Značky
Chiavalon Mlado je limitovaná edice extra panenského olivového oleje vyrobeného z oliv sklizených v prvních třech dnech sklizně. První olej sezóny, beaujolais nouveau mezi...
Extra panenský olivový olej Chiavalon Mlado je „olejovou“ verzí francouzského vinařského Beaujolais nouveau. Jedná se olej vyrobený v prvních třech dnech sklizně a zpravidla se jedná o olivy sklizené od 5. do 7. října. Oleje se vyrábí jen limitovaném množství 2 500 lahví. Příměr s Beaujolais nouveau je však trochu nepřesný. Milovníci vína vědí, že Beaujolais nouveau je především marketingový tah a kvalita vína není zpravidla úplně nejlepší. U olivového oleje je tomu právě naopak. Když farmář vyhodnotí, že jsou olivy správně zralé, tak právě olivy z prvních dnů sklizně jsou v nejlepší kondici. Díky tomu tento olivový olej má vynikající chuť a obsahuje nejvíce zdraví prospěšných látek.
Chutě a vůně Chiavalon Mlado
Vůně Chiavalon Mlado je intenzivní, ale velmi elegantní s výraznými tóny čerstvě posečené zelené trávy, artyčoků, bylinek, zelených jablek a rajčat. Chiavalon Mlado se na Istrii tradičně podává s dobrým kváskovým chlebem nebo s bruschettou. Nadchne milovníky olivových olejů, kteří v aroma milují vůni čerstvě posečené zelené trávy. Toto aroma je v Mlado převládající.
Párování Chiavalon Mlado s jídlem
Chiavalon Mlado je vhodný na grilované ryby, tuňáka, červené maso, zeleninové saláty, houbové a krémové polévky, různé druhy sýrů, těstoviny, rizoto, vejce smažená i vařená. Jak již bylo řečeno výše je také ideální náhradou másla a můžete si jej vychutnat s kváskovým chlebem nebo bruschettou. Chiavalon Mlado můžete zakoupit v balení 250 ml nebo 500 ml.
O prémiových olivových olejích Chiavalon
Tento extra panenský olivový olej vyrábí rodinná farma Sandiho Chiavalon na chorvatské Istrii.
Sandi se věnuje pěstování olivovníků a výrobě olivového oleje již od dětství, kdy olivový háj zdědil od svého dědečka. Postupně se mu podařilo vybudovat úspěšnou firmu, která vyrábí olivový olej té nejvyšší kvality. Do rodinné firmy se časem připojil i Sandiho bratr Tedi Chiavalon a pracuje zde i další členové rodiny.
Důkazem toho jsou četná ocenění Chiavalonu z nejprestižnějších světových soutěží. Důležitější, než ocenění je fakt, že celá široká rodina vyrábí olej s obrovskou pečlivostí a láskou.
Jak je možné, že se na Istrii vyrábí jeden z nejlepších olivových olejů na světě?
Velký vliv na skvělou kvalitu oleje má paradoxně severní poloha Istrie, protože olivovému oleji neprospívá vysoká teplota. Olej se v olivách začíná tvořit až po odeznění největších veder, a tak kvalita oliv není negativně ovlivněna vysokými teplotami.
Medaile a ocenění Chiavalonu
Olivové oleje Chiavalon jsou od roku 2000 pravidelně oceňovány na světových soutěžích v USA, Japonsku, Izraeli, Arménii, Řecku, Švýcarsku nebo v Itálii.
Chiavalon se může chlubit celou řadou zlatých medailí ze soutěží Olive Oil Competetion z Vodnjanu, Vinistra v Poreči, Maslina ve Splitu.
Je také držitel zlatých medailí a ocenění také z Alma Armonia (Itálie), International Olive Oil Prize (Curych), A.I.P.O. (Riva del Garda), L'Orciolo d'oro (Pesaro), Olive Japan, Los Angeles Olive Oil Award atd.