Frantoi Cutrera
Rodinná farma a olivový mlýn Frantoi Cutrera
Olivová historie rodinné farmy Frantoi Cutrera se začala psát v roce 1906. Již tehdy rodina Cutrera pečovala o divoce rostoucí olivovníky na jihovýchodě Sicílie v Chiaramonte Gulfi. V té době se zabývali také zpracováním místních vinných hroznů na mošt.
Ve 30. letech minulého století začala rodina Cutrera provozovat olivový mlýn, který využíval tradiční staleté postupy. Olivy byly lisovány pomocí kamenných kol a jako pohon sloužila síla mul. Technologický posun přišel v roce 1979, kdy Giovanni Cutrera postavil vlastní olivový mlýn, který sloužil nejenom pro vlastní výrobu, ale také ostatním farmářům z okolí.
O dvacet let později, v roce 1999, otevřel Giovanni druhý olivový mlýn a změnil svou obchodní strategii. Spolu se svými dětmi, Marií, Giuseppinou a Salvatorem, se začal zaměřovat na výrobu vysoce kvalitního, tzv. prémiového, extra panenského olivového oleje. Rodinné dědictví i síla hodnot, tradic a znalostí se tak odráželo v každé kapce olivového oleje značky Cutrera. Špičková kvalita tohoto olivového oleje vedla dokonce k získání ocenění DOP Monti Iblei.
Monti Iblei DOP … Oblast Monti Iblei je natolik výjimečná, že užívá označení DOP (Denominazione di Origine Protetta - chráněné označení původu). Nachází se v jihovýchodní Sicílii. Pro tuto oblast jsou charakteristické vápencové planiny a hluboká údolí. Rostou zde staleté olivovníky a zdejší olivy, zejména odrůdy Moresca a Tonda Iblea, jsou známé pro svou vyváženou chuť s výraznými tóny rajčat a čerstvé trávy.
Další modernizace přišla v roce 2001, kdy Maria, Giuseppina a Salvatore transformovali rodinné mlýny na moderní a efektivní podnik. V té době jejich olivový olej "Primo" získal první ocenění a v dalších dvaceti letech rodinný podnik Frantoi Cutrera sbíral další ocenění v Olivovém světě, kterých dnes napočítáme více než 650.
Sicílie, kromě olivového oleje, nabízí celou řadu dalších skvělých surovin a potravin. Proto v roce 2012 došlo k další proměně této rodinné farmy. Výroba se postupně rozšířila o tradiční sicilské speciality "Segreti di Sicilia", které oslavují sicilskou gastronomickou tradici.
Rozšíření výroby o další škálu produktů si vyžádalo rozjetí dalšího ambiciózního projektu, a to výstavbu nového výrobního závodu. I přes všechny proměny rodinného podniku Cutrera v čase olivový olej stále zůstává hlavním produktem, který se vyrábí dnes již v „hypermoderním“ olivovém mlýně.
Cílem této modernizace bylo další zlepšení kvality, zefektivnění a zvýšení výroby a také snížení dopadu výroby na životní prostředí. Klíčová je spolupráce s firmou Pieralisi, která je světovým lídrem ve výrobě technologií pro výrobu olivového oleje. Díky této spolupráci je jejich mlýn jedním z nejmodernějších a technologicky nejvyspělejších na světě.
Samotný projekt byl dokončen nedávno. V létě 2023 jsme měli možnost celou výrobu osobně navštívit. Viděli jsme spoustu menších i větších olivových mlýnů a můžeme potvrdit, že Frantoi Cutrera patří k absolutní špičce ve svém oboru.
V současnosti farma hospodaří na 150 hektarech v jihovýchodní části Sicílie mezi majestátním vulkánem Etna a Středozemním mořem. Pěstování oliv probíhá v režimu biologického zemědělství, což potvrzuje respekt k místní půdě.
Již šestá generace rodiny Cutrera tak pokračuje v rozvíjení odkazu předků, kombinuje znalosti a zkušenosti s neustálými inovacemi. Jejich prémiový olivový olej z Monti Iblei si vychutnávají zákazníci v 50 zemích světa.
Dagmar Kublová
Sommelier olivových olejů
Prémiový extra panenský olivový olej sicilské odrůdy Tonda Iblea se vyrábí z oliv pěstovaných v pohoří Monti Iblei v nadmořské výšce 350m – 450m nad mořem....
Stránka 1 z 1 - 1 položek celkem