BIO italský olej s příchutí citrónu Frantoio Tini BOTTICELLI 500 ml v dárkové krabici

Kód: 1309
949 Kč 190 Kč / 100 ml
Skladem (1 ks)
Můžeme doručit do:
26.11.2024

Botticelli je italský BIO olej s přírodní příchutí citronu, který se vyrábí z kvalitního olivového oleje a citrónů ze Sicílie. Jedinečně vyladí tatarák, carpaccio, bílé maso, zeleninové saláty nebo rybí pokrmy. V této dárkové krabici je z něj elegantní dárek, který potěší každého gurmána a milovníka biopotravin.

  • Vyrábí se rozemletím oliv a citrónů bez použití umělého aroma
  • Olej vyrobený z oliv Leccino a Dritta rozemletých s bio citróny ze Sicílie
  • Chuť je výrazná, středně ovocná s citrusy a bylinnými tóny
  • Aroma citrusové s tóny bylinek evokující typické vůně pobřežních oblastí jižní Itálie
  • Skvělý na studené saláty, saláty z mořských plodů, bílá masa, tatarák, carpaccio nebo uzeného lososa
  • Olej vyrobený rodinou profesionálních someliérů a technických degustátorů olivových olejů

Detailní informace

Benefity

Detailní popis produktu

Jedinečná citrónová chuť BIO oleje Botticelli

Pokud rádi experimentujete v kuchyni a rádi objevujete nové chutě, tak Botticelli by neměl chybět ve vaší poličce. Jedinečná chuť olivového oleje s chutí citrónu skvěle dochutí celou řadu jídel. Navíc se jedná o zcela přírodní produkt, tak se nemusíte bát, že budete konzumovat umělá dochucovadla.

Botticelli se vyrábí z olivových odrůd Leccino (60%) a Dritta (40%) a olivy jsou sklízeny v druhé polovině října. Díky tomu mají olivy odpovídající stupeň zralosti a chutnají skvěle. V mlýně jsou olivy drceny a rozemlety na pastu společně s citróny. Citróny nepocházejí přímo z kraje Abruzzo, ale dováží se ze Sicílie, kde jsou mnohem lepší podmínky pro skvělou chuť. Protože se citrony melou s olivami včetně kůry, používají se zásadně citróny z BIO produkce.

Párování citrónového oleje Botticelli s jídlem

Nejtypičtější spojení citrónového olivového oleje je s rybou. Ať již máte grilovaného či restovaného mořského vlka, pražmu nebo lososa, tak citrónový olivový olej z něj udělá jedinečný pokrm. Skvěle funguje i ve spojení se saláty z mořských plodů nebo studeným uzeným lososem.

Citrónový olivový olej je také výtečný na dochucení bílého drůbežího masa, tataráku, carpaccia, syrovou či restovanou zeleninu nebo lehké listové saláty. Na jihu se často olivový olej používá i v kombinaci s dezerty a citrónový olivový olej je skvělý na dochucení zmrzliny.

V krajině krásných kopců Abruzza

Před sto lety, v neuvěřitelně malebné krajině italského kraje Abruzzo, vybudoval Antonio Tini olivový mlýn. Bylo to v malém městečku Castilenti, které malým a malebným zůstalo až do dnešních dnů. Lidská a zvířecí síla byla prvním „pohonem“ mlýna, ale s každou další generací přicházela modernizace. Dnes je olivová farma Frantoio Tini malou, ale moderní farmou, která produkuje špičkový olivový olej. Olivovníky pěstují v blízkém okolí a část oliv kupují od spřátelených farmářů. Farma a mlýn nejsou jen olivovníky a stroje, ale především lidé, kteří dávají do výroby olivového oleje své srdce. Proto vám farmu představíme prostřednictvím dvou olivových nadšenců a jednoho malíře.

Rodinná farma Frantoio Tini v italském regionu AbruzzoRodinná farma Frantoio Tini v italském regionu Abruzzo

První byl Caravaggio

Caravaggio byl slavný italský malíř, který proslul nejen svými barokními malbami, ale také divokým životním stylem. Co jej pojí s olivovým olejem? Právě rodina Tini, která svým olejům dává jména po slavných italských umělcích. Caravaggio byl první prémiový olivový olej, který jsme z této farmy vyzkoušeli a hned nám zachutnal. Trvalo to ovšem více než rok, než jsme se na farmu dostali, abychom omrkli, jak to vypadá a v jakém prostředí tento skvělý oliváč vzniká.

Rodinná farma Frantoio Tini v italském regionu AbruzzoRodinná farma Frantoio Tini v italském regionu Abruzzo

Usměvavá Roberta

Přivítala nás Roberta, která nás provedla mlýnem a detailně popsala jednotlivé technologie i postup výroby olivového oleje. Vše moderní, udržované a dokonale čisté, že by se snad dalo v mlýně i operovat. Největší dojem na nás ovšem udělala Roberta. Příjemná, usměvavá a s obrovským přehledem a znalostmi. Bylo vidět, že olivový olej opravdu miluje a je její vášní. Není totiž jen „pouhou“ průvodkyní v mlýně, ale také someliérem a profesionálním technickým degustátorem. Jako porotce objíždí místní i mezinárodní soutěže a senzoricky hodnotí kvalitu olivových olejů.

Co nás ovšem překvapilo nejvíc, jak hezky mluvila o jiných farmách, které společně známe. V tomto oboru to není zase tak běžné, protože zde panuje velká rivalita. Nejenom mezi značkami / farmami, ale celými zeměmi. A tak Italové tvrdí, že Španělé nerozumí pěstování olivovníků a výrobě olivového oleje. Španělé pro změnu tvrdí, že Italové v podstatě žádný olivový olej nedělají a všechno kupují ze Španělska. Řekové založili evropskou civilizaci, takže všichni ostatní jsou jen ubozí amatéři :-) Proto bylo příjemné poslouchat Robertu, jejíž tým vyrábí špičkový olivový olej, jak s respektem a uznáním mluví o svých konkurentech.

Rodinná farma Frantoio Tini v italském regionu AbruzzoRoberta a Vicenzo z rodinné farmy Frantoio Tini v italském regionu Abruzzo

Vicenzo a olivový olej v datové síti

Když sedíme u pohárků oliváče a ochutnáváme, přijíždí manžel Roberty, Vicenzo. Také má úsměv od ucha k uchu a hned se připojuje k ochutnávce. Roberta s úsměvem říká, že je Vicenzo je „praštěný ajťák“. Vicenzo se tomu nijak nebrání a hned vytahuje z tašky notebook a ukazuje nám svůj informační systém, který naprogramoval. Sondy na jednotlivých mašinách v mlýně sbírají data a přenáší jej do informačního systému.

S otevřenou pusou zíráme na informace z jejich informačního systému. U každé láhve se dá dosledovat, na kterém konkrétním kopci olivy vyrostly, kdy byly sklizeny a při jaké teplotě (na desetinu stupně) byly vylisovány. Chybí snad jen informace, jestli včela opylila květ ráno nebo v podvečer.

Rodinná farma Frantoio Tini v italském regionu AbruzzoSpolečné foto s Robertou a Vicenzem

Frantoio Tini = srdce na dlani

Chtěli jsme vám farmu představit prostřednictvím lidí, kteří olivový olej vyrábějí. Skvělý olivový olej vyrábí po světě stovky farem, ale se zdejším olivovým olejem si nekupujete jen polyfenoly a vitamíny. Kupujete si úsměv a část dobrého srdce lidí, kteří toto tekuté zlato vyrobili.

Kde se nachází Frantoio Tini

Doplňkové parametry

Kategorie: FRANTOIO TINI
Hmotnost: 1 kg
Výrobce: Frantoio Tini s.a.s.
Produkt: olej
Druh oleje: ochucený
Objem: 500 ml
Země původu: Itálie
Region: Abruzzo
Typ oleje: kupáž
Odrůda: Dritta, Leccino
Certifikace BIO: ano
Sklizeň: říjen 2022 (prémiová kvalita "First Harvest")
Dárkové balení: ano
Aroma: citrónové
Chuť: výrazná, středně ovocná s citrusy a bylinnými tóny
Způsob zpracování: lisovaný za studena, výběrová jakost olivového oleje získaného přímo z oliv pouze mechanickými postupy
Výživové údaje na 100ml: energie 3762 kJ/899 kcal, Tuky 99,9 g, z toho nasycené mastné kyseliny 14,46 g, Sacharidy 0,0 g, z toho cukry 0,0 g, Bílkoviny 0,0 g, Sůl 0,0 g
Skladování: skladujte v suchu, chraňte před teplem a přímým slunečním světlem
Dovozce: OLIVUM s.r.o., Sedmdesátá 7055, 760 01 Zlín

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: