Kvalita extra panenského olivového oleje záleží na každém jednom kroku procesu, který začíná zráním oliv a končí balením. Je tedy třeba dbát na správné zemědělské postupy při pěstování, na kvalitu oliv, jejich sklizeň a skladování, jakož i technologii zpracování. Faktory, které vstupují do hry a které ovlivňují životnost i kvalitu extra panenského olivového oleje, jsou zejména kyslík, světlo a teplota. Obecně je doba po kterou se nemění senzorické vlastnosti 18-24 měsíců, i když bylo dokázáno, ž...
Zajímavosti o olivovém oleji, Strana 2
Olivovník je symbolem míru, moudrosti, plodnosti, prosperity, zdraví, štěstí, vítězství, stability a klidu. Symbolizuje také věčné spojení mezi člověkem a zemí. Žádný jiný strom nebyl v historii tolik chválen, malován a opěvován tak jako olivovník. Je to strom, který miluje moře a středomořské slunce, roste i na vyprahlých a kamenitých půdách a přežívá i v suchu a silném větru. Doprovázel středomořské národy v dobách prosperity i strádání a zanechal svůj jedinečný otisk v každém aspektu jejich k...
1.Mýtus: Extra panenský olivový olej je vhodný pouze do salátů. 1.Fakt: Extra panenský olivový olej je 100% olivová šťáva a jeden z nejzdravějších tuků vůbec, a to nejen díky antioxidantům a vitamínům, ale také díky obsahu mononenasycených mastných kyselin. Filtrovaný extra panenský olivový olej má vysoký kouřový bod, a tudíž je vhodný i na vaření. Kvalitní tuk je nositelem chuti a vaření s olivovým olejem dělá ve skutečnosti vaše jídlo zdravější. Jak uvádí studie zveřejněná v č...
Milujete dobrého jídlo? Tak to byste si určitě neměli nechat ujít kulinářský zážitek v některé z JRE restaurací. JRE (Jeunes Restaurateurs) je sdružení mladých restauratérů a kuchařů s jedním společným cílem – sdílet talent, vášeň a lásku k jídlu s podobně smýšlejícími jedinci. 350 restaurací, 160 hotelů v 15 zemích světa. Jak říká Daniel Lehmann, prezident JRE-Jeunes Restaurateurs, v JRE se vše točí kolem sdílení nadšení a talentu, vzájemného povzbuzování a i...
Pokud bychom se rozhodli oslovit člověka vybírajícího si olivový olej v supermarketu s otázkou: „Co si myslíte, že najdete v kapce olivového oleje?“ Nejpravděpodobnější odpověď by zřejmě byla: „Je to olej, prostě tuk.“ Ano, svým způsobem je to tak. Ale … Obecně lze tuky nacházející se v potravinách klasifikovat jako nasycené, mononenasycené a polynenasycené. Říká se jim mastné kyseliny a skládají se z dlouhých uhlovodíkových řetězců se sudými páry atomů uhlíku. Olivový olej...
Vánoce jsou svátky radosti, pohody a klidu, to vše v doprovodu dobrého jídla. Ať již jste zastáncem české vánoční klasiky nebo rádi v kuchyni experimentujete, kvalitní olivový olej vám může být po tyto dny skvělým pomocníkem. Nejen že podtrhne chuť pokrmů, ale z hlediska stravitelnosti a kalorií nezatíží vaše trávení a vy nebudete do nového roku vstupovat s výčitkami a hromadou předsevzetí. Extra panenský olivový olej není určený jen pro studenou kuchyni. S klidným svěd...
Nového olivového oleje CHIAVALON sezóny 2022/2023 jsme se už nemohli dočkat. Ti z vás, kdo nás už nějakou dobu sledujete, jistě víte, že Chiavalon je naše srdeční záležitost. Byla to první farma, se kterou jsme vstoupili na český trh. Také naše pouto k městečku Vodnjan je velmi silné, protože právě tady začalo před 5 lety klíčit ono olivové semínko a vznikla první myšlenka na OLIVUM. Takže když mi Tedi Chiavalon zavolal, že olivové kupáže jsou připravené k lahvování a že letošní ...
Olivový olej je po tisíciletí věrný souputník vína a tyto dvě potraviny mají mnoho společného. Ať už podobný způsob zpracování nebo široké uplatnění v kuchyni. Čím se ale výrazně liší, je způsob skladování a doba trvanlivosti. Na rozdíl od vína u olivového oleje platí, že čím je čerstvější, tím je lepší. Tedy, s časem se jeho kvalita zhoršuje. Přeměna z oliv na olivový olej Sklizeň je nejhektičtější období na olivové farmě. Farmář bedlivě sleduje, jak olivy dozrávají, hlíd...
Tak už to vypuklo. Olivová sklizeň sezóny 2022 je v plném proudu. Toto období je pro naše farmáře jedno z nejlepších, nejnáročnějších a nejobávanějších zároveň. A není se čemu divit, protože během pár dnů nebo týdnů sklizně zúročí své celoroční úsilí. Během dne pilně sbírají v olivových hájích a v mlýně pak netrpělivě vyhlíží první kapky zdravého zeleno zlatavého moku. Rok 2022 nebyl z pohledu olivových farmářů vůbec jednoduchý. Pohrávala si s nimi nejen Matka příro...
Zatímco většina spotřebitelů již volí filtrovaný olivový olej, stále jsou tací, kteří preferují zakalený vzhled nefiltrovaného olivového oleje. Který je tedy lepší? Výroba olivového oleje je proces extrakce oleje obsaženého v olivových peckovicích. Jakmile jsou olivy sklizeny, je třeba, aby byly v co nejkratším čase dopraveny do mlýna a vylisovány. V mlýně jsou pak olivy omyty a rozdrceny na hustou pastu, která prochází procesem malaxace neboli hnětení. Malaxace je kritická fáze ...
Olivový olej je má velká láska. Zamilovala jsem se už před pár lety a s každou návštěvou další olivové farmy, s každým dalším ochutnáním olivového oleje má láska rostla a roste. Ale není olej jako olej. Před lety jsem měla velké štěstí. Byla jsem ve správný čas na správném místě a potkala ty, kteří mě inspirovali a ukázali mi, o čem Olivový svět ve skutečnosti je. Je o tvrdé dřině, o respektu k přírodě, lásce, vášni,…ale také o etice. Její nepsaná pravidla platí v Olivov...
Chcete vědět jak poznat kvalitní olivový olej? Připravili jsme pro vás základní desatero, které vám umožní trošku nahlédnout do světa olivových olejů a dá vám vodítko, na co se zaměřit při vybírání dobrého olivového oleje. Deset tipů pro výběr dobrého olivového oleje Nenechte se zmást označením Extra panenský olivový olej Láhev s olejem musí být tmavá Podezřele nízká cena je varováním Neznámý původ oliv „Směs olivových olejů pocházejících z EU“ Nejlepší o...
Člověk je od přírody tvor soutěživý. Už od malička poměřujeme své bábovičky na pískovišti, své výkony měříme ve škole a později i v kariéře. Také „naši“ farmáři soutěží. Je to pro ně v podstatě jakási hra. Jasně, každý chce vyhrát, protože každý se domnívá, že právě ten jeho olivový olej je ten nejlepší. Každý do něj dal maximum, své zkušenosti a znalosti, energii, lásku, věnoval mu spoustu času a obětoval nemálo peněz. V Olivovém světě je celá řada prestižních soutěží. Na severn...
Spotřebitelé zajímající se o zdravotní přínosy se často ptají, jak najít extra panenské olivové oleje s vysokým obsahem polyfenolů. Pouze některé farmy uvádí obsah polyfenolů na etiketě nebo na svém webu, často je to ale pouhé číslo bez zmínky o jednotkách, ve kterých byly hodnoty polyfenolů měřeny. To samozřejmě způsobuje zmatek, protože různé laboratoře mohou používat různé metody testování polyfenolů v závislosti na jejich schopnostech a výsledky polyfenolů tak mohou být velmi odl...
Ne všechny extra panenské olivové oleje jsou si rovny. Chuť i zdravotní benefity extra panenského olivového oleje závisí na mnoha faktorech. Při určování kvality olivového oleje vstupuje do hry nejen odrůda oliv, kde a jak se pěstuje, ale i metody zpracování. Právě tyto faktory vytvářejí příležitost pro všechny, kteří s extra panenským olivovým olejem vaří, zapojit svoji kreativitu a na maximum využít tohoto daru přírody k dokonalému vyladění svých pokrmů. Ryby a elegance extra panen...
Extra panenský olivový olej by měl být nezbytnou ingrediencí v kuchyni každého amatérského i profesionálního kuchaře. Ať už jde o pečení, restování, grilování, dušení, přípravu dresingu nebo polévek, přidání extra panenského olivového oleje zvýrazňuje chuť jídla a dodává mu zdravotní benefity, které velká většina ostatních kuchyňských olejů prostě a jednoduše nemůže poskytnout. Zdravotní přínosy olivového oleje z něj činí mimořádně atraktivní přísadu pro použití při vaření. Olivový o...