Prémiový extra panenský olivový olej Moraiolo Biologico 500 ml z Toskánska
Kód: 1287Související produkty
Detailní popis produktu
Extra panenský olivový olej Moraiolo
Moraiolo je olivový kultivar pocházející z Toskánska, postupně se však rozšířil přes hranice regionu i do zbytku Itálie. Odrůda je známá také pod několika dalšími jmény, z nichž nejběžnější jsou Carboncella, Morellino, Nerella nebo Tondello. Plody jsou obvykle kulatého tvaru a malé velikosti, nicméně s velkým produkčním výnosem.
Olivy odrůdy Moraiolo se sklízejí jako poslední. Název pochází z tmavé, téměř černé barvy zralých oliv.
Říká se, že vůně olivového oleje Moraiolo je vůně Chianti, tedy části Toskánska, kde jsou tyto olivy pěstovány. Dříve patřila mezi nejrozšířenější odrůdy, ve 2.polovině 20.století však tendence k jejímu pěstování značně poklesla, a to i z důvodu její citlivosti na nízké zimní teploty.
Extra panenský olivový olej v bio kvalitě. Středně intenzivní chuť zelených oliv s jemnými bylinkovými tóny. Velmi harmonická rovnováha ostrosti, pikantnosti a hořkosti. Ovocné aroma s jemnými tóny artyčoku, čerstvých aromatických bylinek, mandlí a lískových oříšků. Zelená barva se žlutým žilkováním. Ideální pro dochucení salátu Caprese, bílého masa nebo ryby. Tento olej dodá nádech osobitosti také vařeným bramborám, cuketě nebo chřestu.
Rodinná farma Fattoria Ramerino
Usměvavý čtyřicátník Filippo Alampi je majitelem rodinné farmy Fattoria Ramerina, která se nachází v malebném Toskánsku v obci Bagno a Ripoli. Filippo pochází z Benátska a farmu začal spravovat v roce 2000, později se stal jejím majitelem. Již předtím získal bohaté zkušenosti z hospodářství, které jeho rodina provozuje na ostrově Elba, kde dodnes Filippo vyrábí skvělé víno a také olivový olej.
Dnes má Fattoria Ramerino rozlohu 50 hektarů a roste zde 5 500 olivovníků odrůd Moraiolo, Frantoio, Leccino a Americano. Některé stromy jsou staré i několik set let. Když vystoupáte prudkým kopcem na vrchol olivového háje, nabídne se vám nádherný výhled na zvlněnou toskánskou krajinu. Na obzoru je pak vidět kulisa samotné Florencie. Když není opar, uvidíte mohutnou budovu katedrály Santa Maria del Fiore a také vysokou štíhlou věž slavného Palazzo Vecchio. Je to úžasné panorama, které v olivovém světě hned tak nespatříte.
Perfekcionalista Filippo
Filippo je stále usměvavý pohodář, který si ale velmi pečlivě hlídá vše, co má vliv na kvalitu jeho olivového oleje. Je uznávaným odborníkem mezi konkurenty i profesionálními olivovými someliéry. Od roku 2004 je veškerá produkce jeho farmy v režimu BIO, tzn. používá pouze organická hnojiva a žádnou chemii na ochranu proti škůdcům. Stejně jako jiní „naši“ farmáři věří v přirozenou biodiverzitu a tak v jeho olivových hájích rostou různé trávy, bylinky, keře, poletuje hmyz a hopsají zajíci.
Filippo olivy sklízí zpravidla v druhé polovině října a lisuje nejpozději do 12 hodin od sběru. Při pěstování striktně dodržuje zásady ekologického zemědělství a velkou pečlivost věnuje samotnému lisování. Každá odrůda totiž potřebuje nastavit jiné parametry ve zpracovatelském procesu. Výsledný olivový olej patří k italské i světové špičce a pravidelně získává ocenění na mezinárodních soutěžích. S velkým respektem o něm mluví i Maria Paolo Gabusi, která je nejen vášnivou analytičkou olivového oleje, Panel Leader v Brescia, ale také organizátorkou prestižní soutěže Leone d’Oro International. Queen Maripa, jak jí všichni v Olivovém světě říkají, je profesionální Olive Oil Taster a hned tak někoho nepochválí. Proto, když Maripa zařadila do degustace olivových olejů na kurzu Masterclass for Olive Oil Tasters v Brescii farmu Filippa, okamžitě jsem věděla, že náš výběr byl šťastný.
BIO olivové oleje z Fattoria Ramerino
Při naší návštěvě farmy nám Filippo velmi podrobně vyprávěl všechny možné úskalí BIO pěstování a také jaké různé postupy používá. Při pěstování se nepoužívají žádná umělá hnojiva. Jako přirozené hnojivo slouží drť z větví a listí, které zůstávají v olivovém háji po pravidelném prořezávání. Také se čas od času v olivovém háji poseká tráva, která se mulčuje a postupně se rozkládá. Proti škůdcům používá Filippo starou techniku, kdy se ve vodě rozpustí kaolín. Tato šedá kaolínová voda se pak nastříká na stromy a hmyz si myslí, že se jedná o kámen a nechá olivy být.
Chuť Toskánska
Chuť BIO extra panenského olivového oleje z Fattoria Ramerino vás přenese pod kouzelné toskánské slunce. Vychutnejte si tento jedinečný olivový olej a užijte si kousek Toskánska i ve vaší kuchyni.
Doplňkové parametry
Kategorie: | FATTORIA RAMERINO |
---|---|
Hmotnost: | 1 kg |
Výrobce: | FATTORIA RAMERINO Societá Agricola S.R.L. |
Produkt: | olej |
Druh oleje: | olivový extra panenský |
Intenzita chutě: | střední |
Objem: | 500 ml |
Země původu: | Itálie |
Region: | Toskánsko |
Typ oleje: | jednodruhový |
Odrůda: | Moraiolo |
Certifikace BIO: | ano |
Sklizeň: | říjen 2023 (prémiová kvalita "First Harvest") |
Dárkové balení: | ne |
Acidita: | -- |
Polyfenoly: | -- |
Aroma: | jemné aroma artyčoku, bylinek, mandlí a lískových oříšků |
Chuť: | středně intenzivní chuť s tóny zelených oliv a bylinek s harmonickou rovnováhou mezi pikantností a hořkostí |
Způsob zpracování: | lisovaný za studena, výběrová jakost olivového oleje získaného přímo z oliv pouze mechanickými postupy |
Výživové údaje na 100 ml: | energie 3404 kJ/828 kcal, Tuky 92 g, z toho nasycené mastné kyseliny 12 g, Sacharidy 0,0 g, z toho cukry 0,0 g, Bílkoviny 0,0 g, Sůl 0,0 g |
Skladování: | skladujte v suchu, chraňte před teplem a přímým slunečním světlem |
Dovozce: | OLIVUM s.r.o., Sedmdesátá 7055, 760 01 Zlín |
Položka byla vyprodána… |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Toskánsko je zřejmě nejmalebnější částí Itálie a v samotném srdci tohoto regionu se nachází rodinná olivová farma Fattoria Ramerino. Z olivových hájů dohlédnete až k samotné Florencii a při dobrém počasí uvidíte slavnou florentskou katedrálu anebo neméně slavné Palazzo Vecchio. Fattoria Ramerino řídí od roku 2000 Filippo Alampi, který se později stal i jejím vlastníkem. Filippo pochází z Benátska a zkušenosti získal v rodinném zemědělském podniku, který na ostrově Elba vyrábí víno a olivový olej.
Filippo vsadil na BIO kvalitu a od roku 2004 se vše pěstuje a zpracovává podle přísných zásad ekologického zemědělství. Hnojiva jsou výhradně organická, se škůdci se bojuje tradičními metodami prořezáváním a přírodním kaolínovým postřikem. V olivových hájích se snaží udržet co největší biodiverzitu, tráva se zde nechává růst a v suchém období se seká jen výjimečně.
Fattoria Ramerino produkuje olivový olej z tradičních italských odrůd jako je Moraiolo, Frantoio nebo Leccino. Filippo je perfekcionalista, který bedlivě sleduje vývoj a růst oliv a až s vědeckou pečlivostí řídí samotný proces lisování. Díky tomu je u odborné veřejnosti považován za špičku v oboru a respektovanou autoritou. I přesto ale vše pravidelně konzultuje s dalšími odborníky na olivový olej.