Frantoio Tini TINTORETTO 500 ml – italský prémiový extra panenský olivový olej

Kód: 1200
649 Kč 130 Kč / 100 ml
Skladem (1 ks)
Můžeme doručit do:
26.11.2024

Tintoretto je italský středně intenzivní extra panenský olivový olej odrůdy Castiglionese. Má široké uplatnění v kuchyni a je skvělý na zeleninové saláty, pečené maso a drůbež, grilované ryby nebo na opékané brambory.

  • Chuť a aroma je středně intenzivní a díky tomu má široké uplatnění v kuchyni
  • Aroma je ovocné s tóny rajčat, mandlí , šalvěje a náznakem bazalky
  • Na patře ucítíte harmonické náznaky hořkosti a kořenitosti, připomínající černý pepř a artyčok
  • Ideální na přípravu polévek, pečeného masa, grilované drůbeže, opékaných brambor, luštěnin a na dochucení syrové zeleniny, carpaccia, rajčatového caprese
  • Olivový olej vyrobený rodinou profesionálních someliérů
  • Říjnová „first harvest“ sklizeň 2021, kdy mají olivy nejvíce zdraví prospěšných látek
  • Acidita - 0,24%, Polyfenoly - 345 mg/kg

Detailní informace

Benefity

Detailní popis produktu

Olivový olej Tinoretto

Prémiový extra panenský olivový olej Tintoretto je jednodruhový olej vyrobený metodou studeného lisování z odrůdy Castiglionese. Jedná se o typický místní kultivar, který roste především v okolí obce Castiglione Messer Raimondo v Abruzzu. Podle této malé obce je odrůda také pojmenována. Tato odrůda je poměrně odolná a dává skvělý olivový olej, ale výnosnost je malá. Olivy na olivový olej Tintoretto vyrostly v nadmořské výšce 370 m a byly sklizeny v prvních deseti dnech října. Díky tomu má Tintoretto skvělou chuť a řadu zdraví prospěšných látek.

Chuť a použití olivového oleje Tintoretto

Tintoretto je prémiový extra panenský olivový olej střední intenzity chuti, kdy na patře cítíte harmonické náznaky hořkosti a kořenitosti, připomínající černý pepř a artyčok. Aroma je elegantní, středně ovocné s tóny rajčat, mandlí, šalvěje a lehkým náznakem bazalky.

Díky vyvážené chuti a střední intenzitě je použití v kuchyni velmi široké. Můžete jej využít pro přípravu pečeného masa, grilované drůbeže a ryb, opečených brambor nebo luštěnin. Skvěle dochutí polévky, zeleninové saláty, carpaccio, caprese, měkké tvarohové sýry nebo předkrmy z mořských plodů.

V krajině krásných kopců Abruzza

Před sto lety, v neuvěřitelně malebné krajině italského kraje Abruzzo, vybudoval Antonio Tini olivový mlýn. Bylo to v malém městečku Castilenti, které malým a malebným zůstalo až do dnešních dnů. Lidská a zvířecí síla byla prvním „pohonem“ mlýna, ale s každou další generací přicházela modernizace. Dnes je olivová farma Frantoio Tini malou, ale moderní farmou, která produkuje špičkový olivový olej. Olivovníky pěstují v blízkém okolí a část oliv kupují od spřátelených farmářů. Farma a mlýn nejsou jen olivovníky a stroje, ale především lidé, kteří dávají do výroby olivového oleje své srdce. Proto vám farmu představíme prostřednictvím dvou olivových nadšenců a jednoho malíře.

Rodinná farma Frantoio Tini v italském regionu AbruzzoRodinná farma Frantoio Tini v italském regionu Abruzzo

První byl Caravaggio

Caravaggio byl slavný italský malíř, který proslul nejen svými barokními malbami, ale také divokým životním stylem. Co jej pojí s olivovým olejem? Právě rodina Tini, která svým olejům dává jména po slavných italských umělcích. Caravaggio byl první prémiový olivový olej, který jsme z této farmy vyzkoušeli a hned nám zachutnal. Trvalo to ovšem více než rok, než jsme se na farmu dostali, abychom omrkli, jak to vypadá a v jakém prostředí tento skvělý oliváč vzniká.

Rodinná farma Frantoio Tini v italském regionu AbruzzoRodinná farma Frantoio Tini v italském regionu Abruzzo

Usměvavá Roberta

Přivítala nás Roberta, která nás provedla mlýnem a detailně popsala jednotlivé technologie i postup výroby olivového oleje. Vše moderní, udržované a dokonale čisté, že by se snad dalo v mlýně i operovat. Největší dojem na nás ovšem udělala Roberta. Příjemná, usměvavá a s obrovským přehledem a znalostmi. Bylo vidět, že olivový olej opravdu miluje a je její vášní. Není totiž jen „pouhou“ průvodkyní v mlýně, ale také someliérem a profesionálním technickým degustátorem. Jako porotce objíždí místní i mezinárodní soutěže a senzoricky hodnotí kvalitu olivových olejů.

Co nás ovšem překvapilo nejvíc, jak hezky mluvila o jiných farmách, které společně známe. V tomto oboru to není zase tak běžné, protože zde panuje velká rivalita. Nejenom mezi značkami / farmami, ale celými zeměmi. A tak Italové tvrdí, že Španělé nerozumí pěstování olivovníků a výrobě olivového oleje. Španělé pro změnu tvrdí, že Italové v podstatě žádný olivový olej nedělají a všechno kupují ze Španělska. Řekové založili evropskou civilizaci, takže všichni ostatní jsou jen ubozí amatéři :-) Proto bylo příjemné poslouchat Robertu, jejíž tým vyrábí špičkový olivový olej, jak s respektem a uznáním mluví o svých konkurentech.

Rodinná farma Frantoio Tini v italském regionu AbruzzoRoberta a Vicenzo z rodinné farmy Frantoio Tini v italském regionu Abruzzo

Vicenzo a olivový olej v datové síti

Když sedíme u pohárků oliváče a ochutnáváme, přijíždí manžel Roberty, Vicenzo. Také má úsměv od ucha k uchu a hned se připojuje k ochutnávce. Roberta s úsměvem říká, že je Vicenzo je „praštěný ajťák“. Vicenzo se tomu nijak nebrání a hned vytahuje z tašky notebook a ukazuje nám svůj informační systém, který naprogramoval. Sondy na jednotlivých mašinách v mlýně sbírají data a přenáší jej do informačního systému.

S otevřenou pusou zíráme na informace z jejich informačního systému. U každé láhve se dá dosledovat, na kterém konkrétním kopci olivy vyrostly, kdy byly sklizeny a při jaké teplotě (na desetinu stupně) byly vylisovány. Chybí snad jen informace, jestli včela opylila květ ráno nebo v podvečer.

Rodinná farma Frantoio Tini v italském regionu AbruzzoSpolečné foto s Robertou a Vicenzem

Frantoio Tini = srdce na dlani

Chtěli jsme vám farmu představit prostřednictvím lidí, kteří olivový olej vyrábějí. Skvělý olivový olej vyrábí po světě stovky farem, ale se zdejším olivovým olejem si nekupujete jen polyfenoly a vitamíny. Kupujete si úsměv a část dobrého srdce lidí, kteří toto tekuté zlato vyrobili.

Kde se nachází Frantoio Tini

Doplňkové parametry

Kategorie: FRANTOIO TINI
Hmotnost: 1 kg
Výrobce: Frantoio Tini s.a.s.
Produkt: olej
Druh oleje: olivový extra panenský
Intenzita chutě: střední
Objem: 500 ml
Země původu: Itálie
Region: Abruzzo
Typ oleje: jednodruhový
Odrůda: Castiglionese
Certifikace BIO: ne
Sklizeň: říjen 2023 (prémiová kvalita "First Harvest")
Dárkové balení: ano
Acidita: 0,24 %
Polyfenoly: 345 mg/kg
Aroma: ovocné s tóny rajčat, mandlí , šalvěje a náznakem bazalky
Chuť: harmonické náznaky hořkosti a kořenitosti, připomínající černý pepř a artyčok
Způsob zpracování: lisovaný za studena, výběrová jakost olivového oleje získaného přímo z oliv pouze mechanickými postupy
Výživové údaje na 100ml: energie 3762 kJ/899 kcal, Tuky 99,9 g, z toho nasycené mastné kyseliny 14,46 g, Sacharidy 0,0 g, z toho cukry 0,0 g, Bílkoviny 0,0 g, Sůl 0,0 g
Skladování: skladujte v suchu, chraňte před teplem a přímým slunečním světlem
Dovozce: OLIVUM s.r.o., Sedmdesátá 7055, 760 01 Zlín

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: