Zajímavosti o olivovém oleji

Lidstvo pěstuje olivovníky a vyrábí olivový olej tisíce let, ale v naší zemi se ve větším měřítku začal prosazovat teprve před čtvrt stoletím. V každém supermarketu si dnes můžete vybrat z několika značek olivových olejů, ale není olej jako olej. Navíc u nás o olivovém oleji koluje řada různých „mýtů“, nepravd a mylných informací. Proto jsme vytvořili na našem e-shopu tuto sekci textů, které se věnují olivovému oleji. Pro vaši snazší orientaci jsou zde základní témata a v článcích najdete odkazy na další podrobnější texty.

Pro lepší přehlednost zařazujeme články a příspěvky na Olivovém blogu do následujících rubrik:

 

Rozhovor se Sandi Chiavalon o sklizni v roce 2024 a dopadu změny klimatu na pěstování oliv

Jaké počasí přinesl rok 2024 pěstitelům oliv na Istrii? Tento rok byl velmi náročný. Měli jsme deštivé a vlhké jaro, po kterém následovalo velmi suché léto. Existuje staré přísloví „anno d'erba, anno di merda“ (rok trávy, špatný rok) a letos tráva skutečně intenzivně rostla. Déšť ztěžoval péči o olivy, jejich ochranu před nemocemi a podmínky byly bohužel ideální pro rozmnožování škůdců. Naštěstí horké léto s teplotami přes 32 °C způsobilo, že olivová muška byla sterilní a nedošlo k velkému pošk...

Máte rádi olivy?

Oliva je ovoce, přesněji řečeno peckovice, rostoucí na stále zeleném středomořském stromě - olivovníku (Olea europaea). Říká se, že olivami je třeba se „projíst“. Mají zcela specifickou chuť, kterou jen stěží k něčemu přirovnáte.  Pokud máte rádi středomořskou stravu, pak olivy vašemu jazýčku určitě neunikly. Tyto malé kulaté plody, stejně jako olivový olej, jsou základem středomořské diety, která je v posledních letech velmi oblíbená, a to zejména pro obsah nenasycených mastných...

Kouřový bod olivového oleje a proč se ho (ne)obávat

Patříte mezi ty, kteří stále váhají, zda je vhodné vařit, péct, restovat či smažit na olivovém oleji? Tak už konečně odhoďte své pochybnosti stranou!  Ano, s extra panenským olivovým olejem můžete vařit a co víc, dokonce velmi zdravě a chutně. Vždyť se stačí podívat do kuchyní v Itálii, Španělsku, Řecku,…viděli jste snad kuchaře či hospodyňky na jihu Evropy používat jiný než olivový olej? A není divu! Na jeho konzumaci stojí principy středomořské diety. Pokud ještě s olivovým o...

OLEOGUSTUS: Jedinečná chuť tuku

Chuť patří mezi 5 lidských smyslů. Díky chuťovým receptorům na jazyku, který je orgánem chuti, vnímáme nejen tradiční chutě jako slanou, sladkou, kyselou, hořkou, ale také umami, která je typická především pro mořské řasy nebo černý fermentovaný česnek a produkty obsahující glutamát sodný. Někteří vědci se ale domnívají, že člověk je schopen rozlišit i šestou chuť – tukovou. Nová chuť dostala název oleogustus, tedy „chuť tuku“. Aby byl oleogustus považován za primární chuť, musí stejně jako ost...

Leone d’Oro International …výjimečná soutěž & výjimečná oslava výrobců olivového oleje

Jaro je v Olivovém světě obecně zasvěceno soutěžím. Je to ideální čas, protože olivový olej z říjnové sklizně, který se jako živá hmota stále vyvíjí co do chuti i aroma, si už „sednul“ a tak vítězové se většinou vyloupnou zcela přirozeně. A my, jakožto konzumenti a milovníci dobrého oliváče, tak máme jistotu, že olivový olej, který je skvělý šest sedm měsíců po sklizni, takový bude i v době, než se na našem stole objeví olej nové sezóny. Získat ocenění v soutěži, kde spolu své ...

Jarní prořezávání olivovníků

Jak naši farmáři tráví jaro? Už teď makají na tom, aby na podzim sklidili výsledky své práce a nalili nám panáčka opravdu kvalitního olivového oleje. Na přelomu zimy a jara dostávají olivovníky novou frizúru. Technika prostřihávání a zkracování větví má zásadní význam a vliv na kvalitu oliv a tím i lisovaného olivového oleje. Jarní péče o olivovníky spočívá v odstraňování listů a větví s cílem zlepšit jejich zdraví, produktivitu a strukturu. Prořezávání olivovníků má na stromy jednoznačně po...

10 tipů na jarní úklid s olivovým olejem

Jaro s sebou přináší slunce, nový život, více energie do každé oblasti života…a taky chuť uklízet a vymetat všechny kouty našeho domova. Že neuklízíte rádi, protože vám není dobře z chemických čistících prostředků? Jste citliví na jejich zápach i výpary? Použijte na úklid olivový olej! Budete překvapení, jaké budou výsledky v kombinaci s dalšími přírodními přísadami jako je ocet, citrón či esenciální oleje. Těmito přírodními zdravotně nezávadnými směsmi můžete čistit podlahy,...

Kolik existuje olivových odrůd a které jsou nejoblíbenější?

V desítkách zemí na šesti kontinentech roste více než 1300 druhů olivových odrůd, resp. olivy se pěstují na všech kontinentech kromě Antarktidy. Podle IOOC (International Olive Oil Council) je v současné době 90 % sklízených oliv určeno k výrobě oleje. Zbývajících 10% se pak zpracovává jako stolní olivy. Jako příležitostný spotřebitel možná znáte dva druhy oliv – zelené a černé. Ale pozor! Všechny olivy jsou zpočátku zelené a zráním některé odrůdy mění svoji barvu na růžové a čer...

Víte, že světlo "zabíjí" olivový olej?

Extra panenský olivový olej je 100% olivová šťáva. Je to „živá hmota“ a tak i ten kvalitativně nejlepší olivový olej má ihned po vylisování tendenci stárnout a degradovat. Jak čas plyne, defekty přibývají a pozitivní atributy postupně ubývají, až úplně vymizí. Právě z tohoto důvodu je dobré vždy volit olivový olej té nejvyšší kvality. Časový interval degradace tuku je pak výrazně delší než u oleje nevalné kvality. Pojďme se na chvíli společně přenést do hodiny fyziky...vzpomíná...

Čím zelenější, tím lepší? Ochutnejte první olivový olej sezóny!

Sklizeň oliv je každoročně pro naše farmáře završením přírodního cyklu a oslavou celoroční dřiny. Proto není divu, že první doušek olivového oleje nové sezóny je radostnou událostí. Abychom se mohli radovat z opravdu kvalitního olivového oleje, je nejlepší čas pro sběr oliv v okamžiku, kdy jsou olivy ještě zelené nebo se lehce zbarvují do růžova či žluta dle olivové odrůdy. Oliva je ovoce, a tak olivový olej je 100% „ovocná šťáva“. Barva olivového oleje není indikátorem kvality, a př...

SKLIZEŇ 2023/24 aneb na cestě za novým olivovým olejem

Říjen a sklizeň oliv patří posledních deset let nerozlučně k sobě. Ano, přesně tak dlouho se datuje výroba prémiových olivových olejů. Správné načasování sběru oliv závisí sice na olivové odrůdě i příslušném regionu, kde olivovníky rostou, můžeme ale obecně říci, že v říjnu je většina odrůd již zralých tak akorát a dávají nejen maximum zdraví prospěšných látek, ale také plnou chuť a intenzivní aroma. Vše je zkrátka o správném načasování. "Ideálně" zralé olivy jsou často ještě úplně zelené (odrů...

Sklizeň 2023/24 je tady!

Připravit, pozor, TEĎ! 💣💥🌿🫒 Milí přátelé & příznivci olivového oleje, nová sklizeň 2023/24 je tady!   Období sklizně je dlouho očekávaný čas, kdy se úročí celoroční dřina farmářů v olivových hájích. Je to čas, který je plný magie, lásky a vášně k přírodě, olivám i olivovému oleji.   Vypadá to, že každoročně začínáme dřív a dřív. Díky vysokým teplotám na jihu Evropy dozrávají olivy dřív a my tak máme jedinečnou příležitost ochutnat tekuté zlato a potěšit své smysly již s přic...

Čistota … půl zdraví a u olivového oleje to platí dvojnásob!

Je sice teprve polovina září, ale na některých farmách se už pomalu rozbíhá nová sklizeň. Díky teplotám, které jsou každoročně vyšší a vyšší, tak za pár let nebudeme prezentovat tzv. "říjnovou sklizeň" jako top kvalitu olivového oleje, ale možná i zářiovou nebo srpnovou :-) Léto většina našich farmářů zasvětila nejen odpočinku před náročným obdobím sklizně, ale hlavně přípravám, protože těžko na cvičišti, lehko na bojišti. A co je při přípravách na novou sklizeň nejdůležitější? No přece ČISTOTA...

Pozitivní a negativní vlastnosti olivového oleje

Olivový olej je autentická olivová šťáva, proto by měla nést původní vlastnosti ovoce, ze kterého pochází. Tyto vlastnosti neboli atributy mohou být pozitivní nebo negativní. V případě, že jsou negativní, mluvíme o tzv. defektech. Aby olivový olej mohl být klasifikován jako extra panenský, musí splňovat určité požadavky, a to jak z hlediska chemického, tak senzorického. Chemickou analýzu olivového oleje provádí akreditovaná chemická laboratoř. Nejčastěji se hodnotí acidita olivového o...

Evropa potvrzuje pokles produkce olivového oleje a výrazné navýšení cen

Od nové sklizně 2023/24 nás dělí jen necelé dva měsíce. Už teď se ale roztrhnul pytel plný obav o to, jaká ta nová sklizeň vlastně bude, zda bude olivového oleje dostatek a taky kolik za něj zaplatíme. Nejnovější údaje zveřejněné Evropskou komisí potvrzují až 40% pokles produkce olivového oleje v tomto roce ve srovnání s rokem předchozím. Odhaduje se, že produkce v EU dosáhne 1 391 000 tun, bude tedy výrazně pod průměrem 2 100 000 tun za posledních pět let. ...

Jak si užít dovolenou a nenechat se otrávit olivovým olejem?

Léto je tady a s ním přichází čas dovolené a cestování na jih za teplem, mořem a skvělou středomořskou kuchyní. Taky rádi ochutnáváte místní speciality, když jste na cestách? Ta rozličnost chutí a vůní jednotlivých zemí je tak inspirativní! Středomořské země se sice, co do kuchyně liší, jedno ale mají společné. Všimli jsme si toho již před lety a při každé cestě se v tom utvrzujeme. Velká část restaurací či taveren na jihu nabízí jako základní vybavení každého stolu lahvičku s ole...