliváč pro právě připravovaný pokrm. Olivový olej musí jídlo a jeho přirozenou chuť doladit, a ne jej svou intenzitou „přerazit“. Pro začátek...

28.září … Den plný oslav

Toto datum má pro mě mnoho významů. Je to den, na který jsem se už jako malá vždy moc těšila díky oslavě jmenin mého milovaného dědečka Václava, který velmi významně ovlivnil mé dětství díky toulkám přírodou, četným posezením na často zakázaných posedech, houbaření, zahradničení, hraní šachů i karet o desetníky nebo třeba nakládání kvašáků. Děda Vašek tu sice už nějaký ten rok s námi není, přesto mám pocit, že mě sleduje s tím svým úsměvem od ucha k uchu a fandí mi, tak jak to vžd...

Historie rodiny Colonna

Před dvěma měsíci jsme vám představili novou značku v naší nabídce, prémiové olivové oleje z jihoitalské rodinné farmy Marina Colonna. Paní Marina Colonna, která vlastní a řídí tuto farmu, pochází z velmi starobylého římského rodu. Historie její rodiny se proplétá s dějinami Itálie i celé Evropy, a tak nám přišlo nám zajímavé se s vámi podělit o tento příběh. Pokud máte rádi historii, můžete se začíst do dějin rodu Colonna. Níže uvedený text je překladem z oficiálních stránek farmy Marina Colonn...

Olivový olej pro děti

Ať už si z nabídky OLIVUM vyberete olivový olej pro děti NOBLEZA DEL SUR nebo CASITAS DE HUALDO, určitě nešlápnete vedle. Obě španělské farmy sklízí olivy nejen na tento olivový olej výhradně v říjnu, kdy jsou olivy v nejlepší kondici a obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Olivový olej je jeden z nejzdravějších tuků vůbec, proto jeho zařazení do jídelníčku dětí už od prvních příkrmů se dítěti a také vám, co by starostlivému rodiči, mnohonásobně vrátí. Tuky obecně jsou...

BIO olivový olej ECO DAY od Nobleza del Sur triumfuje ve Flos Olei 2021

Prémiový BIO extra panenský olej Eco Day, který máme v nabídce našeho e-shopu, získal maxinální hodnocení 100 bodů ze 100 v soutěži Flos Olei pro rok 2021. Jde o nejvyšší možné ocenění v tomto prestižním průvodci nejlepších olivových olejů na světě. Maximální výše 100 bodů dosáhne každý rok pouze pár vybraných produktů. Eco Day uspěl už ve Flos Olei 2020, když získal 99 bodů. Ve vydání pro rok 2021 pak výrobek, který pravidelně sbírá ocenění i na světových soutěžích, vystoupal až na samý v...

Koulovačka v olivovém háji

Před pár dny celé Česko pokryla bílá prachová peřina. A není divu. Vždyť je leden! Příroda odpočívá a nabírá síly na další plodný rok. Ale zimní „pohody“ si neužíváme všichni stejně. Zatímco my v Česku automaticky vytahujeme začátkem listopadu lopatu na sníh, ve Španělsku ji v některých regionech nemají ani v nabídce obchodů. Většinu Španělska zasáhla hned začátkem roku bouře Filomena, která přinesla nejen hromady sněhu, ale také silný vítr a v podstatě úplně paralyzovala živ...

V Chorvatsku začala letošní sklizeň oliv

Říjen, nejdůležitější měsíc roku, je tady. V Chorvatském Chiavalonu začala dlouho očekávaná sklizeň letošní úrody oliv. Podle zpráv z Istrie to letos vypadá na skvělou úrodu. Olivové stromy jsou plné, plody vypadají fantasticky – to vše směruje k tomu, že letošní olivový olej bude skutečně extra panenský. V Chiavalonu doufají v jednu z nejlepších sklizní v historii. „Dokud nebudou všechny olivy sklizeny a zpracovány, je těžké říci, jak úspěšná sezona to pro n...

Casas de Hualdo - nová značka v nabídce OLIVUM.cz

Milí přátelé olivového oleje, Prázdniny a dovolené jsou v plném proudu, ale my neleníme a stále pro vás připravujeme novinky. S radostí vám představujeme novou značku prémiového extra panenského olivového oleje, kterou jako jediní importujeme do ČR. Dlouho avizovanou novinkou je španělský výrobce prémiových olivových olejů Casas de Hualdo. Je to poměrně mladá farma, ale v poslední dekádě získávala na mezinárodních soutěžích za své výrobky jedno ocenění za druhým. Průvodce Flos O...

Acidita jako ukazatel kvality olivového oleje

Jedním ze základních parametrů kvality olivového oleje je ACIDITA (kyselost). U extra panenských olivových olejů nesmí být vyšší než 0,8% a u panenských nesmí překročit hodnotu 2%. Na řadě českých webů se dočtete, že je to základní parametr kvality a čím je acidita nižší, tím je olej lepší. Je to dobré doporučení, ale v praxi se jím hůře řídí. Acidita na etiketách Výše acidity u olivového oleje se zjišťuje laboratorně a ochutnáním ji nezjistíte. Navíc se acidita časem mění (roste) a tak j...

Nová značka Nobleza del Sur

Milí přátelé olivového oleje, pokud pravidelně sledujete naše stránky www.olivum.cz, jistě jste si všimli, že nám přibyla nová značka olivových olejů Nobleza del Sur. Mě osobně tyto oleje dělají velkou radost, protože se jedná o špičkový výrobek, který je navíc úžasně zabalen. Pokud mi věnujete pár minut času, ráda vám tento olivový olej představím. Nobleza del Sur je rodinná olivová farma ve španělské Andalusii, konkrétně v regionu Jaén. Farma byla založena v první polovině 17. stol...

Výroba olivového oleje

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí a olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně kardiovaskulárních nemocí. Trocha historie pěstování olivovníků Olivovníky se začaly pěstovat 6 000 let př. n.l. na Středním východě. Díky Féničanům, kteří byli skvělí námořníci a obchodníci, se rozšířily po celém Středomoří. Olivovník byl...